Pink lemonade με ρόδι, ροζ γκρέιπφρουτ και σμέουρα

 

Κι εκεί που χαρήκαμε ότι φθινοπωριάζει, ξανάλλαξαν τα δεδομένα. Οπότε, εκμεταλλευτείτε το και απολαύστε μια τελευταία, δροσιστική λεμονάδα!

Ε ναι, λοιπόν! Η λεμονάδα - το νοσταλγικό ρόφημα που αγαπούν μικροί και μεγάλοι - μπορεί να γίνει ακόμα πιο ιδιαίτερη! Πολλοί αναρωτιούνται τι είναι αυτό που δίνει αυτό το ροζ χρώμα στην pink lemonadeκαι η απάντηση είναι ότι δυστυχώς, στο εμπόριο, συνήθως πρόκειται για τεχνητές χρωστικές. Ωστόσο υπάρχουν πολύ πιο εύκολοι -και κυρίως νόστιμοι- τρόποι να χρωματιστεί με φυσικό τρόπο κι αυτός δεν είναι άλλος από τα κόκκινα φρούτα!

Ας μιλήσουμε, ωστόσο για την ιστορία της ροζ λεμονάδας, η παράδοση της οποίας ξεκίνησε στην Αμερική ήδη από τον 19ο αιώνα. Δύο είναι οι επικρατούσες ιστορίες:

Σύμφωνα με την πρώτη, το 1857, μια μέρα, ένας μικροπωλητής ονόματι Pete Conklin, που πουλούσε τη λεμονάδα του σε ένα τσίρκο, ξέμεινε από νερό. Χωρίς κανέναν δισταγμό, μπήκε στην πρώτη τέντα που βρήκε μπροστά του, και έπεσε πάνω στην Fannie Jamieson, μια από τις ακροβάτριες του τσίρκου, η οποία είχε μόλις πλύνει τις κόκκινες κάλτσες της. Το μπουγαδόνερο ήταν ροζ και πάνω από το κεφάλι του Pete Conklin άναψε ένα λαμπάκι.

circus

Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή -ευτυχώς λιγότερο αηδιαστική- ένας άλλος πωλητής σε τσίρκο, ο Henry E. Allott, εφηύρε κατά λάθος τη ροζ λεμονάδα όταν του έπεσαν μέσα στην κανονική λεμονάδα κάτι κόκκινα ζαχαρωτά. Το ρόφημα είχε τεράστια επιτυχία και ο Allott άρχισε να το πουλάει σε τακτική βάση. Η ιστορία αυτή, που δημοσιεύθηκε σε ένα άρθρο των New York Times του 1912, τοποθετεί την εφεύρεση του κύριου Allott γύρω στο 1870.

Όποια και απ' τις δύο παραλλαγές και αν ισχύει, φαίνεται πως η ροζ λεμονάδα ξεκίνησε από το τσίρκο, πράγμα που δίνει της δίνει μια ακόμα πιο ρομαντική διάσταση. Σήμερα πάντως, μπορείτε να φτιάξετε μια πεντανόστιμη ροζ λεμονάδα, χωρίς να καταφύγετε σε ζαχαρωτά και μπουγαδόνερα.

Μπορείτε να φτιάξετε και δικές σας παραλλαγές, χρησιμοποιώντας φράουλες, χυμό κράνων ή ακόμα και γρεναδίνη, αρκεί να μειώσετε την ποσότητα του σιροπιού.

Υλικά:

300 μλ νερό

150 γρ ζάχαρη

250 μλ χυμός λεμόνι

100 μλ χυμός ροζ γκρέιπφρουτ

1 ροζ γκρέιπφρουτ

1 ρόδι

30 γρ σμέουρα

1 λτ νερό ή σόδα

Μέθοδος:

Σε ένα κατσαρολάκι, βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό, ώσπου να λιώσει η ζάχαρη. Μεταφέρουμε σε ένα δοχείο και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

Χτυπάμε στον πολυκόφτη τα σμέουρα και τα περνάμε από κόσκινο.

Σε μια μεγάλη κανάτα ή στο μπλέντερ, ανακατεύουμε τον χυμό λεμόνι, τον χυμό γκρέιπφρουτ, τα σμέουρα και το σιρόπι.

Προσθέτουμε το νερό ή τη σόδα και ανακατεύουμε.

Φιλετάρουμε το ροζ γκρέιπφρουτ. Κόβουμε τις δύο άκρες και με ένα κοφτερό μαχαιράκι αφαιρούμε τη φλούδα. Έπειτα, κάνουμε τομές, ανάμεσα στη μεμβράνη για να βγάλουμε τα φιλεταρισμένα φετάκια.

Καθαρίζουμε το ρόδι και αφαιρούμε όλους τους σπόρους του.

Μεταφέρουμε τη λεμονάδα μας σε μια όμορφη, διαφανή καράφα και γαρνίρουμε με τους σπόρους ροδιού και το φιλεταρισμένο γκρέιπφρουτ.

 
 
Previous
Previous

Τάρτα με Earl Grey και μήλα σαν τριαντάφυλλα

Next
Next

Τσίζκεϊκ με αβοκάντο και λάιμ