Τσίζκεϊκ με αβοκάντο και λάιμ

 

Αβοκάντο... Τα λατρεύω όσο τίποτα, αλλά υποφέρω κι εγώ -όπως όλοι, άλλωστε- από το γνωστό σύνδρομο: Πας σουπερμάρκετ/λαϊκή/μανάβικο, αγοράζεις μερικά αβοκάντο και φυσικά είναι εντελώς άγουρα και σκληρά σαν κοτρόνες. Η μέρα είναι Δευτέρα. Λες, μέχρι το Σαββατοκύριακο δεν θα έχουν ωριμάσει, για να φτιάξω, έτσι, κάτι ωραίο για μπραντς μαζί με αυγουλάκια, English muffins και άλλα νόστιμα πράγματα; Έρχεται το Σαββατοκύριακο, ανοίγεις ψυγείο όλο χαρά, μάταια ήλπιζες, είναι ακόμα σκληρά σαν μπετόν αρμέ. Τα ξεχνάς. Την επόμενη φορά που θυμάσαι να τα ξανατσεκάρεις, έχουν σαπίσει...

avocado comic 1

Αυτή τη φορά, όμως, ήμουν πανευτυχής, γιατί θυμήθηκα να τα ελέγχω κάθε μέρα και αξιώθηκα να τα χρησιμοποιήσω στο peak τους για να φτιάξω αυτό το υπέροχο τσίζκεϊκ με το τέλειο, παστέλ πράσινο χρώμα.

Και ας μην ξεχνάμε και τις ευεργετικές τους ιδιότητες για τον οργανισμό μας. Περιέχει ένα σωρό σημαντικές βιταμίνες, τονώνει τα μαλλιά και το δέρμα, προστατεύει από τα καρδιαγγειακά, βοηθάει στη λειτουργία του εντέρου, και ένα σωρό άλλα, που δεν θα σας τα πω με λεπτομέρειες γιατί δεν είμαι διατροφολόγος, αλλά τελοσπάντων, μπορείτε να το γκουγκλάρετε. Α και μη μου αρχίσετε τα "παχαίνει", γιατί το αβοκάντο περιέχει αυτό που λέμε "καλό λίπος", αυτό που αυξάνει την καλή χοληστερόλη.

avocado comic 2

Υλικά: (Για δύο τσέρκια των 12 εκ. ή ένα τσέρκι των 20 εκ.)

Για τη βάση:

150 γρ μπισκότα digestive (ή πτι μπερ ή ό,τι άλλο προτιμάτε)

100 γρ βούτυρο ανάλατο

Για τη γέμιση:

1 ώριμο αβοκάντο

2 λάιμ, χυμός και ξύσμα

300 γρ τυρί κρέμα με πλήρη λιπαρά

150 γρ ζάχαρη λευκή κρυσταλλική

200 μλ κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

150 μλ κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

7 γρ ζελατίνη σε φύλλα

Μέθοδος:

Για τη βάση:

Χτυπάμε τα μπισκότα στον πολυκόφτη ώσπου να διαλυθούν εντελώς.

Στον φούρνο μικροκυμάτων ή σε ένα κατσαρολάκι, λιώνουμε το βούτυρο. Ανακατεύουμε καλά το βούτυρο με το τριμμένο μπισκότο και στρώνουμε τη βάση της φόρμας μας.

Αν χρησιμοποιήσουμε στρογγυλό τσέρκι, τυλίγουμε τη βάση του με αλουμινόχαρτο. Για φόρμα με ελατήριο, απλώς στρώνουμε το μπισκότο στη βάση. Ισιώνουμε το μπισκότο με μια σπάτουλα και τοποθετούμε τη φόρμα στο ψυγείο ώστε να σφίξει.

Για τη γέμιση:

  1. Στον πολυκόφτη ή στο μπλέντερ, χτυπάμε τα 200 μλ κρέμας μαζί με τον χυμό και το ξύσμα από τα λάιμ, το τυρί κρέμα, το αβοκάντο και τη ζάχαρη.

  2. Βάζουμε τη ζελατίνη να μουσκέψει μέσα σε κρύο νερό.

  3. Σε ένα κατσαρολάκι, ζεσταίνουμε τα 150 μλ κρέμας.

  4. Στύβουμε τη ζελατίνη και την ανακατεύουμε μέσα στη ζεστή κρέμα ώστε να διαλυθεί εντελώς.

  5. Προσθέτουμε μερικές κουταλιές από το μείγμα με το αβοκάντο μέσα στο κατσαρολάκι και ανακατεύουμε, ώστε η θερμοκρασία του να πέσει σταδιακά.

  6. Έπειτα, προσθέτουμε όλο το περιεχόμενό του μέσα στο μείγμα αβοκάντο.

  7. Ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθούν τα υλικά και μεταφέρουμε το μείγμα στη φόρμα μας.

  8. Ισιώνουμε την επιφάνεια με μια σπάτουλα και τοποθετούμε τη φόρμα στο ψυγείο για μερικές ώρες, ώσπου να πήξει η γέμιση.

  9. Εάν μας περισσέψει μείγμα, μπορούμε να γεμίσουμε μερικά σφηνοπότηρα ή άλλα μικρότερα φορμάκια.

Ξεφορμάρισμα και διακόσμηση:

  1. Για το ξεφορμάρισμα, περνάμε το τσίζκεϊκ με ένα μαχαιράκι γύρω-γύρω, μέσα από τη φόρμα.

  2. Αφαιρούμε τη φόρμα, και αν τα πλαϊνά του στραπατσαριστούν, τα λειαίνουμε με μια σπάτουλα που την έχουμε βουτήξει σε ζεστό νερό.

  3. Διακοσμούμε με λεπτές φετούλες λάιμ ή/και ξύσμα λάιμ και σερβίρουμε.

 
 
Previous
Previous

Pink lemonade με ρόδι, ροζ γκρέιπφρουτ και σμέουρα

Next
Next

Παγωμένο ρόφημα με ανανά, λάιμ και φρέσκο βασιλικό