Ο Λευτέρης Παναπακίδης μας μιλά για τη ζωή του ως pastry chef στο Λονδίνο και μας φτιάχνει πασχαλιάτικα cupcakes

Η σελίδα του Λευτέρη είναι ένα από τα αγαπημένα μου ελληνικά προφίλ ζαχαροπλαστικής στο Instagram. Είναι κι εκείνος, όπως κι εγώ, ένας άνθρωπος που αγάπησε τη ζαχαροπλαστική με τόσο πάθος που σχεδόν αναγκάστηκε να την κάνει επάγγελμα. Το 2016 αποφοίτησε από τη σχολή ζαχαροπλαστικής στη Θεσσαλονίκη και ξεκίνησε να εργάζεται στο Sugar Angel, ενώ δύο χρόνια μετα πήρε -πολύ σοφά- την απόφαση να μετακομίσει στο Λονδίνο, οπου, ταλαντούχος καθώς είναι, έπιασε αμέσως δουλειά σε ένα από τα πιο γνωστά και δημοφιλή ζαχαροπλαστεία της πόλης, το Hummingbird Bakery, που είναι διάσημο για τα cakes του. Σήμερα θα τον βρείτε να δημιουργεί στην κουζίνα του Butterscotch Bakery. Με το food blogging ξεκίνησε να ασχολείται το 2013 μαζί με τη φίλη του, Δήμητρα Τσαλκιτζή, με την οποία έστησαν το πρώτο τους blog, ‘’Food States’’ ή “το παιδί τους”, όπως τους αρέσει να το αποκαλούν μέχρι και σήμερα. Το 2019, όμως, αποφάσισε να ξεκινήσει το Cake my darling, ένα blog στα Aγγλικά, μόνο με γλυκά. Εκεί, μοιράζεται με τους αναγνώστες του εύκολες συνταγές τις οποίες όλοι μπορούν να φτιάξουν στο σπίτι. Μία από αυτές τη μοιράστηκε και μαζί μας, κι έτσι σήμερα σας παρουσιάζουμε το πρώτο μας πασχαλινό γλυκάκι για φέτος, τα carrot cupcakes με σοκολατένια αυγουλάκια του Λευτέρη - κάντε scroll down για να βρείτε τη συνταγή έπειτα από τη μίνι συνέντευξη του Λευτέρη.

Λευτέρη, πόσα χρόνια ασχολείσαι με τη ζαχαροπλαστική και πόσο καιρό το κάνεις επαγγελματικά;

Επαγγελματικά ασχολούμαι τα τελευταία 4 χρόνια. Η ζαχαροπλαστική ήταν πάντα η μεγαλύτερη αγάπη στη ζωή μου, γι’ αυτό και αποφάσισα να κάνω το χόμπυ μου επάγγελμα. Άλλωστε τι καλύτερο από το να κάνεις κάθε μέρα αυτό που αγαπάς; 

Πες μας ποιο είναι το αγαπημένο σου γλυκό – και να φτιάχνεις και να τρως.

Το αγαπημένο μου γλυκό είναι το προφιτερόλ. Δεν μπορώ να αντισταθώ σε αυτόν τον συνδιασμό καραμελωμένου σου με κρέμα πατισερί και σοκολάτα. Μου αρέσει να φτιάχνω οτιδήποτε έχει να κάνει με γλυκό, ωστόσο έχω μια ιδιαίτερη αδυναμία στα American-style layer-cakes και cupcakes. Μου αρέσουν τα διάφορα χρώματα, sprinkles και σχέδια που μπορει κανείς να κάνει. 

Δώσε μας τρία υλικά/συστατικά που ορίζουν το προσωπικό σου στυλ ως pastry chef.

Βανίλια, τη θεωρώ τρομερά σημαντικό υλικό και τη βάζω σχεδόν παντού! Μια καλής ποιότητας 70% σοκολάτα. Αγνό βούτυρο. Αυτά τα τρία υλικά είναι που ορίζουν το προσωπικό μου στυλ ως pastry chef. 

