Αλμυρά scones με τσένταρ και σχοινόπρασο

Πεθαίνω για αυτά τα αφράτα σκοτσέζικα ψωμάκια, που όταν είναι ολόφρεσκα και σωστά ψημένα, νομίζεις πως τρως ένα πουπουλένιο μαξιλαράκι. Τα scones στην κλασική, γλυκιά τους εκδοχή συνοδεύουν το afternoon tea, αλειμμένα με clotted cream και μαρμελάδα ή lemon curd – αλλά γιατί να περιοριζόμαστε;

Εμείς τα φτιάξαμε αλμυρά, με ωριμασμένο τσένταρ, φρέσκο σχοινόπρασο, σκόρδο και μπόλικο μαύρο πιπέρι - ό,τι πρέπει για να τσιμπολογήσετε με ένα ποτήρι κρασί πριν το δείπνο.

Ότι είναι πανεύκολα το είπαμε;

αλμυρά scones

Υλικά:

230 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

1 κτγ αλάτι

55 γρ βούτυρο κρύο

μπόλικο φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

1/2 κτγ σκόρδο σε νιφάδες

40 γρ ωριμασμένο τυρί τσένταρ τριμμένο

15 γρ σχοινόπρασο

1 κρόκος, για άλειμμα

αλμυρά scones

Μέθοδος:

Κόψτε το βούτυρο, που πρέπει να είναι κρύο από το ψυγείο, σε μικρά κομματάκια.

Στον κάδο του μίξερ, χτυπήστε με το φτερό το βούτυρο με το αλεύρι, ώσπου η υφή τους να μοιάζει με ψίχουλα.

Προσθέστε το αλάτι, το πιπέρι και το σκόρδο και ξαναχτυπήστε.

Προσθέστε το τυρί και το σχοινόπρασο και χτυπήστε ώσπου να γίνει ζύμη.

Βγάλτε τη ζύμη από τον κάδο, κάντε την μια μπάλα και ζυμώστε την 10-15 φορές επάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια.

Ανοίξτε τη ζύμη με τον πλάστη σε ένα ορθογώνιο πάχους 3 εκατοστών.

Με ένα κουπ-πατ διαμέτρου 5 εκατοστών, κόψτε κύκλους. Ξανακάντε τη ζύμη μπάλα και συνεχίστε ώσπου να τελειώσει η ζύμη. Η ποσότητα αυτή θα βγάλει γύρω στα 10 scones.

Βάλτε τα scones σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.

Με ένα πινέλο, αλείψτε την επιφάνεια των scones με τον κρόκο.

Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς Κελσίου, ώσπου η επιφάνεια των scones να ροδίσει.

Φυλάξτε τα scones σε δοχείο που κλείνει με καπάκι, εκτός ψυγείου. Καλό είναι να φαγωθούν μέσα σε 24 ώρες.

αλμυρά scones

Previous
Previous

Soft cookies με πολύχρωμα καραμελάκια M&M's

Next
Next

Τάρτα με Earl Grey και μήλα σαν τριαντάφυλλα