O Σωτήρης Παπαγεωργίου φτιάχνει τα χειροποίητα κεριά kokūn που θα σας ταξιδέψουν

Με τον Σωτήρη γνωριζόμαστε αρκετά χρόνια. Μια μέρα, μου έστειλε ένα αναπάντεχο dm, λέγοντάς μου ότι έχει φτιάξει ένα κερί που πιστεύει πως θα ταίριαζε κουτί στον χώρο μας, το Tearoom της Madame Gâteaux. Ήταν εμπνευσμένο από τα αρώματα του Earl Grey, και το όνομά του ήταν Tea O’ Clock. «Θα σε ενδιέφερε;» μου είπε. «Το παίρνεις, το φέρνεις, έρχεσαι στο Tearoom, το ανάβουμε, βάζω τσάι να πιούμε και μου τα λες ΟΛΑ», του απάντησα. Και έτσι έγινε! 

Ας αρχίσουμε από τα βασικά; Θέλεις να μας συστήσεις τον εαυτό σου και το kokūn;

Είμαι ο Σωτήρης Παπαγεωργίου. Ζω στην Αθήνα και εργάζομαι στη διαφήμιση. Διαφημιστικά μιλώντας, λοιπόν, θα μπορούσα να σου πω ότι εμπνεύστηκα το kokūn ένα χειμωνιάτικο βράδυ που γύρισα κουρασμένος στο σπίτι, παρήγγειλα κάτι πρόχειρο να φάω και άναψα ένα κερί στο σαλόνι. Το σκυλάκι μου (η Μπουγάτσα) έτρεχε εδώ κι εκεί λαχανιασμένη από χαρά και από συσσωρευμένη ένταση ενώ έξω από το παράθυρο ίσα που φαίνονταν τα φώτα της απέναντι πολυκατοικίας από τη βροχή και τον άνεμο. Τότε ήταν που συνειδητοποίησα ότι το μόνο πράγμα που με ηρεμούσε εκείνο το χειμωνιάτικο βράδυ ήταν η μυρωδιά του κεριού που σιγόκαιγε πάνω στο ΙΚΕΑ τραπεζάκι του σαλονιού. Εκείνη η θαλπωρή που δημιουργούσε στον χώρο και αυτό το cocooning που λίγο-πολύ όλοι αναζητούμε όταν επιστρέφουμε στο σπίτι μας. Κουβέρτα, καλή μουσική και το άρωμα ενός κεριού που πλημμυρίζει αρμονικά τον χώρο. Έτσι γεννήθηκε το kokūn. Ή και όχι… Σημασία έχει πως είναι εδώ και περιμένει όλους εκεί έξω να το ανακαλύψουν. 

Πώς σου δημιουργήθηκε η επιθυμία να φτιάξεις τα δικά σου κεριά; Ποια είναι η σχέση σου με τα κεριά; Είναι κάποιο δικό σου «τελετουργικό», το άναμμα του κεριού και η όποια διαδικασία συμπεριλαμβάνει αυτό στη συνέχεια; Κάτι τέτοιο ήταν που σε έκανε να πεις, «Θέλω να το κάνω κι εγώ αυτό» ή απλώς απολαμβάνεις τα κεριά και αισθάνθηκες ότι η αγορά είχε ένα κενό που ήρθες εσύ να καλύψεις;

Τα κεριά τα αγαπώ. Είναι συνυφασμένα με την καθημερινότητά μου. Ίσως αυτός ήταν και ο λόγος που αποφάσισα να δημιουργήσω τη δική μου σειρά. Επίσης, σαν διαδικασία είναι τρομερά «καταπραϋντική» μετά από την ένταση που κουβαλάω ολόκληρη την ημέρα. Οπότε η προετοιμασία ενός κεριού λειτουργεί για μένα σαν anti-stress ball.

