Ένα afternoon tea αφιερωμένο στον Christian Dior

Μόλις το είδα στο διαδίκτυο ήμουν στο τσακ να πατήσω το κουμπάκι Share και να μοιραστώ το σχετικό άρθρο στη σελίδα της Madame Gâteaux στο Facebook, αλλά πραγματικά το βρήκα τόσο ενδιαφέρον που δεν μπόρεσα να αντισταθώ στον πειρασμό να το κάνω ολόκληρο άρθρο.

Ο Christian Dior είναι ένας άνθρωπος που έχει αποτελέσει τεράστια πηγή έμπνευσης για μένα, και αρκεί κανείς να διαβάσει έστω και δύο-τρία πράγματα για τη ζωή του για να καταλάβει το μέγεθος της προσωπικότητάς του. Είναι ο άνθρωπος που δημιουργήσε το περίφημο “New Look”, τη γραμμή που έφερε την επανάσταση στη γυναικεία μόδα και χαρακτήρισε τη δεκαετία του ‘50 όσο τίποτα άλλο. Με το πιστόλι στον κρόταφο, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η πεμπτουσία του New Look είναι η φούστα με τις πτυχώσεις και το φουσκωτό κρινολίνο, αλλά φυσικά είναι κάτι πολύ περισσότερο από αυτό. Για μένα, ο Christian Dior ήταν είναι και θα είναι ο σπουδαιότερος σχεδιαστής μόδας που πέρασε ποτέ από τον πλανήτη.

Λεπτομέρειες του μοδιστρικού του μεγαλείου μπορείτε να δείτε στις φωτογραφίες της έκθεσης των ρούχων του στο Victoria & Albert Museum, που τρέχει τώρα στο Λονδίνο, και πραγματικά θα ήθελα να μπορούσα να τα παρατήσω όλα και να πεταχτώ για ένα ταξίδι αυτή τη στιγμή μόνο και μόνο για να τη δω (και να δοκιμάσω το afternoon tea, duh). Επειδή όμως αυτό είναι πρακτικά αδύνατο στην παρούσα φάση, θα αρκεστώ (κλαψ) στα οφθαλμόλουτρα με τις φωτογραφίες. Οι εκθέσεις μόδας του V&A είναι πάντοτε δημοφιλείς και απολαυστικές (και όσο ζούσα εκεί δεν άφησα ούτε μία να μου ξεφύγει), αλλά για να καταλάβετε τη βαρύτητα της συγκεκριμένης έκθεσης, όταν ξεκίνησε η διαδικτυακή προπώληση των εισιτηρίων, κράσαρε το σάιτ του μουσείου.

Και ας περάσουμε στο δια ταύτα: με αφορμή την έκθεση του V&A, ο βραβευμένος με αστέρι Μισελέν Alfredo Russo, σεφ του ξενοδοχείου Franklin δημιούργησε ένα afternoon tea εμπνευσμένο από τον κορυφαίο σχεδιαστή. Αυτό για το Λονδίνο είναι κάτι πολύ συνηθισμένο -ίσως θα έχετε δει συχνά να ανεβάζω posts με θεματικά afternoon teas εμπνευσμένα από τη Μέρι Πόπινς, τον Τσάρλι και το Εργοστάσιο Σοκολάτας, τον Χάρι Πότερ κ.α. Από την εμπειρία μου, συχνά αυτά τα afternoon teas ακούγονται συναρπαστικά, αλλά είναι ολίγον τι του ποδαριού. ΑΥΤΟ το afternoon tea, όμως, είναι πραγματικά πολύ μελετημένο. Διαβάζοντας για τα items από τα οποία αποτελείται, η καρδιά μου σκίρτησε διότι αισθάνθηκα ότι ο άνθρωπος που το εμπνεύστηκε πραγματικά μπήκε στον κόπο να κάνει έρευνα για τη ζωή και το έργο του Dior.

Ας ξεκινήσουμε από την κεντρική φωτογραφία, όπου βλέπετε ένα sponge από φυστίκι και κρέμα σοκολάτας dulcey, το οποίο σερβίρεται μαζί με Calvados, το παραδοσιακό ποτό της Νορμανδίας. Εκεί βρίσκεται το σπίτι όπου ο Dior έζησε τα παιδικά του χρόνια, στη συνέχεια αποτέλεσε το ησυχαστήριό του και το εξοχικό του, και εκεί τελικά πέθανε. Ο σεφ ονόμασε το γλυκό αυτό J’ Adore, ως φόρο τιμής στο διάσημο άρωμα του Dior, και το calvados σερβίρεται στο μπουκαλάκι αρώματος και με αυτό ψεκάζεις το sponge -πόσο ιδιοφυές;

Το afternoon tea περιλαμβάνει ακόμα το Le Montaigne, ένα γλύκισμα επίσης παραδοσιακό της Νορμανδίας, που εδώ σερβίρεται σαν ένα μικρό κέικ με σοκολάτα γάλακτος και λευκή, ενώ εξίσου διασκεδαστική φαίνεται και η “παλέτα μακιγιάζ” γεμισμένη με πτι φουρ που βλέπετε αριστερά στη φωτογραφία. Τέλος, υπάρχει και το κοκτέιλ Mitzah, ένα ποτό εμπνευσμένο από τη Mitzah Bricard, τη μούσα του Dior, που ήταν γνωστή για την αγάπη της για το λεοπάρ. Το κοκτέιλ είναι δημιουργία του mixologist του Franklin, Salvatore Maggio και περιέχει βότκα, L’Original Combier, Triple Sec, Combier Crème de Violette, χυμό λεμόνι, ασπράδι αυγού, σιρόπι ζάχαρης και μαύρα βατόμουρα.

Τώρα τι άλλο να πω; Από ένα σημείο και έπειτα, τα λόγια είναι περιττα - οι εικόνες μιλάνε από μόνες τους. Η έκθεση (και το afternoon tea) πάντως συνεχίζεται μέχρι τον Ιούλιο - ίσως πρέπει να βρω έναν τρόπο να το βάλω στο πρόγραμμα! Αν όχι, ελπίζω κάποιος από εσάς να πάει και να μας μεταφέρει λίγη από τη μαγεία του Dior.

H έκθεση με τίτλο Christian Dior: Designer of Dreams στο Victoria & Albert Museum του Λονδίνου έχει ξεκινήσει και θα διαρκέσει ως τις 22 Ιουλίου 2019.

Για το afternoon tea του Franklin Hotel πρέπει να κάνετε κράτηση εκ των προτέρων. Κοστίζει 55 λίρες το άτομο και στην τιμή συμπεριλαμβάνεται εισιτήριο για την έκθεση του μουσείου.

 

Υ.Γ. Σας άρεσε το άρθρο; Δείτε το αφιέρωμά μας στα Vintage Αρώματα, ανάμεσα στα οποία θα βρείτε και το Miss Dior. Διαβάστε επίσης το άρθρο μας για το afternoon tea του εστιατορίου Sketch.

 
 
Previous
Previous

Η Chanelle de Mai , μια Παριζιάνα χορεύτρια Τσάρλεστον που φτιάχνει τα δικά της vintage κοστούμια

Next
Next

Afternoon tea στο 100ετές Betty's Tearoom του Γιόρκσαϊρ