The Vintage Room: φωτογράφιση εποχής από τον Χρυσόστομο Γαλαθρή

Τις ατμοσφαιρικές φωτογραφίες του Χρυσόστομου τις πρωτοπήρε το μάτι μου στο Facebook και αμέσως έψαξα με λαχτάρα να δω όλη τη δουλειά του. Στη συνέχεια, έσπευσα να τον γνωρίσω από κοντά, γιατί αμέσως αισθάνθηκα ότι ήταν kindred spirit και άρα έπρεπε οπωσδήποτε να δημιουργήσουμε κάτι μαζί. Ο ταλαντούχος Χρυσόστομος, λοιπόν, στήνει αυτό τον καιρό ένα πολύ ξεχωριστό project που το ονόμασε The Vintage Room. Είναι ένα στούντιο, στο οποίο δίνεται η ευκαιρία σε όποιον το επιθυμεί, να διαλέξει μια εποχή κι έναν ρόλο που τον εμπνέει και να φωτογραφηθεί με το απαραίτητο background και props, με την εξαιρετική αισθητική και άψογη εκτέλεση του Χρυσόστομου. Ο Χρυσόστομος στη συνέχεια στήνει μια φωτοϊστορία, όπως αποκαλεί τα δημιουργήματά του, με ένα "σενάριο" κι ένα φανταστικό location που ταιριάζει στον ρόλο τον οποίο ο πελάτης του υποδύεται. 

Στην περίπτωσή μου, ο ρόλος και η εποχή φυσικά υπήρχαν ήδη - η Madame Gâteaux, τη δεκαετία του '50 - οπότε έμενε μόνο να σκεφτούμε την υπόθεση της ιστορίας μας: δεν ήταν δύσκολο! Ένα υποτιθέμενο αστικό νεοκλασικό στο Κολωνάκι -στην πραγματικότητα το Tearoom μου- όπου η Madame έχει καλέσει τις φίλες της για afternoon tea. Ετοιμάζει τα εδέσματα, διαλέγει τα τσαγερά, στρώνει το τραπέζι με τις πορσελάνες και το κεντητό τραπεζομάντηλο και περιμένει. 

Αλλά ας αφήσουμε τον Χρυσόστομο να μας μιλήσει για τη δημιουργική του διαδικασία με τα δικά του λόγια. Χρυσόστομε, πώς σου ήρθε η ιδέα να δημιουργήσεις το Vintage Room; Σίγουρα κάπως θα θέλησες να συνδυάσεις την αγάπη σου για τις περασμένες εποχές και τις σπουδές σου στη φωτογραφία και τη σκηνογραφία, αλλά πότε και πώς ξεκίνησε όλο αυτό;

Η ιδέα για το VR γεννήθηκε μέσα από τον θαυμασμό και τον σεβασμό που τρέφω για την τέχνη. Όπως προείπες και εσύ, η αγάπη για τις περασμένες εποχές είναι έντονη και αυτό φαίνεται στα φωτογραφικά μου πρότζεκτ.

Οι φωτογραφικές μου σπουδές στην Αθήνα μου έδωσαν τις κατάλληλες τεχνικές γνώσεις αλλά την τελική κλίση  για την φωτογράφιση εποχής την απέκτησα από το τις σπουδές μου στη VEVEY της Ελβετίας όπου διδάχτηκα ιστορία της φωτογραφίας και σκηνογραφία.

Το VR πήρε σάρκα και οστά στην Αθήνα τα τελευταία δύο χρόνια. Με απλά λόγια τα  έβαλα κάτω, σκέφτηκα με τι είδους φωτογραφία θέλω να ασχοληθώ, τι λείπει από το κομμάτι της φωτογραφίας στην Ελλάδα, πως μπορώ να προσαρμόσω την τέχνη με την εμπορικότητα και το σημαντικότερο να το υπηρετήσω με όρεξη και με ψυχική ευχαρίστηση.

Έτσι λοιπόν μετά όλα αυτά δημιουργήθηκε το VR, είμαι πλέον στο στάδιο της διαφημιστικής προώθησης της δουλειάς μου από το ερχόμενο φθινόπωρο αλλά και σε μια συνεχή δημιουργία νέων πρότζεκτ!

Εύχομαι αυτό το νέο είδος φωτογράφισης να αγκαλιαστεί και να αγαπηθεί από το εκάστοτε κοινό!

Ποια είναι η δημιουργική σου διαδικασία; Επιλέγεις μόνος σου σε ποια εποχή θα φωτογραφηθούν οι πελάτες σου ή σου το ζητούν εκείνοι;

Για εμένα η δημιουργική διαδικασία αρχίζει από την πρώτη συζήτηση με τον πελάτη έως και την στιγμή της παράδοσης του άλμπουμ του οποίου είναι πρωταγωνιστής/στρια. Πάντα μέσα από τον διάλογο που έχουμε καταλαβαίνω την εποχή προτίμησης τους  και με την βοήθεια μου καταλήγουμε στο θέμα αλλά και στις υπόλοιπες λεπτομέρειες της φωτοϊστορίας τους.

