Δροσιστικό επιδόρπιο με ροδάκινα, σμέουρα & φιστίκι Αιγίνης
Το επιδόρπιο αυτό, που στην Αγγλία ονομάζεται "fool" είναι to sine qua non γλυκό του βρετανικού καλοκαιριού, και στη διάρκεια της θητείας μου στις κουζίνες του Λονδίνου, πρέπει να το έφτιαξα σε δεκάδες διαφορετικές βερσιόν.
Κανένας δεν μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα γιατί στο καλό λέγεται "φουλ" - όπως λέμε "ανόητος". Κάποιοι γλωσσολόγοι αποδίδουν την ετυμολογία του στη γαλλική λέξη fouler, που σημαίνει "συνθλίβω" ή "πιέζω", διότι τα φρούτα που περιέχει είναι πολτοποιημένα. Σύμφωνα με άλλους, όμως, η ονομασία προέκυψε ακριβώς λόγω της σημασίας της αγγλικής λέξης fool, εννοώντας κάτι το σαχλό ή ασήμαντο, λίγο-πολύ όπως και το άλλο κλασικό βρετανικό επιδόρπιο, το trifle.
Οι αναφορές για το fool (που παλαιότερα γραφόταν "foole") ξεκινούν, σύμφωνα με κάποιους, τον 15ο αιώνα. Ωστόσο, η πρώτη καταγεγραμμένη συνταγή είναι από το 1658, από το The Compleat Cook:
"Πάρτε τα φραγκοστάφυλά σας και βάλτε τα σε μια ασημένια ή πηλινη κατσαρόλα, και τοποθετήστε την μέσα σε ένα τηγάνι με νερό που βράζει, κι όταν μαγειρευτούν αρκετά, στραγγίξτε τα· όσο είναι καυτά, χτυπήστε τα καλά με ένα καλό κομμάτι βούτυρο, ροδόνερο και ζάχαρη, και βάλτε μέσα τον κρόκο από δύο ή τρία αυγά, μπορείτε να βάλετε μέσα ροδόνερο, και ανακατέψτε έτσι όλα μαζί και σερβίρετέ τα στο τραπέζι όταν κρυώσουν." Ανώνυμος, Λονδίνο, 1658.
Take your gooseberries and put them in a silver or earthen pot, and set it in a skillet of boiling water, and when they are coddled enough, strain them; when they are scalding hot beat them well with a good piece of butter, rose-water and sugar, and put in the yolk of two or three egg, you may put rose-water into them, and so stir it altogether and serve it to the table when it is cold. Annonymous. London. 1658.
Τα φουλς παραδοσιακά γίνονται με πολτοποιημένα gooseberries (λευκά φραγκοστάφυλα) και κρέμα custard, αλλά με την πάροδο του χρόνου απλοποιήθηκαν και σήμερα συναντώνται πιο συχνά με απλή χτυπημένη κρέμα γάλακτος, κρεμ φρες ή σαντιγί, αναλόγως με το πόσο γλυκά ή ξινά είναι τα φρούτα που περιέχουν. Συνηθίζεται να φτιάχνονται με οποιαδήποτε καλοκαιρινά φρούτα είναι διαθέσιμα και πολτοποιούνται εύκολα, όπως τα ροδάκινα, οι φράουλες και τα μύρτιλα και φυσικά, είναι ένα ιδανικό επιδόρπιο για να κλείσει ένα δείπνο σε μια ζεστή μέρα, διότι είναι ανάλαφρα και δροσιστικά. Τι να μας πουν και οι Βρετανοί για ζέστη, θα μου απαντήσετε, και θα έχετε δίκιο. Εμείς, όμως, που ξέρουμε τι θα πει Ζέστα με Ζ κεφαλαίο, ας εκμεταλλευτούμε τα φώτα τους επί του θέματος, και ας διαλέξουμε ένα ή δύο από τα υπέροχα, ζουμερά φρούτα μας για να δροσίσουμε το ελληνικό μας καλοκαίρι.
Παρεμπιπτόντως, δεν μπορώ να μη σκεφτώ αυτήν εδώ τη σκηνή με τον Γκάνταλφ από το Lord of the Rings όταν ακούω τη λέξη Fool.
Υλικά:
2 ώριμα ροδάκινα
50 γρ σμέουρα
1 κτσ ζάχαρη άχνη
200 γρ κρέμα γάλακτος
20γρ ζάχαρη
20 φυστίκια Αιγίνης
Μέθοδος:
Στον πολυκόφτη, πολτοποιούμε τα σμέουρα μαζί με την άχνη. Τα μεταφέρουμε σε ένα μικρό κορνέ.
Πλένουμε τον πολυκόφτη και πολτοποιούμε τα ροδάκινα, είτε εντελώς είτε αφήνοντας μικρά κομμάτια. Τα μεταφέρουμε και αυτά σε ένα κορνέ.
Στον κάδο του μίξερ (ή με μίξερ χειρός ή με αυγοδάρτη), χτυπάμε την κρέμα γάλακτος, ώσπου να αρχίσει να πήζει. Ρίχνουμε σαν βροχή τη ζάχαρη, και συνεχίζουμε να χτυπάμε, ώσπου η κρέμα να σφίξει.
Διαλέγουμε τέσσερα διαφανή ποτήρια, κατά προτίμηση ψηλόλιγνα. Βάζουμε στα ποτήρια λίγο πολτό σμέουρων, μετά λίγη κρέμα, συνεχίζουμε με τα ροδάκινα και ξανά κρέμα. Εάν τα ποτήρια μας είναι πολύ ψηλά, μπορούμε να επαναλάβουμε άλλη μία φορά. Στο τέλος, πασπαλίζουμε με χονδροκοπανισμένα φιστίκια.
Παίρνουμε ένα ξύλο για σουβλάκι και το βυθίζουμε σε ένα ποτήρι. Το τραβάμε μερικές φορές προς τα πάνω, έτσι ώστε να ανακατέψει τον πολτό σμέουρων ελάχιστα και να σχηματίσει όμορφα σχέδια σαν ακουαρέλα.
Σερβίρουμε αμέσως.
Υ.Γ. Τα fools στην Αγγλία συχνά σερβίρονται συνοδεία των κλασικών σκοτσέζικων μπισκότων shortbread. Αναμένετε στο ακουστικό σας για συνταγή οσονούπω!