Πώς να ετοιμάσετε το τέλειο φλιτζάνι τσάι

Είναι απλό, θα μου πείτε - αλλά ίσως τελικά όχι και τόσο. Ποια λάθη κάνουμε όταν ετοιμάζουμε τσάι και πώς μπορούμε να φτιάξουμε το τέλειο ρόφημα - το περίφημο perfect cuppa που λένε και οι Βρετανοί; Ιδού μερικά χρήσιμα tips.

  • Όλα ξεκινούν από το σωστό φλιτζάνι. Ξέρω ότι συχνά βιάζεστε να ετοιμάσετε ένα τσάι στα γρήγορα και να στρωθείτε στη δουλειά μπροστά στον υπολογιστή. Δεν είναι κρίμα όμως να στερείτε από τον εαυτό σας μια όμορφη μικρή καθημερινή πολυτέλεια; Μακριά, λοιπόν, από πλαστικά ποτήρια και polystyrene μιας χρήσεως. Η λεία επιφάνεια της καλής πορσελάνης αφενός εμποδίζει τις φυσικές τανίνες του τσαγιού να κολλούν στα τοιχώματα, και αφετέρου, μην ξεχνάμε και ότι ο ήχος που κάνει το κουταλάκι καθώς ανακατεύουμε το τσάι είναι μια διαδικασία που μας ηρεμεί. Ακόμα και αν είστε στη δουλειά, λοιπόν, πάρτε μαζί σας το αγαπημένο σας φλιτζάνι για να απολαμβάνετε ένα σωστό τσάι και στο γραφείο - σας αξίζει!

  • Εάν χρησιμοποιείτε loose tea, η σωστή ποσότητα για ένα φλιτζάνι είναι 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού.

  • Πάντα να χρησιμοποιείτε φρέσκο νερό στον βραστήρα και να μην μπαίνετε στον πειρασμό να ξαναβράσετε το ίδιο νερό που απλώς δεν χρησιμοποιήσατε την τελευταία φορά. Το επαναλαμβανόμενο βράσιμο μειώνει την περιεκτικότητα σε οξυγόνο και σκληραίνει το νερό, αλλοιώνοντας τη γεύση του τσαγιού και δίνοντας έτσι μια επίγευση σαν κιμωλία.

  • Μόλις το νερό βράσει, περιμένετε μερικά δευτερόλεπτα προτού το χύσετε στο φλιτζάνι. Κάθε τσάι που αγοράζουμε αναγράφει στη συσκευασία την ιδανική θερμοκρασία του νερού και τον ιδανικό χρόνο προετοιμασίας Ειδικά για το πράσινο τσάι, αυτό είναι ακόμα πιο σημαντικό, αφού είναι καλύτερα η θερμοκρασία να πέσει από τους 100 βαθμούς του βρασμού στους 80 πριν πέσει πάνω στο τσάι, για να μην καταστρέψει τα φύλλα του. Σε γενιές γραμμές, χρειάζονται 3 με 5 λεπτά για να αναπτύξει το τσάι πλήρως το άρωμα και τη γεύση του. Κάντε υπομονή λοιπόν, γιατί έτσι θα έχει τη βέλτιστη γεύση!

  • Αφού περάσει ο συνιστώμενος χρόνος, αφαιρέστε το φακελάκι του τσαγιού ή το “αυγό” (σουρωτηράκι) αν χρησιμοποιείτε loose tea από το φλιτζάνι σας. Όσο περισσότερη ώρα το αφήνετε, θα αποκτά όλο και πιο πικρή γεύση. Αυτός είναι και ο λόγος που, αν φτιάχνετε τσάι μόνο για τον εαυτό σας, είναι καλύτερα να φτιάχνετε ένα φλιτζάνι τη φορά, και όχι μια ολόκληρη τσαγιέρα, την οποία θα ξαναζεστάνετε αργότερα επειδή βαριέστε να επαναλαμβάνετε τη διαδικασία. Και προς Θεού μην επιχειρήσετε να ζεστάνετε το τσάι σας στον φούρνο μικροκυμάτων - είναι τουλάχιστον εγκληματικό. Ή μάλλον, δοκιμάστε το έστω μία φορά, για να δείτε πόσο τεράστια διαφορά έχει στη γεύση - και μετά είμαι σίγουρη πως δεν θα το ξανακάνετε.

  • Και για όσους προσθέτουν γάλα στο τσάι, καλό είναι αυτό να μπει στο φλιτζάνι πριν προστεθεί το τσάι. Οι πρωτεϊνες του γαλακτος ανακατεύονται με τις τανίνες, και το μαύρο τσάι γίνεται έτσι πιο “ευκολόπιοτο”. Αν προσθέσετε το γάλα στο νερό, αντιθέτως, αυξάνεται απότομα η θερμοκρασία του και βράζει. Εδώ βέβαια υπάρχουν κι άλλες θεωρίες - οφείλω να αναφέρω πως οι απόψεις διίστανται. Οι λάτρεις του τσαγιού χωρίζονται σε miffy και tiffy (milk first/tea first), για διάφορους λόγους που έχω αναλύσει ξανά σε άλλο άρθρο. Αλλά εσείς μπορείτε να διαβάσετε τις θεωρίες και να αποφασίσετε τι σας πάει! Σε κάθε περίπτωση, η συνιστώμενη ποσότητα γάλακτος είναι 10 ml για ένα φλιτζάνι τσάι.

  • Και βέβαια, όλοι ανυπομονούμε να πιούμε κατευθείαν το τσάι μας με αποτέλεσμα να καιγόμαστε. Κι εδώ, λοιπόν, αξίζει να κάνουμε μερικά λεπτά υπομονή να πέσει η θερμοκρασία στους 60 περίπου βαθμούς, ώστε να απολαύσουμε το τσάι μας ζεστό χωρίς να πάθουμε εγκαύματα!

 
Previous
Previous

Η τέχνη του τατουάζ στα 1940s: μια συνέντευξη με τον tattoo artist Κωνσταντίνο CK του Ink Street Tattoo

Next
Next

Ένα ροζ baby shower στον κήπο του Tearoom