Από τη στιγμή που θα αποφασιστεί η εποχή της φωτογράφισης, πώς δημιουργείς την εκάστοτε «φωτοϊστορία»; Πώς επιλέγεις την τοποθεσία, αλλά και το «σενάριο» της φωτογράφισης;

Την κάθε φωτοϊστορία την βρίσκουμε μαζί με τον εκάστοτε πελάτη, από την αρχή της συζήτησης θα ρωτήσω βασικές λεπτομέρειες και θα  καταλάβω τι ακριβώς ρόλο θέλει να υποδυθεί, από εκεί και μετά εγώ τον βοηθάω στο να βρούμε την τοποθεσία όπου εξελίσσεται η ιστορία  και φυσικά το σενάριο γεννιέται μέσα από την όλη διαδικασία. Τον πρώτο λόγο φυσικά στο σενάριο έχει ο πελάτης, αν ζητήσει από εμένα να το δημιουργήσω αυτό το κάνω ανάλογα με την έμπνευση που μου δίνει η προσωπικότητα του!

Όταν στηθεί και το σενάριο της φωτοϊστορίας, ποια είναι η συνέχεια; Οι πελάτες σου έρχονται στο στούντιό σου και «ντύνονται» τον ρόλο τους, με τα ρούχα, το χτένισμα και το μακιγιάζ της εποχής που έχετε επιλέξει;

Κάθε φωτοϊστορία μπορεί να περιλαμβάνει φωτογράφιση στο στούντιο, αλλά και σε εξωτερικούς χώρους ανάλογα με τις ανάγκες. Ο πελάτης έρχεται στο στούντιο μου, εκεί θα χτενιστεί, θα μακιγιαριστεί, θα φορέσει το/τα ρούχα και θα αρχίσει η φωτογράφιση!

Από πού προμηθεύεσαι όλα τα props σου και τα ρούχα για τις φωτογραφίσεις; Είναι από προσωπική συλλογή, φίλους ή τα αγοράζεις/νοικιάζεις για τον σκοπό της κάθε φωτογράφισης; 

Τα ρούχα τα μελετάμε από την αρχή, τι θα πρέπει να φορέσει, τι έχουμε, τι μπορούμε να συνδυάσουμε. Αν κάτι δεν το έχουμε ή μας λείπει τότε πηγαίνω στα βεστιάρια με τα οποία συνεργάζομαι και ενοικιάζω τα απαραίτητα. Στην προσωπική μου συλλογή έχω κάποια ρούχα, αλλά περισσότερο έχω έπιπλα αντίκες, αντικείμενα, σερβίτσια, πίνακες κλπ.

Αν τώρα κάποιος φίλος έχει κάποιο αντικείμενο που θα χρειαστώ φυσικά με την άδεια του το δανείζομαι, με πολύ προσοχή το χρησιμοποιώ και έπειτα το επιστρέφω.

Εσένα ποια είναι η αγαπημένη σου εποχή και γιατί; Είναι το αισθητικό κομμάτι που σε τραβάει σ’ αυτήν, δηλαδή τα ρούχα, το ντιζάιν κλπ. ή κάτι άλλο;

Η εποχή που με μαγεύει περισσότερο είναι η Βικτωριανή! Η μόδα στα ρούχα, τα χρώματα, ο φωτισμός από τα κεριά καθώς πέφτει το φως, οι σκιές, ο ρομαντισμός, τα έπιπλα ήταν κάτι το μοναδικό! Δεν κρύβω ότι είμαι λάτρης του αγγλικού κινηματογράφου και δεν έχω αφήσει ταινία η σειρά που να μην έχω δει, ειδικά όταν αναφέρεται σε εκείνη την εποχή!

Αν μπορούσες να φωτογραφίσεις τον εαυτό σου, τι ρόλο θα επέλεγες να υποδυθείς και ποια θα ήταν η φωτοϊστορία σου; 

Ωραία ερώτηση! Χμμμ… σίγουρα θα ήθελα να ζούσα στο Λονδίνο την εποχή που βασίλευε η βασίλισσα Βικτώρια, στα χρόνια της βιομηχανικής  επανάστασης! Θα μου άρεσε να ήμουν ανθοπώλης με κατάστημα στο πανέμορφο Kensington, να φροντίζω καθημερινά τη βιτρίνα με φρέσκα μπουκέτα και να στολίζω χώρους και τραπέζια για επίσημα δείπνα. Τα Σαββατοκύριακα  να ταξιδεύω με το τρένο στη μυστηριώδη Σκωτία και να περπατώ με τον σκύλο μου στις πλαγιές των Highlands καθώς το μόνο που θα ακούγεται θα είναι θα ο ήχος του αέρα και οι αγριόπαπιες καθώς θα πετούν...