 Το kokūn είναι «παιδί σου» από την αρχή ως το τέλος, δηλαδή σκέφτεσαι μόνος σου το concept του κάθε κεριού, διαλέγεις τα αρώματα, τις συσκευασίες, φτιάχνεις τα κεριά μόνος σου κατά παραγγελία, τα συσκευάζεις και τα στέλνεις στους ανθρώπους που σου τα ζητούν. Επιπλέον, χειρίζεσαι μόνος σου το προφίλ σου στο Instagram και φυσικά συμμετέχεις και στην αισθητική της διαδικτυακής παρουσίασης των προϊόντων σου. Πώς νιώθεις που όλη η δημιουργία, από το Α ως το Ω περνάει από τα χέρια σου; Σου αρέσει, σε κουράζει, θα ήθελες να αλλάξει αυτό; Νιώθεις ένας γνήσιος crafter; Φαντάζεσαι την επιχείρησή σου μια μέρα να μεγαλώνει; Αν κάποιο κομμάτι της μπορούσες να το αναθέσεις σε έναν βοηθό, ποιο θα ήταν αυτό που απολαμβάνεις λιγότερο και θα ήθελες να το ξεφορτωθείς;

To kokūn είναι μεν παιδί μου, αλλά στη ζωή του υπάρχουν κι άλλοι άνθρωποι που το αγαπούν και που βοηθούν ενεργά στο να ανθίσει. Η δημιουργία των κεριών (με ό,τι αυτό συνεπάγεται, από την επιλογή των αρωμάτων μέχρι την τελική παρασκευή) είναι δική μου ευθύνη. Ωστόσο, το branding το έχει αναλάβει ο genius Λευτέρης Πρωτοπαπάς (@el_prot) και τη φωτογράφιση για τα social οι υπερταλαντούχες Κέλλυ και Ναντίν (@nakel.studio). Χωρίς αυτούς το kokūn δεν θα ήταν ποτέ το ίδιο. Και τους ευχαριστώ πολύ.

Για να απαντήσω και στο δεύτερο σκέλος της ερώτησής σου, και περιμένω και ανυπομονώ το kokūn να μεγαλώσει. Αν σου έλεγα ότι κατασκευάζω κεριά για να τα χαίρομαι απλά με τους φίλους μου, θα ήταν ένα ρομαντικό ψέμα. Φυσικά και θέλω να τα αγαπήσει ο κόσμος κάνοντάς τα μέρος της καθημερινής τους ρουτίνας. Αν έπρεπε να αναθέσω ένα μέρος της διαδικασίας σε έναν βοηθό, αυτό θα ήταν το… ζύγισμα των πρώτων υλών. Αυτή η ακρίβεια γραμμαρίου μπορεί να γίνει κουραστική στο κλείσιμο της ημέρας.

Πες μας για τη δημιουργική σου διαδικασία. Πώς στήνεις το κάθε concept και την κάθε ονομασία στο μυαλό σου. Με τι τρόπο κατασκευάζεις τα κεριά; Για ποιους λόγους επέλεξες να χρησιμοποιήσεις τη σόγια αντί για παραφίνη; 

Σίγουρα επηρεάζομαι από την εποχικότητα αλλά και από τις προσωπικές μου «αδυναμίες». Ποτέ δεν θα έφτιαχνα ένα κερί που δεν θα το άναβα κι εγώ ο ίδιος στο σπίτι. Το concept και το όνομα του κεριού έχουν να κάνουν με τη μυρωδιά. Πρέπει να κλείσεις τα μάτια, να πάρεις μια γερή ρουφηξιά και να αφήσεις το άρωμα να σε πάει εκεί που νομίζει. Για παράδειγμα, όταν ανάβεις το κερί «μελομακάρονο» με νότες από γαρύφαλλο και κανέλα που κυκλοφορεί πιστά λίγο πριν τα Χριστούγεννα, απευθείας μεταφέρεσαι στα παιδικά σου χρόνια στην κουζίνα της γιαγιάς. Οπότε το «GRANDMA’S OVEN» σ’ αυτή την περίπτωση ήταν μονόδρομος.

