Πώς πίνει το τσάι της η βασίλισσα Ελισάβετ;

Δεν μαθαίνει κανείς κάθε μέρα ποιες είναι οι διατροφικές συνήθειες μιας βασίλισσας και σίγουρα όταν τέτοιου είδους πληροφορίες γίνονται γνωστές, είναι συναρπαστική η αίσθηση ότι μπορούμε να ρίξουμε κι εμείς μια ματιά μέσα από την κλειδαρότρυπα για να δούμε ποιες είναι οι προσωπικές συνήθειες ενός μονάρχη. Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο πρώην προσωπικός pastry chef της βασίλισσας Ελισάβετ, Darren McGrady, μίλησε για τις προτιμήσεις της στο τσάι, τα επιδόρπια και για το πώς προετοίμαζε το afternoon tea για τη βασίλισσα. Σύμφωνα με τον Darren McGrady, λοιπόν, η βασίλισσα ξεκινά τη μέρα της παίρνοντας το τσάι της μαζί με μερικά μπισκότα. Έχει προτίμηση στο Earl Grey και το Darjeeling, το οποίο πίνει χωρίς ζάχαρη, με ελάχιστο γάλα - just a splash, όπως λένε οι Βρετανοί. Από την άλλη πάλι, ο προσωπικός μπάτλερ της βασίλισσας, Grant Harrold, επιβεβαιώνει ότι της αρέσει το Earl Grey, αλλά επίσης αγαπά και το Assam. Της αρέσει να της φτιάχνουν το τσάι της με loose tea και όχι φακελάκια (αλίμονο, θα μου πείτε) και προτιμά να βάζει πρώτα το τσάι της στο φλυτζάνι και έπειτα το γάλα. (Εάν θέλετε να μάθετε τον λόγο, διαβάστε το σχετικό άρθρο μας!)

Η βασίλισσα στη συνέχεια παίρνει ένα ελαφρύ πρωινό και επίσης ελαφρά γευματίζει και το μεσημέρι. Κάθε μέρα, της σερβίρεται εξάπαντος afternoon tea. Ο Darren McGrady ισχυρίζεται ότι είναι ιδιαίτερα πειθαρχημένη και τρώει ελάχιστα, αλλά παρόλα αυτά απολαμβάνει το τελετουργικό του afternoon tea και ζητά καθημερινά να της το σερβίρουν χωρίς εξαίρεση.

Όπως κάθε σωστό afternoon tea, έτσι και το γεύμα της Αυτής Μεγαλειότητος αποτελείται καταρχάς από δύο ειδών σάντουιτς. Οι γεύσεις που της αρέσουν είναι οι τέσσερις γεύσεις των finger sandwiches που θα συναντήσει κανείς σε ένα κλασικό afternoon tea: καπνιστός σολομός, ζαμπόν  με μουστάρδα, αυγοσαλάτα και αγγούρι με τυρί κρέμα. (Βρείτε τα finger sandwiches στο μενού μας για afternoon tea.) Θέλει τα σάντουιτς να είναι κομμένα σε τετράγωνα, χωρίς κόρες, και σύμφωνα με τον Darren McGrady, δεν επιτρέπεται να τα κόβουν σε ορθογώνια κομμάτια γιατί το σχήμα τους θυμίζει φέρετρο και κάτι τέτοιο θα υποδήλωνε ότι ενδεχομένως έχουν κακές προθέσεις για τη βασίλισσα!

Η Ελισάβετ αγαπά επίσης τα jam pennies, που είναι μικροσκοπικα σαντουιτσάκια σε κυκλικό σχήμα, γεμιστά με μαρμελάδα σμέουρου και βούτυρο - λέγονται έτσι γιατί έχουν το μέγεθος της παλιάς αγγλικής πένας. Λέγεται πως δεν αγαπά ιδιαίτερα τα scones, αλλά ζητά να της τα σερβίρουν γιατί αφού απολαύσει το τσάι της, ταϊζει τα scones στα corgis σκυλάκια της. Όσο για το αιώνιο δίλημμα σχετικά με το αν πρέπει πρώτα να αλείφεται το scone με clotted cream ή με μαρμελάδα, ο chef απαντά ότι στο Μπάκιγχαμ, η μαρμελάδα μπαίνει πάντοτε πρώτη. (Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την παράδοση των scones και του cream tea; Διαβάστε εδώ.)

Η βασίλισσα Ελισάβετ αγαπά επίσης τα κέικ, και οι γεύσεις που προτιμά είναι μέλι με κρέμα, τζίντζερ και fruitcake (κέικ με αποξηραμένα φρούτα).  Ακόμα, της αρέσει πολύ το biscuit cake, ένα κέικ που αγαπούν ιδιαίτερα τα παιδιά και θυμίζει λίγο το δικό μας μωσαϊκό. Αυτό είναι και το αγαπημένο του πριγκηπα Ουίλιαμ -ζήτησε να σερβιριστεί και στον γάμο του, ως το κέικ του γαμπρού- και όποτε επισκέπτεται τη γιαγιά του, εκείνη ζητά να τους το σερβίρουν. Περισσότερο απ' όλα, όμως,  η βασίλισσα έχει αδυναμία στο σοκολατένιο κέικ ζενουάζ με επικάλυψη γκανάς. Αυτό το κέικ ζητάει εξάλλου να της φτιάξουν και όταν έχει τα γενέθλιά της! Η βασίλισσα άλλωστε αγαπάει οτιδήποτε έχει σοκολάτα - την απαρνιέται μονάχα όταν νηστεύει, την περίοδο της Σαρακοστής.

Για το δείπνο, οι επιλογές της βασίλισσας είναι και πάλι κλασικές και απλές.Όπως φαίνεται, η Βρετανή μονάρχης είναι γλυκατζού, γι' αυτό και τα δίνει όλα στο επιδόρπιο. Σύμφωνα με τον σεφ της, αγαπά τις φράουλες και τα σμέουρα, τα οποία η κουζίνα προμηθεύεται από τον κήπο της εξοχικής κατοικίας της στη Σκοτία, στο Balmoral, όπως επίσης και τα φρέσκα λευκά ροδάκινα που προέρχονται από τα θερμοκήπια του κάστρου Windsor. Η Ελισάβετ αγαπά, λοιπόν, τα φρέσκα φρούτα και στα γλυκά, αλλά απαιτεί να της σερβίρονται μονάχα εποχιακά φρούτα. Έτσι και της παρουσιάσουν φράουλες τον χειμώνα, θα τις επιστρέψει αμέσως στην κουζίνα με παρατήρηση!

Εκτός από τα σοκολατένια γλυκά, η βασίλισσα λατρεύει και τις σκέτες σοκολάτες, και ενώ αγαπά τις πιο λουξ μάρκες όπως η Charbonnel, δεν περιφρονεί τις πιο οικονομικές μάρκες του σουπερμάρκετ, όπως η Nestlé και η Cadbury. Τέλος, αν και δεν πίνει συχνά κρασί, της αρέσει να τελειώνει την κάθε ημέρα της με ένα ποτήρι σαμπάνια, γιατί αν μια μονάρχης δεν απολαμβάνει λίγη πολυτέλεια, τι μονάρχης είναι;

 
Previous
Previous

The Vintage Room: φωτογράφιση εποχής από τον Χρυσόστομο Γαλαθρή

Next
Next

Mακιγιάζ 1950s με τη vintage makeup artist Αριέττα Θεοδώρου