Τι είναι τα scones και η clotted cream; Πώς τα σερβίρουμε και ποιο είναι το etiquette τους;

Καθώς η βρετανική παράδοση του afternoon tea γίνεται όλο και πιο δημοφιλής στην πόλη μας, πολλοί από εσάς με ρωτάτε τι ακριβώς είναι τα scones, πώς φτιάχνεται η clotted cream, γιατί τα σερβίρουμε μαζί και γιατί αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του παραδοσιακού afternoon tea. Σήμερα θα απαντήσω σε όλες τις ερωτήσεις σας και θα σας πω και μερικά ακόμα fun facts για τα scones και την clotted cream!

Scones

Τα γλυκά αυτά ψωμάκια κατάγονται από τη Σκωτία και προφέρονται σκονς και όχι σκόουνς - αν και σε κάποιες περιοχές της Αγγλίας (στα Μίντλαντς κυρίως) κάποιοι τραβάνε το “ο” ελαφρώς. Τα συναντάμε ήδη από τον 16ο αιώνα, αν και φυσικά πριν την εφεύρεση του baking powder ήταν πιο flat, σαν τηγανίτες.

Στην κλασική, σύγχρονη μορφή τους, σερβίρονται σε κάθε afternoon tea, μαζί με clotted cream και μαρμελάδα (συνήθως με φράουλα, σμέουρα ή άλλα φρούτα του δάσους). Συνηθίζεται σε κάθε afternoon tea να σερβίρονται scones σκέτα και με σταφίδες.

Σε πολλούς artisanal φούρνους ή café θα τα βρούμε επίσης και σε αλμυρές εκδοχές, εμπλουτισμένα με τυρί, μυρωδικά και άλλα υλικά, αλλά και σε άλλες γλυκές παραλλαγές, που μπορεί να περιέχουν cranberries, ξηρούς καρπούς, ακόμα και κομματάκια σοκολάτας.

Clotted cream

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα scones σερβίρονται πάντοτε μαζί με λίγη clotted cream. Η clotted cream είναι μια πηκτή κρέμα με υφή ανάμεσα σε βούτυρο και χτυπημένη κρέμα γάλακτος. Παρασκευάζεται θερμαίνοντας σε χαμηλή θερμοκρασία για ώρες πλήρες γάλα, έτσι ώστε να ανέβει το λίπος στην επιφάνεια και να πήξει σχηματίζοντας clots (σβώλοι ή θρόμβοι). H clotted cream είναι ένα προϊόν που διατίθεται στο εμπόριο, όπως ακριβώς και το βούτυρο.

Το debate

Η clotted cream προέρχεται από τις νοτιοδυτικές περιοχές της Αγλλίας, το Ντέβον και την Κορνουάλη. Φυσικά συνεχώς τσακώνονται μεταξύ τους για το ποια περιοχή την επινόησε. Εδώ αρχίζει και το περίφημο debate, γνωστό σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο: Ντέβον και Κορνουάλη διαφωνούν για το πώς πρέπει να τρώμε τα scones. Στο Ντέβον ισχυρίζονται πως πρώτα πρέπει να αλείφουμε την κρέμα και έπειτα τη μαρμελάδα. Στην Κορνουάλη επιμένουν πως πρέπει να κάνουμε το ανάποδο. Γιατί; Έλα μου ντε! Σε κάθε afternoon tea που διοργανώνω, ρωτώ τους συνεστιάζοντες τι θεωρούν καλύτερο και σας διαβεβαιώ πως ποτέ μα ποτέ σε ένα τραπέζι δεν έχουν συμφωνήσει όλοι μεταξύ τους. Αν θέλετε τη γνώμη μου, εγώ προτιμώ να βάζω πρώτα την κρέμα, διότι έτσι η μαρμελάδα κολλάει επάνω και στερεώνεται καλύτερα χωρίς να γλυστράει. Αλλά περί ορέξεως, κολοκυθόπιτα.

Τι λέει η βασίλισσα για όλα αυτά;

Σύμφωνα με τον head chef του ανακτόρου, η βασίλισσα Ελισάβετ, που αγαπά πολύ τα scones, αλείφει πρώτα τη μαρμελάδα και έπειτα την κρέμα. Δεν μας έχει πει όμως το σκεπτικό της, για να μας λυθεί κι εμάς η απορία. Επίσης, δεν γνωρίζουμε τι προτιμούν τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Ίσως η διαμάχη με τον Χάρι και τη Μέγκαν να ξεκίνησε από τα scones. Ίσως η Μέγκαν να βάζει πρώτα την κρέμα και αυτό να κακοφάνηκε στη βασίλισσα. Δεν θα μάθουμε ποτέ. Το μόνο που γνωρίζουμε με βεβαιότητα είναι πως η βασίλισσα πίνει σχεδόν πάντοτε Earl Grey.

Μαρμελάδα

Στο afternoon tea συνηθίζεται να σερβίρεται μαρμελάδα με φράουλα, σμέουρα ή άλλα φρούτα του δάσους. Ενίοτε θα συναντήσετε και ως έξτρα επιλογή τη lemon curd. Δεν θα δείτε ποτέ να προτείνεται κάποια μαρμελάδα εσπεριδοειδών, ας πούμε, πράγμα που το βρίσκω παράλογο γιατί πιστεύω ότι τους ταιριάζει θαυμάσια.

Cream Tea vs. Afternoon Tea

Στο Ηνωμένο Βασίλειο και ιδιαίτερα στο Ντέβον και την Κορνουάλη, μπορεί να συναντήσετε τον όρο cream tea. Πρόκειται για τσάι σερβιρισμένο μαζί με scones, clotted cream και μαρμελάδα, σε αντίθεση με το afternoon tea που είναι ένα πιο πλούσιο γεύμα, το οποίο εκτός από τα παραπάνω, περιλαμβάνει και αλμυρά finger sandwiches, αλλά και γλυκίσματα.

Το etiquette των scones

Μόλις τα ζεστά, φρεσκοψημένα ψωμάκια προσγειωθούν στο τραπέζι, όλοι ενθουσιάζονται και ανυπομονούν να τα δοκιμάσουν. Ποιος όμως είναι ο σωστός τρόπος να φάμε τα scones;

Παίρνουμε το scone με το χέρι μας και το ανοίγουμε στα δύο. Με το μαχαιράκι του βουτύρου αλείφουμε την κάθε πλευρά με κρέμα και μαρμελάδα. Με μικρές μπουκιές, τρώμε το κάθε μισό χωριστά και σε καμία περίπτωση δεν τα ξαναενώνουμε σαν σάντουιτς.

Γενικώς, κρατάμε στο μυαλό μας τον γενικό κανόνα: όλα τα εδέσματα του afternoon tea είναι φτιαγμένα σε μικρό μέγεθος, έτσι ώστε να μπορούμε να τα φάμε εύκολα με τα χέρια, ή με το πηρουνάκι και το κουταλάκι του γλυκού, χωρίς να λερωθούμε. Αν όμως λερωθούμε, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας: η πετσέτα μας βρίσκεται στο πλάι του πιάτου. Στην αρχή του γεύματος την ανοίγουμε και την τοποθετούμε στα γόνατά μας. Αν θέλουμε να σκουπιστούμε, φέρνουμε την πετσέτα στα χείλη μας, τα σκουπίζουμε ταμποναριστά και την ξανατοποθετούμε στην ποδιά μας.

 
Previous
Previous

Ένα βικτωριανό afternoon tea

Next
Next

Η τέχνη του τατουάζ στα 1940s: μια συνέντευξη με τον tattoo artist Κωνσταντίνο CK του Ink Street Tattoo