Ένα αλλιώτικο lemon pie

Όταν η ζωή σου δίνει λεμόνια, κάνε λεμονάδα, λέει μια αγγλική παροιμία. Εμένα προσωπικά μου τα έδωσε η μάνα μου, γιατί έχει λεμονιά στον κήπο και δεν ξέρει τι να τα κάνει. Συν τοις άλλοις, καλή η λεμονάδα, αλλά πιστεύω ότι μπορείς να κάνεις πολύ πιο ενδιαφέροντα πράγματα με πολύ λιγότερα λεμόνια!

Πολυαγαπημένο, λοιπόν, γλυκό το lemon pie. Το ερωτεύτηκα πριν καν το δοκιμάσω, όταν πρωτοαντίκρυσα αυτόν εδώ τον πίνακα του Wayne Thiebaud. Tον λατρεύω. Η λαδομπογιά είναι τόσο παχιά που νομίζεις ότι τον ζωγράφισε με lemon curd αληθινή.

lemon pie thiebaud

Έλα, όμως, που είναι και μπελαλίδικο γλυκό. Άνοιγε ζύμη, ψήσ'τη, φτιάχνε λεμονόκρεμα, χτύπα και μαρέγκα... Θέλει ένα ολόκληρο απόγευμα. Γι' αυτό σας ετοίμασα μια πρόταση που "κλέβει" μερικά βήματα, αλλά παραμένει εξίσου εντυπωσιακή. Άσε που γλιτώνεις και το guilt trip λόγω μίνι μεγέθους! Διότι με την τάρτα γίνεται η γνωστή παρασπονδία: λες "ένα κομματάκι έφαγα μωρέ", αλλά το πόσο είναι ένα κομμάτι είναι μια αφηρημένη έννοια. Θεωρητικά και μία ολόκληρη τάρτα είναι ένα κομμάτι.

Pie κι έρχεται

Υλικά:

(Για δέκα μπουκαλάκια των 100 ml. Εσείς μπορείτε να την κάνετε σε ποτηράκια.)

Για το μπισκότο:

3 μπισκότα digestive

3 κτγ βούτυρο λιωμένο

Για τη lemon curd:

3 αυγά

1 κρόκος

100 γρ χυμός λεμόνι και ξύσμα από 1 λεμόνι

200 γρ ζάχαρη

85 γρ βούτυρο μαλακό

Για τη μαρέγκα:

2 ασπράδια

100 γρ ζάχαρη

lemon pie

Μέθοδος: 

Για το μπισκότο:

Θρυμματίζουμε το μπισκότο στον πολυκόφτη. Λιώνουμε το βούτυρο και το ανακατεύουμε καλά με το τριμμένο μπισκότο. Βάζουμε από μία κουταλιά σε κάθε μπουκαλάκι.

Για τη lemon curd:

Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε τη μισή ζάχαρη, τον χυμό λεμόνι και το ξύσμα και αφήνουμε να πάρουν βράση. 

Σε ένα μπολ, χτυπάμε με τον αυγοδάρτη τον κρόκο και τα αυγά μαζί με την άλλη μισή ζάχαρη.

Όταν το λεμόνι βράσει, το χύνουμε σιγά-σιγά μέσα στο μπολ με τα αυγά, ανακατεύοντας συνεχώς, έτσι ώστε τα αυγά να ζεσταθούν σταδιακά. Έπειτα, χύνουμε όλο το μείγμα ξανά πίσω στην κατσαρόλα.

Σε μεσαία φωτιά, ανακατεύουμε συνεχώς με τον αυγοδάρτη μέχρι να πήξει η lemon curd μας, προσέχοντας να μην κολλήσει στον πάτο. Είναι έτοιμη όταν σηκώνοντας τον αυγοδάρτη, βλέπουμε ότι η κρέμα στέκεται πάνω του.

Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα το βούτυρο. Ανακατεύουμε ώσπου να λιώσει και να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Μεταφέρουμε την κρέμα σε ένα πλαστικό δοχείο, σκεπάζουμε την επιφάνειά της με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο να δέσει και να πήξει.

lemon pie

Για τη μαρέγκα:

Στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε τα ασπράδια ώσπου να αφρατέψουν και έπειτα ρίχνουμε σιγά-σιγά τη ζάχαρη. Συνεχίζουμε να χτυπάμε ώσπου η μαρέγκα μας να δέσει και να γυαλίσει.

Συναρμολόγηση:

Εάν έχουμε κορνέ, γεμίζουμε ένα με τη μαρέγκα και ένα με την κρέμα, με στρογγυλά μυτάκια. Αν όχι, μπορούμε να το κάνουμε και με ένα κουταλάκι.

Σε κάθε μπουκαλάκι, πάνω από το μπισκότο, βάζουμε λεμονόκρεμα, μαρέγκα, λεμονόκρεμα και ξανά μαρέγκα.

Αν έχουμε φλόγιστρο, στο τέλος μπορούμε και να κάψουμε λίγο την κορυφή. Προσοχή μην κάνετε το σπίτι μπουρλότο. Ξέρω ότι το φλόγιστρο σας κάνει να νιώθετε badass, αλλά χειριστείτε το με ρέγουλο.

lemon pie

Κι ένα τραγουδάκι για το τέλος από τον "Ουρανοκατέβατο" του 1965 (σύνθεση Ζαμπέτα/τραγούδι Μοσχολιού). Παρακαλώ, όπου "πάει" αντικαταστήστε με "pie".

YouTube

Pie pie pie pie, pie pie pie pie, pie pie pie pie και δεν γυρίζειειειει πιάααα ♪♫♪

Previous
Previous

Χειροποίητα marshmallows με γεύση elderflower

Next
Next

Πολύχρωμα cake pops με λευκή & μαύρη σοκολάτα