6 + 1 λόγοι για τους οποίους πρέπει να ψωνίζουμε από vintage μαγαζιά

 
 

1950s εμπριμέ φόρεμα polished cotton, χειροποίητη εμπριμέ φούστα 1950s, λινό φόρεμα 1940s με σατέν πουά μπούστο, 1950s λευκό τσαντάκι από κροκόδειλο με μπαμπού χερούλι, 1960s δερμάτινο καφέ τσαντάκι.

 

Όλο και περισσότεροι αγοραστές στρέφονται προς πιο “συνειδητοποιημένους” τρόπους κατανάλωσης στην εποχή μας. Καθημερινά στο timeline μας εμφανίζονται άρθρα επί άρθρων για το πως η fast fashion και ο υπερκαταναλωτισμός καταστρέφουν τον πλανήτη μας και για το πόσο σημαντικό είναι να αποκτήσουμε οικολογική συνείδηση προτού να είναι αργά. Είναι καλό να περιορίζουμε, λοιπόν, όσο περισσότερο μπορούμε την αγορά νέων ρούχων, παπουτσιών και αξεσουάρ που δεν χρειαζόμαστε πραγματικά, αλλά και να αναζητάμε brands που χρησιμοποιούν οργανικά υλικά, ανακυκλωμένες πρώτες ύλες και που προσφέρουν στον πλανήτη με οικολογικές ενέργειες όπως μείωση ρύπων κλπ. Ωστόσο, ο οικολογικότερος τρόπος να ντυθείς παραμένει το vintage lifestyle. Και σε αυτό το άρθρο θα σας πω μερικούς ακόμα πολύ καλούς λόγους να το υιοθετήσετε, πέρα από τον προφανή: να βάλετε ένα λιθαράκι στη διάσωση του πλανήτη μας.

 

Μανεκέν της δεκαετίας του ‘40, 1950s εμπριμέ φόρεμα, 1950s βελούδινο πλατό swing, 1970s βαλιτσάκι πικ-νικ.

 

Μοναδικό στυλ

Κανένας δεν θα είναι ντυμένος σαν εσάς. Πέραν του ότι μπορείτε να υιοθετήσετε μια συγκεκριμένη εποχή, όπως π.χ. τη δεκαετία του ‘50, δεν είναι ανάγκη να μοιάζετε σώνει και καλά σαν να βγήκατε από ταινία κάθε μέρα. Διαλέξτε κομμάτια από κάθε δεκαετία και συνδυάστε τα με σύγχρονα ρούχα δημιουργώντας outfits που να μην σαν βγάζουν εκτός κλίματος. Το σίγουρο είναι πως δεν θα συναντήσετε ποτέ κανέναν/καμία που να έχει αγοράσει το ίδιο κομμάτι με εσάς.

Διάρκεια και ποιότητα

Κακά τα ψέμματα, πριν την επέλαση της fast fashion, η ποιότητα των ρούχων ήταν αλλιώτικη. Πλέον, στις μεγάλες αλυσίδες πολύ δύσκολα θα βρεις ένα “πραγματικό”, καθαρό ύφασμα, όπως σατέν, βελούδο, ακόμα και μαλλί που να μην περιέχει πολυεστέρα, ακριλικά ή άλλα συνθετικά υλικά. Τα συνθετικά υλικά, πέραν του ότι βλάπτουν το περιβάλλον κατά την παραγωγή τους, συνεχίζουν να κάνουν ζημιά στον πλανήτη σε όλη τη διάρκεια ζωής τους, αφού κάθε φορά που τα πλένουμε απελευθερώνουν συνθετικές μικροϊνες στο νερό, που καταλήγουν στη θάλασσα και -guess what- τελικά, στο νερό που πίνουμε, και στα ψάρια που τρώμε. Τα φυσικά υλικά, από τα οποία κατασκευάζονταν παλιότερα τα ρούχα, δεν βλάπτουν το περιβάλλον, αλλά ούτε και τον οργανισμό μας. Αφήνουν το δέρμα να αναπνέει, έχουν υπέροχη υφή και αντέχουν πολύ περισσότερο στο πέρασμα του χρόνου.

 

Χειροποίητο μαύρο φόρεμα 1960s από κρεπ και οργκάντσα, 1960s φόρεμα optical illusion από πολυεστέρα, 1960s μαύρο φόρεμα σιφόν, γούνινος γιακάς από αλεπού.

