Εσείς έχετε φτιάξει trifle με μαρμελάδα, κιμά και αρακά;

 

Πρέπει να έχω δει το επεισόδιο με το περιβόητο trifle της Ρέιτσελ κάπου 50 φορές - χωρίς υπερβολές. Τη συγκεκριμένη, δε, σκηνή, ακόμα περισσότερες, σε YouTube, γκιφάκια, memes κλπ. Ίσως είναι η συνταγή που θα έρθει στο μυαλό στους περισσότερους εάν τους ζητήσετε να κάνουν τον συσχετισμό μεταξύ Friends και φαγητού - αλλά φυσικά, δεν είναι η μόνη. Στις 10 σεζόν και τα 236 επεισόδια της σειράς που στιγμάτισε τα νεανικά χρόνια των μιλένιαλς, οι συνταγές και οι αναφορές σε φαγητά είναι ατελείωτες. Τι να πρωτοθυμηθούμε και, πραγματικά, από πού να το πιάσουμε και πού να τελειώσουμε;

Ίσως θα πρέπει κανείς να ξεκινήσει από τον Τζόι, που δεν μοιράζεται ποτέ το φαγητό του και έχει τεράστια αδυναμία στην πίτσα και τα σάντουιτς. Στη σεζόν 5, όταν ακούει έναν πυροβολισμό, πηδάει και σκεπάζει σαν ανθρώπινη ασπίδα το σάντουιτς του για να το προστατεύσει, ενώ στη σεζόν 4 η Φίμπι τον τσακώνει να τρώει σάντουιτς στο ντους. Στην 10η σεζόν θα φωνάξει αγανακτισμένος στο ραντεβού του ότι ΔΕΝ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΤΟΥ όταν εκείνη θα προσπαθήσει να του κλέψει μια τηγανητή πατάτα, ενώ στη σεζόν 6 θα αναγκαστεί να φάει ό,τι υπάρχει στο ψυγείο του πριν του χαλάσουν τα τρόφιμα. Κι αυτά είναι μόνο όσα μου έρχονται πρόχειρα-πρόχειρα στο μυαλό.

Στη συνέχεια, αναπόφευκτα θα πρέπει να περάσει κανείς στη Μόνικα, η οποία άλλωστε είναι σεφ στο επάγγελμα και κατά καιρούς είχε τυραννηθεί από άφθονες κουλές συνεργασίες στον χώρο της εστίασης. Η Μόνικα έχει μαγειρέψει για την παρέα της πλούσια τραπέζια για την Ημέρα των Ευχαριστιών (ποιος μπορεί να ξεχάσει το επεισόδιο που έβαλε τη γαλοπούλα στο κεφάλι της και χόρεψε για να φτιάξει το κέφι του Τσάντλερ;), εχει απογοητεύσει τα Φιλαράκια της σερβίροντας φλαν αντί για τούρτα στα γενέθλια της Ρέιτσελ, εχει χάσει ένα μπλε νύχι μέσα στις quiche που σέρβιρε στο πάρτι της μαμάς της κι έχει φτιάξει συνταγές με το αηδιαστικό υποκατάστατο σοκολάτας, την περιβόητη “Mocholate” για να βγάλει τα προς το ζην. Και τώρα που είπα προς το ζην, μην ξεχνάμε και τις δύο σεζόν που μη βρίσκοντας κάτι καλύτερο, αναγκάστηκε να δουλέψει ως σεφ σε 1950ς diner με πατίνια, ψεύτικα στήθη και ξανθιά περούκα.

Από τη Φίμπι, την αμετάκλητη χορτοφάγο της σειράς (που στις μέρες μας θα ήταν αναπόφευκτα βίγκαν), μάθαμε για τις δυσκολίες του να κάνεις ασυνήθιστη διατροφή στα 90ς - κι αν αυτό έστω δεν ήταν ανήκουστο στη Νέα Υόρκη τότε, σίγουρα δεν ήταν καθόλου συνηθισμένο στην Ελλάδα, και μας φαινόταν κωμική υπερβολή. Η Φίμπι έγινε ωστόσο σαρκοφάγος για 1 επεισόδιο όταν ήταν έγκυος κάνοντας συμφωνία με τον Τζόι να μην τρώει εκείνος κρέας ώσπου να γεννήσει, στη σεζόν 4. Στη σεζόν 9 αναγκάζεται ξανά να φάει κρέας γιατί δεν θέλει να κάνει κακή εντύπωση στη μητέρα του Μάικ και καταλήγει να κάνει εμετό στην γκαρνταρόμπα της και στη σεζόν 2 τραγουδάει με την κιθάρα της σε νήπια για το πώς φτιάχνονται στην πραγματικότητα τα χάμπουργκερ, τραυματίζοντας τις αθώες ψυχούλες τους μια για πάντα.

