Κέικ με Pink Grapefruit Soda από τα Three Cents®
Εσείς ξέρατε ότι στην Αμερική στα 1950s ήταν τρελά της μόδας τα 7up cakes; Σε περίπτωση που αναρωτιέστε, ναι, εννοούμε cake που φτιάχνεται με 7up. Ναι, το γνωστό αναψυκτικό.
Η τάση αυτή ξεκίνησε στον αμερικάνικο Νότο (ιδιαίτερα αγαπητά ήταν στο Τέξας και την Αλαμπάμα) και η μέθοδος αυτή υιοθετήθηκε γιατί έκανε τα κέικ πιο αφράτα και υγρά. Δεν είναι γνωστό ποιος, πού και πότε ακριβώς την επινόησε, αλλά σύντομα τα cakes με διαφόρων ειδών αναψυκτικά έγιναν τάση, όπως τα cola cakes, root beer cakes, αλλά και Dr Pepper cakes. Η μέθοδος βασίζεται στη λογική ότι το ανθρακικό του αναψυκτικού αντικαθιστά το μπέικιν πάουντερ και κάνει το κέικ να φουσκώνει.
Τα Three Cents®, για όσους δεν τα γνωρίζουν ήδη, είναι τα πρώτα premium ελληνικά αναψυκτικά, που μας πάνε ακόμα πιο πίσω στον χρόνο, στην Αμερική της ποτοαπαγόρευσης: για να εξηγήσουμε και το όνομα, την εποχή της ποτοαπαγόρευσης έγιναν πολύ δημοφιλή τα ανθρακούχα αναψυκτικά των soda fountains, που κόστιζαν 2 cents, τα οποία ενισχυμένα με αρωματικά σιρόπια ανέβαζαν την τιμή στα 3 cents. Tρία σεντς, λοιπόν, όπως τρεις είναι και οι εμπνευστές των ιδιαίτερων αυτών αναψυκτικών, Γιώργος Μπάγκος, Δημήτρης Νταφόπουλος και Γιώργος Τσιρίκος.
Τα Three Cents® αποτελούνται από φυσικά υλικά, χωρίς τεχνητά αρώματα, χρωστικές και συντηρητικά και παρασκευάζονται εξ' ολοκλήρου στην Ελλάδα, από ελληνικές πρώτες ύλες. Για να εξηγήσουμε και το όνομα, την εποχή της ποτοαπαγόρευσης, έγιναν στην Αμερική πολύ δημοφιλή τα ανθρακούχα αναψυκτικά, που κόστιζαν 2 cents, τα οποία ενισχυμένα με αρωματικά σιρόπια ανέβαζαν την τιμή στα 3 cents. Tρία σεντς, λοιπόν, όπως τρεις είναι και οι εμπνευστές των ιδιαίτερων αυτών αναψυκτικών, Γιώργος Μπάγκος, Δημήτρης Νταφόπουλος και Γιώργος Τσιρίκος.
Όταν πρωτοαντίκρυσα την Pink Grapefruit Soda των Three Cents®, κάτι έκανε κλικ μέσα μου. Η τέλεια παστέλ ροζ απόχρωσή του, η ρετρό ετικέτα του, σχεδιασμένη από τον Νικόλα Γεωργιόπουλο που έχει αναλάβει το branding των Three Cents® και φυσικά η υπέροχη, απόλυτα ισορροπημένη γεύση του αναψυκτικού με το έντονο ανθρακικό και την πικράδα της φλούδας του γκρέιπφρουτ, μου έδωσαν το inspiration boost που χρειαζόμουν.
Οπότε, τι πιο Madame Gâteaux από ένα old fashioned, 1950s-style soda cake, φτιαγμένο με την Pink Grapefruit Soda των Three Cents και ένα γλάσο με φρεσκοστυμμένο ροζ γκρέιπφρουτ;
Υλικά:
380 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
500 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
5 αυγά
380 γρ αλεύρι μαλακό
1/4 κτγ αλάτι
ξύσμα από 2 ροζ γκρέιπφρουτ
120 μλ Pink Grapefruit Soda Three Cents® (θα τη βρείτε σε κάβες και στο διαδίκτυο)
50 μλ φρεσκοστυμμένος χυμός από ροζ γκρέιπφρουτ
Για το γλάσο:
500 γρ ζάχαρη άχνη
50 μλ φρεσκοστυμμένος χυμός από ροζ γκρέιπφρουτ
κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής
Μέθοδος:
Για το κέικ:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Βουτυρώνουμε μια φόρμα για κέικ με τρύπα (τύπου bundt) διαμέτρου 20 εκατοστών.
Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη στον κάδο του μίξερ για αρκετή ώρα, ώσπου να αφρατέψουν.
Προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα και συνεχίζουμε το χτύπημα.
Ανακατεύουμε μέσα το ξύσμα.
Σε ένα μπολ, κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ και τα ανακατεύουμε.
Τα προσθέτουμε στον κάδο, εναλλάξ με τον χυμό γκρέιπφρουτ.
Στο τέλος, χύνουμε μέσα την Pink Grapefruit Soda και ανακατεύουμε λίγο, ώσπου να ενσωματωθεί.
Αν θέλουμε, προσθέτουμε κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής, για να γίνει το κέικ ροζ και στο εσωτερικό του.
Βάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα.
Δοκιμάζουμε να βυθίσουμε μέσα μια οδοντογλυφίδα: αν βγαίνει στεγνή, είναι έτοιμο.
Βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο και το αφήνουμε για αρκετή ώρα να κρυώσει μέσα στη φόρμα.
Όταν κρυώσει εντελώς, το ξεφορμάρουμε και μπορούμε πλέον να το γλασάρουμε.
Για το γλάσο:
Κοσκινίζουμε την άχνη μέσα σε ένα μπολ.
Προσθέτουμε τον χυμό και ανακατεύουμε.
Αν το γλάσο είναι πολύ πηχτό, προσθέτουμε λίγο νερό ή γάλα (1-2 κτσ) και ανακατεύουμε. Θέλουμε να είναι πηχτό, αλλά αρκετά ρευστό ώστε να μπορούμε να περιχύσουμε το κέικ με αυτό.
Όταν το γλάσο φτάσει στην επιθυμητή πυκνότητα, βάζουμε μέσα μερικές σταγόνες κόκκινο χρώμα και το ανακατεύουμε, ώσπου να έρθει στην απόχρωση που μας αρέσει.
Περιχύνουμε το κέικ και, αν θέλουμε, προσθέτουμε sprinkles.
Μπορούμε να φυλάξουμε το κέικ σε δοχείο που κλείνει με καπάκι, εκτός ψυγείου, για μερικές μέρες.