Το Λονδίνο είναι μια μητρόπολη με εξαιρετικά ζωντανή εστιατορική σκηνή. Θυμάμαι πως όσο ζούσα εκεί, διαμορφώνονταν συνεχώς καινούργιες τάσεις που στη δική μας χώρα έφταναν με δύο και τρία χρόνια καθυστέρηση. Κάποιες βέβαια δεν έφταναν και ποτέ, διότι δεν ταίριαζαν με τις συνήθειές μας ή ακόμα και το κλίμα μας. Ποιες είναι οι τάσεις στη ζαχαροπλαστική στο Λονδίνο αυτή την εποχή; Ποιες από αυτές πιστεύεις πως θα δούμε και στην Ελλάδα στο επόμενο διάστημα;

Το Λονδίνο είναι όντως μία πόλη με πολλές επιρροές, γι’ αυτό και οι τάσεις αλλάζουν αρκετά συχνά. Μπορείς να βρεις απο παραδοσιακά εδέσματα της κάθε χώρας μέχρι υψηλή γαλλική patisserie. Τα τελευταία χρόνια συναντάμε ολοένα και περισσότερες vegan, gluten free και low sugar επιλογές και πιστεύω οτι είναι ένα trend το οποίο εχει ήδη αρχίσει να έρχεται στην Ελλάδα. 

Πώς τα πας με το afternoon tea; Σου αρέσει αυτή η βρετανική συνήθεια; Έχεις να μας προτείνεις μερικά όμορφα μέρη για afternoon tea στο Λονδίνο;

Το afternoon tea είναι η αγαπημένη μου συνήθεια και για αυτό επιλέγω να το κάνω αρκετά συχνά. Μου αρέσει πολύ η όλη διαδικασία απο τον τρόπο σερβιρίσματος, τα όμορφα σερβίτσια, τις υπέροχες γεύσεις μέχρι και τις ιδαίτερες ποικιλίες τσαγιού που μπορείς να βρεις σε συνδυασμό με μία φιλόξενη ατμόσφαιρα. Seymour’s Parlour (The Zetter Townhouse), Sketch London και Ham Yard Hotel είναι τα τρία αγαπημένα μου μέρη στο Λονδίνο, με ιδιαίτερη διακόσμηση που αξίζει κανείς να επισκεφτεί ωστε να δοκιμάσει την εμπειρία αυτης της βρετανικης συνήθειας! 

Υλικά:

(Για 12 cupcakes)

Για τα cupcakes:

170 γρ. αλεύρι μαλακό

1/2 κτγ μπέικιν πάουντερ

1/2 κτγ μαγειρική σόδα 

1 κτγ κανέλα

1/2 κτγ τζιντζερ σε σκόνη

1/2 κτγ μοσχοκάρυδο σε σκόνη

1/2 κτγ αλάτι

180 μλ ηλιέλαιο 

120 γρ. καστανή ζαχαρη

67 γρ. λευκή κρυσταλλική ζάχαρη

2 αυγά

3 μέτρια καρότα τριμμένα στον ψιλό τρίφτη 

50 γρ. ψιλοκομμένα πεκάν ή καρύδια

50 γρ. σταφίδες (προαιρετικά)

Για το γλάσο:

120 γρ. βούτυρο ανάλατο σε θερμοκρασία δωματίου

230 γρ. τυρί κρέμα

420 γρ ζάχαρη άχνη

2 κτγ εκχύλισμα βανίλιας

πασχαλινά ζαχαρωτά της επιλογής σας

Μέθοδος:

Για τα cupcakes:

1. Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, την κανέλα, το τζίντζερ, το μοσχοκάρυδο και το αλάτι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν. 

2. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε το λάδι, την καστανή και την κρυσταλλική ζάχαρη. Ρίχνουμε τα αυγά ένα-ένα. Προσθέτουμε τα στερεά υλικά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να αποκτήσουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Ρίχνουμε μέσα το τριμμένο καρότο,  τα ψιλοκομμένα πεκαν ή καρύδια, τις σταφίδες και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα.

3. Μοιράζουμε το μείγμα σε μία φόρμα στην οποία έχουμε τοποθετήσει 12 χάρτινες θήκες για cupcakes. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15’-20’. 

Για το γλάσο:

1. Στο μπολ του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο μέχρι να αφρατέψει. 

2. Προσθέτουμε το τυρί κρέμα, την άχνη και τη βανίλια και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν και να έχουμε μια λεία κρέμα. Προσοχή, δεν θέλει πολύ χτύπημα η κρέμα γιατί κόβει εύκολα.

3. Γεμίζουμε ένα κορνέ με το γλάσο και όταν τα cupcakes έχουν κρυώσει εντελώς τα γαρνίρουμε. Διακοσμούμε με πασχαλινά ζαχαρωτά.

Καλή απόλαυση και καλό Πάσχα!

 
Previous
Previous

6 + 1 λόγοι για τους οποίους πρέπει να ψωνίζουμε από vintage μαγαζιά

Next
Next

Ζευγάρι στο Μπάκιγχαμσαϊρ ντύνεται με ρούχα εποχής και βολτάρει στην εξοχή