Τα κεριά (και μη γελάσεις) τα φτιάχνω στην κουζίνα του σπιτιού μου. Άλλωστε μιλάμε για μικρή παραγωγή που ακόμα μπορώ να διαχειριστώ. Στο μέλλον, ποιος ξέρει;

Σόγια vs Παραφίνη. Δεν υπάρχει καμία σύγκριση. Η παραφίνη είναι παράγωγο του πετρελαίου. Χρειάζεται να πω κάτι άλλο; Ο μαύρος καπνός που βγάζει όταν καίγεται, σίγουρα δεν είναι κάτι που θα πρέπει να εισπνέουμε. Από την άλλη η σόγια είναι η απόλυτη οικολογική λύση, ενώ τα κεριά που κατασκευάζονται μ’ αυτή προσφέρουν καθαρή καύση χωρίς να εκπέμπουν αιθάλη ή άλλες βλαβερές ουσίες. Και επειδή με ρωτούν συχνά στο Instagram, είναι ευκαιρία να πω ότι είναι απόλυτα safe για χώρους με παιδιά ή κατοικίδια. 

 Μου αρέσει πολύ που έχεις επιλέξει να συσκευάζεις τα κεριά σου σε γυάλινο βαζάκι με καπάκι. Είναι τέλειο, γιατί έτσι μπορεί κάποιος πανεύκολα να τα πάρει μαζί του στην τσάντα του και να τα κάψει στη δουλειά (βαθιές ανάσες, #δενήθελαναέρθω) ή στη βαλίτσα του για τις διακοπές του (εδώ είμαστε, #μημεξυπνάτε) ώστε να κάνεις τις μέρες σου μοσχομυριστές ΚΑΙ εκτός σπιτιού. Επίσης, ΙΔΕΑ: είναι το κερί ο νέος τρόπος για να την πέσεις σε κομενάκι στο μπαρ ζητώντας αναπτήρα, αν έχεις κόψει το κάπνισμα; Ποιο ήταν το κίνητρο πίσω από αυτή τη σούπερ κομψή, αλλά και πρακτική συσκευασία;

Σίγουρα δεν υπάρχει παρθενογένεση σε επίπεδο συσκευασίας. Χαζεύοντας crafters από το εξωτερικό, η λύση του γυάλινου, καραμελέ δοχείου με καπάκι μου φάνηκε ιδανική. Το καπάκι, και εμπειρικά μιλώντας από τα τόσα χρόνια που αγοράζω και ο ίδιος κεριά, χρειάζεται. Ακόμα και για τεχνικούς λόγους, καθώς βοηθάει τόσο στο να μην σκονίζεται το κερί όταν είναι σβηστό όσο και για να μην χάνει το άρωμά του. 

 Εκτός από τα κεριά, έχεις δημιουργήσει και αρωματικά sticks. Πότε επιλέγουμε τα sticks έναντι των κεριών και γιατί; Δημιουργούν κάποια διαφορετική αίσθηση στον χώρο; Γιατί να τα προτιμήσει κάποιος;

Τα αρωματικά με sticks (aka reed diffusers) είναι ιδανικά στην περίπτωση που είσαι φανατικός ενός αρώματος. Αν για παράδειγμα αγαπάς το σύκο, επιλέγεις το August Siesta reed diffuser (έναντι του αντίστοιχου κεριού σόγιας) και αυτόματα ο χώρος σου μετατρέπεται σε ένα ζεστό αυγουστιάτικο απόγευμα. Αν, όμως, είσαι από τους αναποφάσιστους που κάθε μέρα θέλεις το σαλόνι σου να μυρίζει διαφορετικά, τότε επιλέγεις κερί για να μην μπλέκεις τις μυρωδιές. 