Ο Ρος είναι ένας χαρακτήρας που δεν ασχολείται ιδιαίτερα με το φαγητό και τη μαγειρική, ωστόσο, το σάντουίτς του με γαλοπούλα έγινε τουλάχιστον εμβληματικό όταν το αφεντικό του στο μουσείο το έφαγε χωρίς να τον ρωτήσει (“YOU… YOU… YOU ATE MY SANDWICH? MY SANDWICH?”), στη σεζόν 5. Πολλοί ίσως θα ξεχωρίσουν και τα φαχίτας που έφτιαχνε στη σεζόν 10, στο επεισόδιο που, χμμ, μάλλον δεν το πήρε και τόσο καλά όταν έμαθε για το ειδύλλιο των Ρέιτσελ & Τζόι.

Το σάντουιτς του Ρος (σεζόν 5)

Από τον Τσάντλερ, το πρώτο food reference που μου έρχεται στο μυαλό είναι ένα από τα κορυφαία επεισόδια της 2ης σεζόν, στο οποίο ο Τζόι και ο Έντι ανταγωνίζονται για το ποιος είναι ο καλύτερος συγκάτοικος για τον Τσάντλερ, χρησιμοποιώντας τα αυγά ως μεταφορά για τη σχέση τους και βάζοντάς τον να αποφασίσει εδώ και τώρα αν προτιμάει τα αυγά του “αλά Έντι” ή “αλά Τζόι”. Ακόμη, η “σπεσιαλιτέ” του Τσάντλερ, οι “Palmolive potatoes”, όταν η Μόνικα αγανακτισμένη του φωνάζει ότι δεν χρειάζεται να πλύνει τις πατάτες με σαπούνι. Και βέβαια, ένα από τα καλύτερα επεισόδια της σειράς κατ’ εμέ, το επικό επεισόδιο της σεζόν 7, όταν η Ρέιτσελ και ο Τσάντλερ τσακώνονται για το ποιος θα πρωτοφάει το τσίζκεϊκ που τους έπεσε στο πάτωμα, γιατί είναι τόσο καλό που είναι αδύνατο να του αντισταθούν.

Και κάπως έτσι φτάσαμε ξανά στη Ρέιτσελ, που στη μοναδική της απόπειρα σε όλες τις σεζόν να μαγειρέψει κάτι, φτιάχνει άθελά της ένα υβρίδιο πίτας του βοσκού και βρετανικού επιδορπίου τράιφλ, με την παρέα να αναγκάζεται να παίξει θέατρο παριστάνοντας ότι είναι πεντανόστιμο ενώ στην πραγματικότητα, όπως επισημαίνει ο Ρος, έχει γεύση ποδαρίλας. Αλλά γιατί να μάθεις να μαγειρεύεις όταν έχεις για κολλητή μια ικανότατη σεφ; Έτσι, η Μόνικα θα της φτιάξει ένα δείπνο που τάχα μου μαγείρεψε η ίδια για να σερβίρει στο αγόρι της, τον Τζόσουα, στη σεζόν 4, ενώ στη σεζόν 8 εξωθεί τον (τότε σύζυγό της) Μπραντ Πιτ, σε ένα από τα κορυφαία γκεστ της σειράς, να τιγκάρει το πιάτο του με τις γλυκοπατάτες της Μόνικα, χαλώντας τη δίαιτά του.

Αυτά και άλλα πολλά θα βρείτε στο γεμάτο κέφι βιβλίο μαγειρικής της σειράς, με τίτλο “Friends, οι αυθεντικές συνταγές”, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα. Η συγγραφέας/δημιουργός Amanda Yee δεν περιορίζεται στο να μας παρουσιάσει τα εμβληματικά φαγητά της σειράς, αλλά δημιουργεί και τα δικά της πιάτα που εμπνέεται από μερικές κορυφαίες σκηνές του πολυαγαπημένου σίτκομ. Οι συνταγές είναι κατηγοριοποιημένες σε πρωινά, ορεκτικά και σνακ, συνοδευτικά, σάντουιτς, κυρίως γεύματα, γλυκά και ποτά και μαζί με κάθε αναλυτική συνταγή θα βρείτε και φωτογραφικό υλικό, αλλά και διαλόγους της σειράς. Αν έχετε κι εσείς αγαπήσει τα Friends όσο κι εμείς, είμαστε σίγουροι πως θα νιώσετε εξίσου την ανάγκη να φτιάξετε τις συνταγές μία προς μία! Και -γιατί όχι;- θα μπορούσατε ακόμα και να οργανώσετε ένα themed πάρτι με τα δικά σας “Φιλαράκια”.

Το τράιφλ της Ρέιτσελ, σεζόν 6

Υ.Γ. Σχετικά άρθρα:

 
 
Previous
Previous

Πώς να διοργανώσετε ένα πάρτι Bridgerton

Next
Next

5 τέλειοι λόγοι για να ραφτείτε