Παγωμένη λεμονάδα με άρωμα λεβάντας

Επειδή πολλοί μας ζητήσατε τη συνταγή μας για τη λεμονάδα με λεβάντα, without further ado, σας την παραδίδουμε. Εξάλλου, τι πιο καλοκαιρινό και πιο κομψό από μια χειροποίητη λεμονάδα με υπέροχο, λιλά χρώμα, σερβιρισμένη με άφθονο πάγο επάνω σε ένα κεντητό τραπεζομάντηλο;

Λεμονάδα με λεβάντα

Υλικά:

(Για ένα περίπου λίτρο λεμονάδας)

Για το σιρόπι λεβάντας:

500 μλ νερό

250 γρ ζάχαρη 

2,5 κτσ αποξηραμένη λεβάντα

Για τη λεμονάδα:

500 γρ σιρόπι λεβάντας

200 γρ φρεσκοστυμμένος χυμός λεμόνι

300 γρ νερό

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Μέθοδος:

Βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη σε μια κατσαρόλα και σιγοβράζουμε, ώσπου να διαλυθεί η ζάχαρη εντελώς.

Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουμε μέσα τη λεβάντα και κλείνουμε το καπάκι. Αφήνουμε τη λεβάντα για 30 λεπτά, να βγάλει το άρωμά της.

Ανοίγουμε την κατσαρόλα και σουρώνουμε το σιρόπι με ψιλό κόσκινο. Πετάμε τη λεβάντα και τοποθετούμε το σιρόπι λεβάντας στο ψυγείο.

Στύβουμε τα λεμόνια και τα σουρώνουμε.

Σε ένα μεγάλο δοχείο, βάζουμε το σιρόπι λεβάντας, τα στυμμένα λεμόνια και το επιπλέον νερό. Ανακατεύουμε καλά. 

Teapot.gr

Σερβίρουμε σε μια μεγάλη κανάτα, με πολύ πάγο, κομμένες φέτες λεμονιού και, αν έχουμε φρέσκια λεβάντα στον κήπο ή σε γλάστρα, κόβουμε και μερικά κλαράκια και τα βάζουμε στην κανάτα. Μπορούμε επίσης να προσθέσουμε ανθρακούχο νερό αντί για νερό βρύσης ή ακόμα και να αραιώσουμε με επιπλέον νερό, εάν επιθυμούμε τη λεμονάδα μας λιγότερο συγκεντρωμένη.

Φτιάξαμε τη λεμονάδα μας και τη σερβίραμε με αφράτα φινανσιέ με σταφύλι. Μπορείτε να διαβάσετε τη συνταγή μας για τα φινανσιέ στο Alternactive.gr, όπου η Madame Gâteaux αρθρογραφεί κάθε Πέμπτη. Η συνταγή θα δημοσιευθεί αύριο, 21/7.

Φινανσιέ

Κλείνοντας, θέλω να πω πως η λεμονάδα θα είναι για πάντα συνδεδεμένη στο μυαλό μου με την αμερικάνικη κουλτούρα των προαστίων της δεκαετίας του '50, όταν τα παιδάκια έφτιαχναν ένα σταντ από ξύλα και πουλούσαν τη λεμονάδα που έφτιαχνε η μαμά τους στην αυλή του σπιτιού τους για 5 σεντς. Το έθιμο αυτό έχει αποτυπωθεί σε άπειρες ταινίες και σειρές, αλλά φυσικά και στα κόμικς της εποχής, με πιο γνωστό ίσως το (λατρεμένο) Peanuts. Αργότερα, μάλιστα, το lemonade stand έγινε επαναλαμβανόμενο αστείο (running gag) στα Peanuts, όταν ο δημιουργός τους, σε μια απίστευτα εμπνευσμένη στιγμή, το μετέτρεψε στο σταντ για ψυχιατρική βοήθεια της Λούσι. Απολαύστε την επικριτική Λούσι και τον αθώο Τσάρλι Μπράουν σε έναν από τους κλασικούς διαλόγους τους:

Η Lucy & ο Charlie Brown συζητούν για λεμονάδα

Previous
Previous

Παγωμένο ρόφημα με ανανά, λάιμ και φρέσκο βασιλικό

Next
Next

Δροσιστικό επιδόρπιο με ροδάκινα, σμέουρα & φιστίκι Αιγίνης