Ποια είναι η αγαπημένη σου φωτοϊστορία που έχεις φτιάξει ως τώρα στο Vintage Room;

Όλες οι φωτοϊστοριες μου από μόνες τους είναι μοναδικές και έχουν η κάθε μια ξεχωριστά τον δικό της χαρακτήρα και την δική της αύρα. Άλλη χαρούμενη, άλλη πιο δραματική, άλλη πιο ρομαντική! Εμένα επειδή μου αρέσει πολύ το δράμα ξεχωρίζω την φωτοϊστορία με τον τίτλο "The Chess Game". Πρώτον διότι είναι η πρώτη φωτοϊστορία που δημιούργησα ως VR και δεύτερον γιατί δείχνει την δύναμη που έχει ο άνθρωπος στο να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες στην ζωή και να τις ξεπερνά με την πάροδο του χρόνου!

Πώς θα ήθελες να δεις το Vintage Room να εξελίσσεται; Πέρα από εκείνους τους πελάτες που θα ήθελαν να «μπουν» σε μια περασμένη εποχή και να υποδυθούν για μερικές ώρες έναν ρόλο, τι είδους άνθρωποι φαντάζεσαι ότι θα έρθουν ή θα ήθελαν να έρθουν να τους φωτογραφίσεις στο Vintage Room;

Θα ήθελα να δω το VR να αγκαλιαστεί από ανθρώπους που πραγματικά αγαπούν την φωτογράφιση εποχής, που έχουν το μεράκι να υποδυθούν τον ρόλο που είχαν ή έχουν φανταστεί, τέλος  να με εμπιστευτούν και να έρθουν να δημιουργήσουμε την δική τους φωτοϊστορία, την οποία θα πάρουν στα χέρια τους τυπωμένη σε ένα ωραιότατο άλμπουμ, που θα δείχνουν στους συγγενείς και φίλους τους με καμάρι και υπερηφάνεια!

Θέλω να δω το VR να εξελίσσεται και να ωριμάζει μέσα στον χρόνο καθώς το κοινό του θα μιλάει με άκρως όμορφα λόγια για την εμπειρία πού έζησε αλλά και την ποιότητα υπηρεσιών που τους προσέφερε!

Το κοινό που θα ήθελα να δω είναι μια κυρία που θα θέλει να δημιουργήσει την δική της φωτοϊστορια  σε ένα παριζιάνικο σαλόνι πνιγμένο  στα τριαντάφυλλα παίζοντας το αγαπημένο της μουσικό κομμάτι στο γραμμόφωνο καθώς απολαμβάνει ένα ποτήρι με το αγαπημένο της κόκκινο κρασί,  έναν κύριο που θα είχε φανταστεί τον εαυτό του να φτιάχνει Limoncello σε έναν κτήμα στην Τοσκάνη γεμάτο με φρέσκα λεμόνια,  ένα ζευγάρι κοντά στην θάλασσα κατά την  διάρκεια ηλιοβασιλέματος όπου θα αποτυπώνω την ρομαντική πρόταση αρραβώνα καθώς το κουτάκι με το δαχτυλίδι θα είναι κρυμμένο μέσα σε ένα μπουκέτα από ηλιοτρόπια, ένα κοριτσάκι που θα μαθαίνει τα πρώτα του βήματα στο μπαλέτο καθώς το μυαλό του θα είναι στο κουτί με τις Βιενέζικες σοκολάτες στο ντουλάπι, ένα αγοράκι στην Νέα Υόρκη  καθώς θα συναρμολογεί το παιχνίδι που του έφερε δώρο ο παππούς και η γιαγιά για τα γενέθλια του, και γιατί όχι μια οικογενειακή φωτογράφιση καθώς γονείς και παιδιά στολίζουν το Χριστουγεννιάτικο δέντρο, η φωτιά καίει στο τζάκι, το χιόνι έχει σκεπάσει το μισό παράθυρο…

Αυτό το είδος των ανθρώπων θέλω να δω στο VR. Ανθρώπους που με την όμορφη ατμόσφαιρα στο στούντιο θα νιώσουν άνετα και θα τους κάνω να εκφραστούν απλά με ένα βλέμμα μας!

Ο Χρυσόστομος Γαλαθρής είναι φωτογράφος/σκηνογράφος. Μπορείτε να βρείτε τη δουλειά του στο Facebook, το Ιnstagram και φυσικά την προσωπική του ιστοσελίδα, όπου στην ενότητα  The Vintage Room μπορείτε να δείτε το portfolio όλων των άλμπουμ με τις φωτοϊστορίες που έχει δημιουργήσει ως τώρα, μεταξύ των οποίων και αυτό της Madame Gâteaux!

Για τις ανάγκες τις φωτογράφισης έφτιαξα μία τάρτα με βάση από φιστίκι Αιγίνης και γέμιση πανακότα με ροδόνερο, τρικολόρε mini bundt cakes με γεύση βανίλια, κακάο και φράουλα και αλμυρά finger sandwiches με αβοκάντο και καπνιστό σολομό. Οι συνταγές θα δημοσιευθούν στο blog την ερχόμενη εβδομάδα, μαζί με περισσότερες φωτογραφίες του Χρυσόστομου.

Το φόρεμα της φωτογράφισης είναι sur mesure από τη La Cocotte.

 
Previous
Previous

Ένα afternoon tea οφθαλμαπάτη με τη Σοφία Γκααφάρ

Next
Next

Πώς πίνει το τσάι της η βασίλισσα Ελισάβετ;