 

Χαμηλότερο κόστος

Η αγορά vintage ρούχων κοστίζει πολύ-πολύ λιγότερο αναλογικά. Σήμερα, για να αγοράσεις ένα δερμάτινο σακάκι από ένα κανονικό κατάστημα, πρέπει να πληρώσεις μια περιουσία. Σε ένα vintage μαγαζί μπορείς να το βρεις ξοδεύοντας ελάχιστα χρήματα. Σίγουρα, αν αρχίσεις να επενδύεις σε designer vintage ρούχα και αξεσουάρ, μπορεί να αποβεί ακριβό χόμπι. Αλλά και πάλι, για φαντάσου την αξία του να έχεις στην ντουλάπα σου μια Dior τσάντα, ας πούμε, από τη δεκαετία του ‘60, η οποία θα περνά από γενιά σε γενιά στους απογόνους σου, συγκριτικά με μια Dior τσάντα του σήμερα;

Μα μου αρέσει να ακολουθώ τη μόδα…

Δεν είναι κακό να παραδεχόμαστε ότι θέλουμε να είμαστε μέσα στη μόδα, fashionable και relevant. Για κάποιους ανθρώπους αυτό μπορεί να είναι σημαντικό ενώ για κάποιους να μην είναι. Όμως, μπορούμε να είμαστε μοδάτοι ακόμα και με vintage και second hand ρούχα. Κάθε σεζόν, η βιομηχανία της μόδας εμπνέεται από τάσεις που ανήκουν σε παλαιότερες εποχές. Σκεφτείτε την τρέλα που επικράτησε με τα κιμονό πριν μερικές σεζόν, ή τάσεις όπως το λεοπάρ και τα φλοράλ που έρχονται φεύγουν και ξανάρχονται. Βρείτε λοιπόν, ποιες τάσεις της εκάστοτε νέας σεζόν σας αρέσουν και αναζητήστε τις σε vintage καταστήματα.

 

1950s φόρεμα Suzy Perette, 1950s χειροποίητη φούστα, ομπρέλες και γούνινα καπέλα 1950s-1960s

 

Και οι σταρ το κάνουν!

Ε, ναι, λοιπόν, είμαι κι εγώ starstruck, το ομολογώ. Λατρεύω τις ταινίες, το Χόλιγουντ και όλα τα κουτσομπολιά του και φυσικά κάθε φορά που έχουμε βραβεία όπως Όσκαρ, Χρυσές Σφαίρες και Κάννες, τρελαίνομαι να σχολιάζω τις τουαλέτες των σταρ με τις φίλες μου. Ξέρετε πόσες celebrities αγαπούν το vintage; Θα σας πω μερικές: Η Alexa Chung, η Florence Welch και η Dita von Teese, είναι γυναίκες που έχουν στήσει ολόκληρο το στυλ τους γύρω από το vintage lifestyle. Η Zooey Deschanel, η Lucy Boynton, η Natalie Portman και οι δίδυμες Mary-Kate και Ashley Olsen λατρεύουν το vintage shopping και κάνουν συχνά vintage εμφανίσεις σε βραβεία και parties του Χόλιγουντ. Ακόμα και celebrities που δεν θα φανταζόσασταν, όμως: ξέρατε ότι η Beyonce έχει μια τεράστια συλλογή με κομμάτια Chanel ή ότι η Kim Kardashian έχει στην γκαρνταρόμπα της μουσειακά κομμάτια κορυφαίων σχεδιαστών όπως ο Alexander McQueen και ιστορικά outfits που έχουν φορεθεί από celebrities του παρελθόντος; Ε, λοιπόν, δεν μπορεί, κάτι θα ξέρουν όλες αυτές. Ή έστω οι στυλίστες τους.

Ιστορία

Πολλοί με ρωτάνε, “Μα δεν νιώθεις περίεργα να φοράς τα ρούχα κάποιου άλλου;” Φυσικά και νιώθω περίεργα. Όμορφα περίεργα. Ακόμα καλύτερα νιώθω όταν έχω ψωνίσει κάποιο item και ο πωλητής γνωρίζει και μου μεταφέρει την ιστορία του ιδιοκτήτη του. Όπως όταν αγόρασα ένα 1950s φόρεμα σε ένα βιντατζάδικο στο Λος Άντζελες που μου είπαν πως ανήκε σε μια γηραιά κυρία με μια τεράστια συλλογή, που δεν είχε παιδιά και αποφάσισε να τα πουλήσει όλα και να δώσει τα κέρδη σε φιλανθρωπίες προτού πεθάνει. Μου έδειξαν μάλιστα και φωτογραφίες της με τη συλλογή της, κι έτσι πάντοτε όταν το φοράω αναρωτιέμαι πού να πήγε με αυτό το φόρεμα, σε πόσες φωτογραφίες να έχει αποτυπωθεί πριν φτάσει στα χέρια μου, και πόσες ζωές θα ζήσει ακόμα έπειτα από μένα.

 
 
 
Previous
Previous

Η Λέισι Φέι ζει την κάθε της μέρα σαν να είναι 1958

Next
Next

Ο Λευτέρης Παναπακίδης μας μιλά για τη ζωή του ως pastry chef στο Λονδίνο και μας φτιάχνει πασχαλιάτικα cupcakes