Τάρτα με Earl Grey και μήλα σαν τριαντάφυλλα
Τίποτα δεν φωνάζει περισσότερο ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ από μια τάρτα μήλου. Είτε με λεπτές σαν τσιγαρόχαρτο φέτες, είτε με χοντροκομμένα κομμάτια μήλου, είτε αναποδογυρισμένη tatin, η γαλλική τάρτα μήλου είναι το απόλυτο comfort food του φθινοπώρου. Και μιας και ο καιρός επισήμως πια μας το επιτρέπει, σήμερα, φτιάξαμε την πρώτη τάρτα της σεζόν: μια απολύτως κοριτσίστικη τάρτα με μήλα Pink Lady κομμένα σε σχήμα τριαντάφυλλων.
Αλλά δεν μείναμε εκεί! Τι άλλο λέει "φθινόπωρο" εκτός από τα μήλα; Το τσάι, φυσικά. Γι' αυτό, η crème pâtissière της γέμισής μας είναι αρωματισμένη με τσάι Earl Grey.
Υλικά:
Για τη ζύμη:
(Για φόρμα διαμέτρου 25 εκ.)
300 γρ αλεύρι
75 γρ ζάχαρη
3 γρ αλάτι
185 γρ βούτυρο
75 γρ αυγό
Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής:
500 μλ γάλα
2 κτγ τσάι Earl Grey
120 γρ κρόκος αυγού
90 γρ ζάχαρη
30 γρ αλεύρι
30 γρ κορνφλάουρ
Για τη γαρνιτούρα μήλων:
6 μήλα Pink Lady
1 λεμόνι
καστανή ζάχαρη
Μέθοδος:
Για τη ζύμη:
Χτυπάμε το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη στον κάδο του μίξερ.
Προσθέτουμε το αυγό και συνεχίζουμε να χτυπάμε.
Προσθέτουμε το αλεύρι και χτυπάμε ώσπου η ζύμη να γίνει μπάλα.
Βάζουμε τη ζύμη επάνω στον πάγκο και τη ζυμώνουμε λίγο.
Τυλίγουμε τη ζύμη σε μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο, να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
Βγάζουμε τη ζύμη, την ξαναζυμώνουμε λίγο για να μαλακώσει, αλευρώνουμε τον πάγκο και την ανοίγουμε με τον πλάστη.
Τυλίγουμε τη ζύμη στον πλάστη και τη μεταφέρουμε στη φόρμα μας, την οποία έχουμε βουτυρώσει.
Ανοίγουμε παντού τρύπες με ένα πηρούνι.
Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί στην τάρτα και τη γεμίζουμε με κεραμικά φασόλια, ρύζι ή οποιοδήποτε όσπριο.
Βάζουμε τη ζύμη στο φούρνο για 15 λεπτά στους 170 βαθμούς.
Βγάζουμε τη ζύμη, αφαιρούμε τα φασόλια και το χαρτί και ψήνουμε ώσπου η ζύμη να ροδίσει.
Όταν η ζύμη κρυώσει εντελώς, μπορούμε να βάλουμε μέσα τη γέμιση.
Για τη γέμιση:
Βάζουμε το γάλα και το τσάι σε μια κατσαρόλα και αφήνουμε να πάρουν βράση.
Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ανακατεύουμε και την αφήνουμε για 10 λεπτά με κλειστό καπάκι, ώστε το τσάι να βγάλει το άρωμά του.
Σουρώνουμε το γάλα, πετάμε το τσάι και ξαναβάζουμε το γάλα στην κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά.
Στο μεταξύ, σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη, ώσπου να ασπρίσουν.
Προσθέτουμε το αλεύρι και το κορνφλάουρ (κοσκινισμένα) και ανακατεύουμε καλά το μείγμα με τον αυγοδάρτη, ώσπου να γίνει μια πάστα.
Μόλις το γάλα πάρει βράση, το χύνουμε μέσα στο μπολ και ανακατεύουμε καλά.
Μεταφέρουμε όλο το μείγμα πίσω στην κατσαρόλα και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με τον αυγοδάρτη για να μην κολλήσει.
Σε λίγα λεπτά, θα αρχίσει να πήζει. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα, ώσπου να δούμε τις πρώτες μεγάλες φυσαλίδες να σκάνε στον πάτο της κατσαρόλας.
Βγάζουμε την κρέμα από τη φωτιά και τη μεταφέρουμε κατευθείαν σε πλαστικό σκεύος.
Καλύπτουμε την επιφάνειά της με μεμβράνη, έτσι ώστε να την ακουμπάει, για να μην πιάσει πέτσα.
Όταν κρυώσει αρκετά η κρέμα, τη βάζουμε στο ψυγείο.
Όταν η κρέμα είναι εντελώς κρύα, μπορούμε να τη βάλουμε στην τάρτα. Εάν έχει πήξει υπερβολικά, τη χτυπάμε λίγο με τον αυγοδάρτη ή στο μίξερ για να γίνει πιο ρευστή.
Στρώνουμε την κρέμα στην τάρτα, ισιώνουμε με μια σπάτουλα και μεταφέρουμε την τάρτα στο ψυγείο.
Για τη γαρνιτούρα μήλων:
Πλένουμε τα μήλα μας και τα κόβουμε σε πάρα πολύ λεπτές φέτες.
Γεμίζουμε ένα μπολ με νερό και στύβουμε μέσα τον χυμό ενός λεμονιού.
Βάζουμε το μπολ στον φούρνο μικροκυμάτων για 10 περίπου λεπτά. Τα φετάκια πρέπει να μαλακώσουν τόσο, ώστε να μπορούμε να τα τυλίξουμε σε ρολό χωρίς να σπάνε. Προσοχή, μην αφήσετε να βράσουν. Ελέγχετε κάθε 2-3 λεπτά και αν χρειάζεται, συνεχίστε.
Για να φτιάξουμε ένα "τριαντάφυλλο", απλώνουμε μερικά φετάκια στη σειρά, ώστε το ένα να ακουμπάει λίγο επάνω στο άλλο, και τυλίγουμε. Φτιάχνουμε "τριαντάφυλλα" σε διάφορα μεγέθη.
Όταν γεμίσουμε όλη την επιφάνεια, πασπαλίζουμε με μπόλικη καστανή ζάχαρη και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά.