8 καλοί λόγοι για να αγοράζετε vintage και second hand βιβλία
Κατάγομαι από οικογένεια βιβλιοφάγων. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, στο σπίτι μας υπήρχαν σε κάθε δωμάτιο βιβλιοθήκες και ραφιέρες καθώς και άφθονες διάσπαρτες στοίβες βιβλίων. Βιβλίων χιλιοδιαβασμένων, βιβλίων μισοδιαβασμένων, βιβλίων αδιάβαστων. Βιβλίων καινούργιων, βιβλίων παλιών, βιβλίων πάρα πολύ παλιών. Βιβλίων αγορασμένων, βιβλίων δανεισμένων, βιβλίων χαρισμένων. Η μητέρα μου με πήγαινε συχνά για βόλτες στα βιβλιοπωλεία να διαλέξουμε μαζί βιβλία, ενώ κάθε τόσο μου εμφάνιζε βιβλία που είχε φυλάξει από τη δική της παιδική ηλικία και θεωρούσε ότι θα μου άρεσε να τα διαβάσω. Φυσικά, όταν ήμουν μικρούλα δεν καταλάβαινα τη διαφορά - πολλές φορές μάλιστα μπορεί και να σνόμπαρα κάποια από αυτά γιατί έβρισκα την εικονογράφιση ντεμοντέ ή με ξένιζε το πολυτονικό. Όσο μεγάλωνα, όμως, και ενώ σταδιακά οι γονείς μου με μυούσαν στον κόσμο του vintage και των αντικών, η αγάπη για οτιδήποτε παλιό άρχιζε να με συνεπαίρνει όλο και περισσότερο. Έτσι, στην καθιερωμένη μας βόλτα στο παζάρι στο Μοναστηράκι τις Κυριακές, πάντα θα ξετρυπώναμε και θα αγοράζαμε μαζί, μεταξύ άλλων, και βιβλία - όπως επίσης και στα ταξίδια μας.
Τη μαγεία των second hand βιβλιοπωλείων, ωστόσο, την ανακάλυψα όσο ζούσα στο Λονδίνο. Σε μία από τις μοναχικές μου βόλτες τον πρώτο καιρό που είχα μετακομίσει εκεί, βρήκα ένα second hand charity βιβλιοπωλείο στη γειτονιά μου, το Hammersmith. Ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Έφυγα με μια ντάνα βιβλία, όλα αγορασμένα σε χαμηλές τιμές -1 ή 2 λίρες το πολύ, γιατί τα έσοδα πήγαιναν για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Βιβλία από δεύτερο χέρι μεν, αλλά πρόσφατες σχετικά κυκλοφορίες, όλα τίτλοι που είχα στη λίστα μου για καιρό με σκοπό να αγοραστούν κάποια στιγμή. Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν έχουμε καλλιεργήσει τόσο πολύ τη λογική second hand στην κατανάλωση βιβλίων, ρούχων και άλλων αντικειμένων και είναι κάτι που θεωρώ πως λείπει από την πόλη μας. Όσον αφορά τα βιβλία, συγκεκριμένα, τα παλαιοβιβλιοπωλεία του κέντρου φιλοξενούν συχνά και αρκετούς πιο πρόσφατους τίτλους, ωστόσο δεν έχουμε την ποικιλία που βρίσκουμε σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Παρόλα αυτά, τελευταία γίνονται φιλότιμες προσπάθειες σε αυτό τον τομέα, κάτι που ελπίζω να καλλιεργηθεί όλο και περισσότερο.
Αν δεν σας έπεισε ήδη ο πρόλογος, πάμε να δούμε μερικούς καλούς λόγους να ψωνίζετε βιβλία vintage και second hand:
Είναι πιο οικονομικό.
Εάν δεν μιλάμε για αντίκες ή σπάνιες εκδόσεις, ένα βιβλίο από δεύτερο χέρι κοστίζει αρκετά λιγότερο από το να το αγοράσεις καινούργιο.
Προστατεύετε το περιβάλλον.
Αγοράζοντας οποιοδήποτε αντικείμενο από δεύτερο χέρι αντί για καινούργιο, συμβάλλετε στην προστασία του περιβάλλοντος. Μπορεί να σας ακούγεται μικρό, όμως για σκεφτείτε το: όσο περισσότεροι ακολουθούμε αυτό το lifestyle, τόσο μεγαλύτερη διαφορά θα κάνουμε! Φυσικά, δεν θέλω να σας ενθαρρύνω να απέχετε εντελώς από την αγορά νέων βιβλίων. Αλίμονο! Εξάλλου, είναι πολύ σημαντικό να στηρίζουμε την εγχώρια αλλά και την παγκόσμια παραγωγή βιβλίων, από τους συγγραφείς και τους εικονογράφους, μέχρι τους μεταφραστές και τους επιμελητές, τους εκδότες, τους τυπογράφους και τους βιβλιοπώλες. Όμως, έχετε απλώς στο νου σας ότι μπορείτε να κάνετε πότε το ένα και πότε το άλλο.
3. Γίνεστε κι εσείς μέρος της ιστορίας τους, την οποία μετά μοιράζεστε με άλλους.
Όταν ανοίγω ένα μεταχειρισμένο βιβλίο και βρίσκω αφιέρωση, συγκινούμαι τρομερά. Γι’ αυτό κι εγώ πάντα γράφω αφιέρωση σε οποιοδήποτε βιβλίο χαρίζω ως δώρο. Με μολύβι, φυσικά! Έτσι, δημιουργώ κι εγώ λίγη από την ιστορία του αντικειμένου, κι αυτό είναι τόσο όμορφο! Το ίδιο ισχύει για όλα τα vintage αντικείμενα που περνούν από τα χέρια μου - είναι ένας από τους λόγους που αγαπώ το vintage lifestyle.
4. Μπορείτε να κερδίσετε χρήματα από αυτό.
Πολλά παλαιοβιβλιοπωλεία του κέντρου αγοράζουν οποιαδήποτε βιβλία και περιοδικά τους πας, αρκεί να είναι φυσικά σε καλή κατάσταση. Επίσης, μπορείτε να τα πουλήσετε στο ebay, το etsy, το facebook market και άλλες αντίστοιχες πλατφόρμες. Και μην ξεχνάμε ότι έτσι μπορείτε να κάνετε χώρο στη βιβλιοθήκη σας και να “ξεφορτωθείτε” βιβλία που δεν χρειάζεστε ή θέλετε πια, κάνοντας χώρο για νέα βιβλία! Έτσι, δεν θα πάνε χαμένα και θα βρουν ένα καινούργιο σπίτι για να τους δώσει νέα ζωή!
5. Έχετε τη δυνατότητα να διαβάσετε πράγματα που ούτε θα φανταζόσασταν ότι έχουν γραφτεί.
Έχω βρει κατά καιρούς σε παλαιοπωλεία βιβλία με την πιο κουλή θεματολογία, πράγματα που δεν πίστευα ποτέ ότι μπορεί να ενδιαφέρουν κάποιον να τα καταγράψει, πόσο μάλλον να πληρώσει για να τα αγοράσει. Επίσης, είναι ένας καλός τρόπος να δεις τη διαφορά νοοτροπίας σχετικά με τα ίδια θέματα ανά δεκαετίες ή ανά και αιώνες. Κάπως έτσι, άλλωστε, ξεκίνησα να συλλέγω βιβλία για το savoir vivre, τους καλούς τρόπους και το etiquette. Έφηβη ακόμα, έπεσε στα χέρια μου το βιβλίο “Οδηγός της οικοδεσποίνης”, που βλέπετε στην ακόλουθη φωτογραφία. Διαβάζοντάς το, με εξέπληξε σε τέτοιο βαθμό που θέλησα να μάθω περισσότερα για αυτό το θέμα - και κάπως έτσι, αυτό έγινε συλλογή. Και αργότερα, κομμάτι της Madame Gâteaux. Αν επισκεφτείτε το Tearoom μας, μπορείτε κι εσείς να ξεφυλίσσετε τα βιβλία της συλλογής μας. Και ενώ απολαμβάνετε το τσάι σας, θα σας μιλήσουμε για το savoir vivre και θα σας λύσουμε όλες τις απορίες!
6. Η μυρωδιά του παλιού βιβλίου δεν συγκρίνεται με τίποτα.
Μπορεί να είναι και εντελώς ανθυγιεινό και από τα πολλά βιβλία που έχω σνιφάρει στη ζωή μου κάποια στιγμή να πάθω τίποτα, αλλά βρίσκω τη μυρωδιά του παλιού χαρτιού ακαταμάχητη. Είναι πάνω-πάνω στη λίστα μου, μαζί με τη λιωμένη σοκολάτα και το φρεσκοκομμένο γρασίδι. Συμφωνείτε;
7. Απίθανα εξώφυλλα και εικονογραφήσεις
Φυσικά και γίνονται και σήμερα υπέροχες εικονογραφήσεις, ειδικά στον τομέα του παιδικού βιβλίου. Τα παλιά βιβλία, ειδικά τα βιβλία που εκδόθηκαν από τα τέλη του 19ου αιώνα ως και τα μέσα του 20ου, έχουν υπέροχες εικονοφραφήσεις και εξώφυλλα που είναι πραγματικά έργα τέχνης. Μερικές φορές αξίζουν να τα κάνεις κάδρο από μόνα τους!
8. Οι πωλητές των παλαιοβιβλιοπωλείων έχουν απίστευτες ιστορίες να σας διηγηθούν.
Ένα από τα αγαπημένα μου καταστήματα με παλαιά βιβλία βρίσκεται στο Λίβερπουλ, το οποίο επισκεπτόμαστε τακτικά, αφού από εκεί κατάγεται ο σύζυγός μου. Όποτε πηγαίνουμε, πάντα κάνουμε μια επίσκεψη και σε αυτό το μαγαζί, στο οποίο ο γραφικός γηραιός βιβλιοπώλης περιμένει υπομονετικά να διαλέξουμε και έπειτα επιθεωρεί μία προς μία τις επιλογές μας, σχολιάζοντάς τις. Συχνά συγχύζεται με τον εαυτό του γιατί θεωρεί πως η αναγραφόμενη τιμή είναι υπερβολικά χαμηλή (παρόλα αυτά δεν την αναθεωρεί), ενώ πολλές φορές αναπολεί πού, πότε και από ποιον αγόρασε το κάθε βιβλίο. Τώρα μόλις συνειδητοποίησα ότι παρά τις μακρότατες συζητήσεις μας, δεν τον έχω ρωτήσει ποτέ το όνομά του. Σφάλμα.
Y.Γ. Αγαπάτε το vintage; Κι εμείς!