Έχεις επίσης βγάλει σπρέι υφασμάτων και κάτι πολύ όμορφα διακοσμητικά δισκάκια για τα προϊόντα σου. Μίλησέ μας για αυτά. Άραγε, έχεις και κάποια άλλη ιδέα στα σκαριά που θα ήθελες να μοιραστείς;

Οι διακοσμητικοί δίσκοι είναι κατασκευασμένοι από οικολογικό υλικό χύτευσης για να συνοδεύουν τέλεια τα προϊόντα kokūn αφού ταιριάζουν αρμονικά σε κάθε χώρο. Τονίζω κι εδώ το οικολογικό στοιχείο καθώς το kokūn είναι ένα συνειδητά πράσινο brand. Από την επιλογή των αρωμάτων και των πρώτων υλών μέχρι την συσκευασία, όλα τα υλικά μας είναι ανακυκλώσιμα. 

Το spray υφασμάτων είναι επίσης κάτι που χρησιμοποιώ σε καθημερινή βάση καθώς με βοηθάει εκεί λίγο πριν πέσω για ύπνο να αποφορτιστώ. Έχει νότες από λεβάντα και νερόλι. Ψεκάζεις μαξιλάρι και σεντόνια και αυτόματα κοιμάσαι λίγο πιο… γλυκά.

Για την ώρα επικεντρώνομαι περισσότερο στα νέα φθινοπωρινά αρώματα των κεριών που ετοιμάζω. Δεν θα μου πάρεις λέξη παραπάνω!

 Σήμερα παρουσιάζουμε τα «καλοκαιρινά» κεριά σου. Είναι τρεις κωδικοί: Το Meet Me Tonight, με άρωμα νυχτολούλουδου, το Whispering Sea, που μοσχοβολάει φασκόμηλο και θαλασσινό αλάτι και το August Siesta, που μυρίζει σύκο. Όλες τους, μυρωδιές που σαφέστατα συσχετίζει κάποιος με το ελληνικό καλοκαίρι, ένας συνειρμός που γίνεται αυτόματα και ξέρεις τι θα μυρίσεις και μόνο που θα διαβάσεις την περιγραφή. Όταν, δε, ανοίγεις το καπάκι, και πιάνεις το κερί στα χέρια σου, κλείνεις τα μάτια και μυρίζεις, είναι ένα πάρτι αισθήσεων. Για να μην πούμε τι γίνεται όταν τελικά το ανάψεις, κάψει για 2-3 ώρες, κάνει τη «λιμνούλα» του και έχει μυρίσει το σύμπαν όλο, και είσαι ΑΛΛΟΥ. Πώς διάλεξες τις τρεις αυτές ιδέες για τα κεριά του καλοκαιριού;

Το August Siesta είναι το άρωμα που αποτέλεσε αφετηρία για το kokūn. Έχει αγαπηθεί όσο κανένα άλλο, και αν με ρωτάς δικαίως. Δεν παύει, όμως, να είναι και το απόλυτο καλοκαιρινό άρωμα γι’ αυτό και αποτελεί κορωνίδα της summer τριπλέτας μαζί με το νυχτολούλουδο και το φασκόμηλο/θαλασσινό αλάτι. Όπως σου είπα και νωρίτερα, επηρεάζομαι πολύ από τις προσωπικές μου αδυναμίες, οπότε το ίδιο έγινε κι εδώ. Είναι αρώματα που όχι μόνο σχετίζονται άμεσα με το ελληνικό καλοκαίρι, αλλά και που αγαπώ να καίω αυτή την περίοδο. 

