Τα οφέλη του μαύρου τσαγιού για τον οργανισμό μας
Εδώ και αρκετά χρόνια οι γκουρού της υγιεινής διατροφής τονίζουν τα οφέλη του πράσινου τσαγιού για την υγεία του οργανισμού. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε πως το μαύρο τσάι δεν υστερεί καθόλου σε αυτά. Πολλοί άνθρωποι προτιμούν το πράσινο τσάι έναντι του μαύρου, το οποίο θεωρούν πιο “βαρύ”, μια άποψη που έχει καθιερωθεί μάλλον λόγω της περιεκτικότητάς του σε καφεΐνη. Ας δούμε, όμως, λίγο τη μεγάλη λίστα με τα οφέλη του:
Προστατεύει από πάρα πολλές ασθένειες.
Είναι, καταρχάς, μια σπουδαία πηγή αντιοξειδωτικών: οι πολυφαινόλες που περιέχει βοηθούν στη στη μείωση των βλαβών στο DNA από τις ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες είναι οι κύριοι λόγοι της αυξημένης πηκτικότητας του αίματος, της αρτηριοσκλήρυνσης και του καρκίνου. Το μαύρο τσάι θεωρείται αποτελεσματικό στην πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου, επειδή εμποδίζει τον σχηματισμό καρκινικών κυττάρων. Συγκεκριμένα, οι χημικές ενώσεις TF-2 στο μαύρο τσάι οδηγούν τα καρκινικά κύτταρα σε κατάσταση απόπτωσης, πράγμα το οποίο συνεπάγεται αυτόματα τον θάνατό τους. Τα ίδια συστατικά βοηθούν επίσης στη θεραπεία προβλημάτων ακοής και στην καταπολέμηση της νόσου του Πάρκινσον. Ακόμη, το μαύρο τσάι ρίχνει τα επίπεδα τριγλυκεριδίων και κακής χοληστερόλης στο αίμα, κάτι που συμβάλλει στην καλύτερη υγεία της καρδιάς. Το μαύρο τσάι ευνοεί, επίσης, τη στοματική υγεία, αφού χάρη στις πολυφαινόλες συντελεί στην καλή υγεία των δοντιών, καθώς περιορίζει την ανάπτυξη των βακτηρίων και μειώνει τη συσσώρευση πλάκας. Ακόμη, βελτιώνει την πέψη και την καλή λειτουργία του εντέρου, διότι λόγω της υψηλης του περιεκτικότητας σε τανίνες, ευνοεί την υγεία του πεπτικού συστήματος. Έχει, επίσης, αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, χάρη στις θετικές επιδράσεις του στα αιμοφόρα αγγεία. Τέλος, βελτιώνει συνολικά το ανοσοποιητικό σύστημα: η κύρια ένωση του μαύρου τσαγιού που ενισχύει την άμυνα του οργανισμού είναι τα αντιγόνα αλκυλαμίνης, ενώ οι τανίνες που περιέχει μας προστατεύουν από κοινές ασθένειες, όπως το κρυολόγημα και η γρίπη.
Μειώνει το στρες, βελτιώνει τη διάθεση, αυξάνει την ενέργεια.
Αφενός, οι ενώσεις της L-θεανίνης στο μαύρο τσάι μειώνουν τα επίπεδα της κορτιζόλης -της ορμόνης του στρες- στο σώμα μας και δημιουργούν αίσθημα χαλάρωσης. Αφετέρου, το μαύρο τσάι βοηθά στην ενίσχυση της ροής του αίματος προς τον εγκέφαλο. Η μέτρια ποσότητα καφεΐνης που περιέχει προκαλεί εγρήγορση, αυξάνει τον μεταβολισμό και βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου. Σε αυτό το σημείο, καλό είναι να θυμόμαστε πως το μαύρο τσάι έχει μεν μεγάλη περιεκτικότητα καφεΐνης και περιέχει περισσότερη καφεΐνη από το πράσινο ή το λευκό τσάι, αλλά περίπου τη μισή σε σχέση με τον καφέ. Αυτό σημαίνει ότι δίνει ενεργειακή ώθηση, χωρίς να προκαλεί νευρικότητα, όπως ο καφές. Τέλος, περιέχει μια ουσία που λέγεται θεοφυλλίνη, η οποία όπως και η καφεΐνη, επίσης επιταχύνει το ρυθμό της καρδιάς και προκαλεί αυξημένη εγρήγορση.
Βοηθά στην απώλεια βάρους.
Mελέτη του Πανεπιστημίου UCLA του Λος Άντζελες από το 2017 έδειξε πως το μαύρο τσάι μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικό με το πράσινο στην προσπάθεια απώλειας βάρους - απλά λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο. Συγκεκριμένα, τα μόρια του μαύρου τσαγιού παραμένουν στο έντερο, όπου ενισχύουν την ανάπτυξη “φιλικών” βακτηρίων του εντέρου και σχηματίζουν μεταβολίτες που βοηθούν στον έλεγχο του μεταβολισμού της ηπατικής ενέργειας. Ακόμη, μια ολλανδική μελέτη του 2009, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση τριών φλιτζανιών μαύρου τσαγιού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου διαβήτη τύπου 2, αφού χάρη στις πολυφαινόλες πιστεύεται πως το μαύρο τσάι μειώνει ενεργά την αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα μετά την κατανάλωση ζάχαρης.
Εξαιρετικά, λοιπόν, όλα τα παραπάνω, όμως, θυμηθείτε: παν μέτρον άριστον. Το μαύρο τσάι, όταν καταναλώνεται σε μέτριες ποσότητες, είναι ασφαλές για τους περισσότερους ανθρώπους. Όπως και με τον καφέ, όμως, η κατανάλωση, όμως, μεγάλων ποσοτήτων -πάνω από από πέντε φλιτζάνια την ημέρα- μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας. Αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω της καφεΐνης που συνδέεται με πολλές παρενέργειες, όπως στρες, πονοκέφαλος, αϋπνία, αρρυθμία, νευρικότητα, τρέμουλο κ.α. Λάβετε επίσης υπόψη ότι το μαύρο τσάι μπορεί να αλληλεπιδράσει με άλλα φάρμακα ή/και συμπληρώματα που παίρνετε, οπότε καλό είναι να συζητάτε με τον οικογενειακό σας γιατρό την κατανάλωσή του.
Υ.Γ. Σχετικά άρθρα: