Κέικ με μπανάνες και μύρτιλα από το "Οδός Νοστιμιάς"
Λατρεύω τα παιδικά βιβλία και τις εικονογραφήσεις τους. Η μητέρα μου είναι συλλέκτης παλιών παιδικών βιβλίων με πάνω από 10.000 τίτλους από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο και αυτό σημαίνει πως, χάρη σ’ εκείνη, από μικρό παιδάκι αγάπησα με πάθος την ανάγνωση αφενός και τα βιβλία αφετέρου - τα εικονογραφημένα, δε, βιβλία ακόμη παραπάνω μιας και συνδυάζουν δύο αγαπημένες τέχνες: τη λογοτεχνία με τη ζωγραφική. Από τότε που γεννήθηκε ο γιος μου, άρχισα πολύ ενεργά να αναζητώ ενδιαφέροντες νέους τίτλους παιδικών βιβλίων για να διαβάζουμε παρέα. Κι έτσι έπεσε στα χέρια μου αυτό το μικρό διαμάντι, η “Οδός νοστιμιάς”.
Γραμμένο και εικονογραφήμενο από τη Φελισίτα Σάλα, στη χώρα μας κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Φουρφούρι. Η Felicita Sala είναι εικονογράφος και, ρίχνοντας μια ματιά στην ιστοσελίδα της, είμαι σίγουρη πως θα ερωτευτείτε τη δουλειά της, όπως κι εγώ. Η “Οδός Νοστιμιάς” ήταν η πρώτη της συγγραφική δουλειά -την οποία φυσικά εικονογράφησε η ίδια- και πρόκειται για ένα τρυφερό παιδικό βιβλίο που συνδυάζει πραγματικές συνταγές μαγειρικής που συνδέονται μέσα από μια ιστορία. Ο γιος μου κι εγώ απολαμβάνουμε να το διαβάζουμε παρέα και να παρατηρούμε τις πανέμορφες εικόνες, και ήδη έχουμε μαγειρέψει μαζί μερικές από τις συνταγές.
Οι ένοικοι της πολυκατοικίας με τον αριθμό 10 της “Οδού Νοστιμιάς” μαγειρεύουν ο καθένας τους ένα φαγητό ή γλυκό στο σπίτι τους κι έπειτα συναντιούνται όλοι μαζί στον κήπο για να απολαύσουν παρέα ένα πλούσιο τραπέζι! Όλες οι συνταγές είναι comfort food, απλές παραδοσιακές συνταγές από τη χώρα καταγωγής του κάθε ένοικου - από το ινδικό νταλ που μαγειρεύει ο κύριος Σινγκ μέχρι το μεξικάνικο γουακαμόλε που φτιάχνει η Μαρία, αλλά και το “δικό μας” σπανακόρυζο της Πηνελόπης και του Άγη.
Αναπόδραστα έπρεπε να φτιάξω, λοιπόν, μια συνταγή και για εσάς και έτσι διάλεξα το κέικ με μπανάνα και μύρτιλα της Τζέμιμα και της Ρόζι. Ακολουθεί η συνταγή, όπως ακριβώς θα τη βρείτε και στο βιβλίο:
Υλικά:
Για μία φόρμα loaf cake 1,4 λίτρου
150 γρ ζάχαρη καστανή
125 γρ βούτυρο ανάλατο
2 αυγά μεσαίου μεγέθους
2-3 πολύ ώριμες μπανάνες (200 γρ)
1 λοβός βανίλιας
220 γρ αλεύρι μαλακό
2 κτγ μπέικιν πάουντερ
1/2 κτγ αλάτι
150 γρ γιαούρτι
150 γρ μύρτιλα (+ 1 κτσ αλεύρι)
Μέθοδος:
Στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη, ώσπου να ασπρίσουν και να αφρατέψουν.
Προσθέτουμε τα αυγά και χτυπάμε ώσπου το μείγμα να αφρατέψει.
Λιώνουμε με ένα πιρούνι της μπανάνες και τις προσθέτουμε στον κάδο, χτυπώντας ώσπου να ενσωματωθούν.
Κόβουμε με ένα λεπτό μαχαιράκι τον λοβό βανίλιας κατά μήκος, ξύνουμε τους σπόρους και τους ρίχνουμε μέσα στον κάδο.
Σε ένα μπολ, ζυγίζουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και τα ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε στον κάδο σταδιακά εναλλάξ το μείγμα του μπολ και το γιαούρτι και χτυπάμε ώσπου να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
Τέλος, ανακατεύουμε τα μύρτιλα με μια κουταλιά αλεύρι ώστε να καλυφθούν και τα διπλώνουμε μέσα στο μείγμα του κάδου με μια σπάτουλα.
Βουτυρώνουμε πολύ καλά με πινέλο μια φόρμα για loaf cake και μεταφέρουμε μέσα το μείγμα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο, για περίπου 50’.
Για να δούμε αν το κέικ είναι έτοιμο, βυθίζουμε στο κέντρο του μια οδοντογλυφίδα: θα πρέπει να βγαίνει στεγνή.
Βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς προτού το ξεφορμάρουμε και το σερβίρουμε.
Υ.Γ. Το βιβλίο “Οδός Νοστιμιάς” κυκλοφορεί στα Ελληνικά από τις εκδόσεις Φουρφούρι (Brainfood Εκδοτική), σε μετάφραση της Χριστίνας Μανιά (Αθήνα, 2019).
Υ.Γ.2 Δείτε μερικές ακόμα συνταγές μας εμπνευσμένες από λογοτεχνικά βιβλία:
Banana & blueberry loaf cake from 10 Pomegranate Street
I love children’s books and illustrations. My mother is a collector of antique children’s books with a collection of more than 10.000 titles from Greece and the rest of the world, which means, that thanks to her, since I was very young, I learnt to love reading as well as books. Illustrated books, even more, since they combine two of my favourite arts: literature and painting. Since my son was born, I started to actively look for interesting new books that I could read to him - and thus I stumbled upon this gem called 10 Pomegranate Street.
Written and illustrated by Felicita Sala, this book is published in Greece by Fourfouri Editions. Felicita Sala is an experienced illustrator and if you take a look at her website, I’m sure that you will fall in love with her work, just like I did. 10 Pomegranate Street is the first book she wrote as well as illustrated, and it's a tender story that combines real recipes connected through a story. My son and I love to read it together and observe the beautiful pictures, and we have already cooked a few of the recipes.
Each of the residents of 10 Pomegranate Street cook a different dish, savoury or sweet, and in the end they meet at the buiding’’s back yard to enjoy together a meal. All the recipes are simple, traditional dishes from each of the residents’ country of origin - from the Indian coconut dahl Mr Singh cooks, to the Μexican guacamole Maria is preparing. There is even a place for the Greek spanakoryzo, (or ‘green rice’ as it’s referred in the book) that two siblings, Penelope and Miles are making together.
As you understand, I simply had to make a recipe from the book for our blog. So I chose Jemima and Rosie’s banana and blueberry cake. Below, you’ll find the recipe, as it’s written in the book:
Ingredients:
For one 1,4 lt loaf cake mould
150 g brown sugar
125 g butter, unsalted
2 medium eggs
2-3 very ripe bananas (I used 200 g)
1 vanilla bean
220 g soft flour
2 tsp baking powder
1/2 tsp salt
150 g yoghurt
150 g blueberries (+ 1 tbsp flour)
Method:
In the mixer’s bowl, whisk the butter and sugar, until light and fluffy.
Add the eggs and whisk until light and fluffy.
Squash the bananas with a fork and add them to the bowl, beating until incorporated.
With a small knife, cut the vanilla bean length-ways and scrape the seeds into the bowl.
In a bowl, weigh the flour, baking powder and salt and mix.
Add the ingredients of the bowl, interchangeably with the yoghurt, to the mixer’s bowl and whisk until homogenised.
Put the blueberries in a bowl with a tablespoon of flour and toss until covered. Then, fold them into the cake batter with a spatula.
Grease the loaf cake mould very well and transfer tha cake batter inside.
Bake in a preheated oven, at 180 degrees, for about 45-55’.
To see if the cake is done, insert a toothpick in its center: it must come out dry.
Leave the cake to cool down completely before de-moulding and serving.
P.S. The book is published in Greece by Fourfouri Editions (Brainfood Publishing) and is translated into Greek by Christina Mania (Athens, 2018).
P.S. 2 Here’s some more of our recipes that were inspired by our favourite books!