 Άραγε το κερί είναι ένα προϊόν που το καλοκαίρι «φεύγει» πιο δύσκολα; Συνήθως συσχετίζουμε το κερί με χειμώνα, κρύο, κουβερτούλα, καναπέ, τζάκι, χουχούλιασμα, γούτσου-γούτσου και, φυσικά, cocooning – εξ’ ου και το όνομα του brand σου, kokūn. Τι είναι για σένα το καλοκαιρινό cocooning και σε τι φάσεις της μέρας ή τι περιστάσεις φαντάζεσαι τα καλοκαιρινά κεριά σου να χρησιμοποιούνται;

 Το #KalokairinoKokuning δεν είναι μόνο ένα hashtag που χρησιμοποιώ στα social. Είναι μια συνθήκη που όλοι ζούμε είτε ξεμείναμε στην πόλη είτε είμαστε σε κάποιο νησί. Άλλωστε το κερί δεν μας κάνει παρέα μόνο τον χειμώνα. Ακόμα και το καλοκαίρι σε μια βεράντα τίγκα στις μονστέρες και τις μπανανιές, φίλους και ένα Aperol Spritz, το κερί πάντα θα σου κάνει την καλύτερη παρέα.  

Υπάρχει ένα κλισέ που βλέπουμε ΠΑΝΤΑ σε ταινίες (συνήθως romcom), όπου η ηρωίδα κάνει τα beauté της στην μπανιέρα της με άφθονο αφρόλουτρο που παράγει υπερβολικά πολλά bubbles, έχει αναμμένα παντού κεριά στο μπάνιο και ενίοτε και δύο αγγούρια στα μάτια. Πες μας την αλήθεια: εσύ το κάνεις ποτέ αυτό; Υπάρχουν άνθρωποι εκεί έξω που το κάνουν; Εγώ ομολογώ πως δεν το έχω κάνει ποτέ (δεν έχω και μπανιέρα και αυτό από μόνο του είναι ένας ανασταλτικός παράγοντας), αλλά όταν το βλέπω στις ταινίες το ζηλεύω κάπως. Εσύ βρε Σωτήρη μου τελικά, πότε, πού και πώς ανάβεις τα κεριά σου;

 ΗΑΗΑ! Να ξέρεις ότι αγαπώ τα κλισέ. Αυτό, όμως, δεν το κάνω ούτε εγώ παρόλο που έχω μπανιέρα. Το ζηλεύω όταν το βλέπω στις ταινίες ή στο Instagram, αλλά δεν το κάνω. Είμαι και κρυουλιάρης. Κεριά ανάβω όλες τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας. Στο γραφείο για να αποφορτιστώ, στο σπίτι την ώρα που μαγειρεύω ή που τρώω πρωϊνό, το βράδυ βλέποντας μια ταινία αγκαλιά με έναν κουβά popcorn. Είναι απίστευτη παρέα. Πόσο μάλλον όταν διαπιστώσεις πόσο καλή επιλογή αρώματος έχεις κάνει.

Αγοράζεις κεριά από άλλες εταιρείες; Είσαι μανιώδης συλλέκτης κεριών; Πόσα κεριά έχεις  αυτή τη στιγμή στο σπίτι σου (δικά σου και μη). Υπάρχει κάποιο κερί που το μύρισες και το ζήλεψες και είπες, ΑΧ ΝΑ ΤΟ ΕΙΧΑ ΣΚΕΦΤΕΙ ΑΥΤΟ ΕΓΩ; 

Κεριά αγοράζω με μανία. Επίσης, είναι φανταστικό δώρο αν θελήσεις ποτέ να μου κάνεις στη γιορτή μου! Και φυσικά έχω αγαπημένα brands. Θα σου πω δύο, γιατί πόσα πια να διαφημίσω (ΗΑΗΑ): Jo Malone και Diptyque. Και τώρα που λέμε για Diptyque, έχω ζηλέψει πριν πολλά-πολλά χρόνια, κάποια Χριστούγεννα, ένα συλλεκτικό κερί με βάση το κάστανο (το οποίο και λατρεύω στα γλυκά). Από τότε προσπαθώ να βρω κάποιο έλαιο που να πλησιάζει σ’ αυτό που είχα μυρίσει τότε. Ελπίζω κάποτε να το βρω. Γιατί μην ξεχνάς ότι τα αρώματα είναι αναμνήσεις. Αυτό θα ήθελα να έχει ο κόσμος κατά νου αποκτώντας τα κεριά kokūn.  

Αν κάποιος θελήσει να ρίξει ένα κομενάκι και το έχει καλέσει σπίτι του για cocooning, ποιο κερί σου θα άναβε;

Δύσκολη ερώτηση. Τα αρώματα έχουν να κάνουν με τις προσωπικές μυρωδιές του κάθε ανθρώπου. Ένα universally ερωτικό άρωμα που λανσάραμε πέρσι του Αγίου Βαλεντίνου και παρέμεινε στη μόνιμη συλλογή kokūn, είναι το Λευκό Τριαντάφυλλο. Το μαρτυράει, άλλωστε, και το όνομά του: Blow me a kiss.  

Δώσε μου ένα Top 5 αγαπημένων σου μυρωδιών, που ΔΕΝ τις έχεις κάνει κερί, αλλά θα ήθελες να μπορούσες (ας είναι και εντελώς κουλές). Θα σου πω εγώ τις δικές μου: φρεσκοπλυμένα & φρεσκοσιδερωμένα σεντόνια, χώμα μετά από φθινοπωρινά πρωτοβρόχια, φρεσκοκουρεμένο γρασίδι, κεφαλάκι νεογέννητου μωρού, μυρωδιά παλαιών βιβλίων. Γίνεται κάτι από αυτά; Πληρώνω όσο-όσο.

Τα φρεσκοπλυμένα σεντόνια και το φρεσκοκουρεμένο γρασίδι τα σκέφτομαι πολύ καιρό τώρα. Είναι και δικά μου αγαπημένα. Αν αρέσουν και στους αναγνώστες σου, μπορείς να κάνεις ένα poll στο IG και πού ξέρεις; Ίσως να είναι το επόμενο κερί kokūn που θα κυκλοφορήσω. 

Τέλος, θα σου κάνω και την αγαπημένη μου ερώτηση – τη ρωτάω σε ΟΛΟΥΣ τους ανθρώπους που γνωρίζω, αργά ή γρήγορα, γιατί νιώθω ότι με κάνουν να τους καταλάβω καλύτερα. Θα την παραλλάξω λίγο, όμως. Είσαι θανατοποινίτης και έχει έρθει η ώρα να επιλέξεις το τελευταίο σου γεύμα, ΑΛΛΑ οι δεσμοφύλακες σου λένε ότι ΕΣΥ δεν μπορείς να επιλέξεις γεύμα, ΜΟΝΟ μια μυρωδιά. (Μη με ρωτάς το γιατί, έκανες κάτι ΠΟΛΥ ΚΑΚΟ μάλλον.) Ποιο είναι το τελευταίο πράγμα που θα ήθελες να μυρίσεις πριν πεθάνεις;

(Υ.Γ. Εντάξει, μπορείς και να φας κάτι. Τι θα ήθελες για τελευταίο γεύμα; Νιώθω άσχημα να σε αφήσουμε νηστικό, είναι η hostess μέσα μου, καταλαβαίνεις.)

Με κλειστά μάτια οι προτηγανισμένες πατάτες που τσιτσιρίζουν στο λάδι (είναι ο κοιλιόδουλος μέσα μου, καταλαβαίνεις). Και αφού θα τις μυρίσω, γιατί να μην τις φάω κιόλας; 

Υ.Γ.1 Ξέρετε τι έρχεται, έτσι; GIVEAWAY kokūn, φυσικά! Αναμείνατε στο ακουστικό σας για περεταίρω οδηγίες.

Υ.Γ.2 Για παραγγελίες κεριών, sticks, και λοιπών υπέροχων κοκουνοπροϊόντων, στείλτε dm στο kokūn στο Instagram.

Υ.Γ.3 Δείτε κι άλλες συνεντεύξεις μας με εγχώριους δημιουργούς:

 
Previous
Previous

Τριήμερο στα Τρίκαλα

Next
Next

Φίλεμα στο μαγευτικό Aleró Seaside Resort της Σκύρου