Το ψυγείο τη δεκαετία του '50 και 10 απίθανες vintage διαφημίσεις

Το ψυγείο είναι μια οικοσυσκευή που εφευρέθηκε ήδη από τη δεκαετία του '20, αλλά η δεκαετία του '50 στάθηκε ριζοσπαστική για την ηλεκτρική αυτή συσκευή, αφού πλέον έγινε κάτι πιο προσιτό και μπήκε σε κάθε νοικοκυριό. Τα χρωματιστά ψυγεία έγιναν της μόδας και κάθε νοικοκυρά που σεβόταν τον εαυτό της πάσχιζε να ταιριάξει τα ντουλάπια της κουζίνας της με ασορτί ψυγείο αν δεν ήθελε να την πουν ντεμοντέ. Σιγά-σιγά άρχισαν να εμφανίζονται καινοτομίες όπως το σύστημα no-frost που δεν ήθελε απόψυξη (λέμε τώρα), τα εντοιχισμένα ψυγεία, τα ψυγεία που παρήγαγαν πάγο, τα δίπορτα ψυγεία και διάφορες άλλες nouveautés. Σας παρουσιάζουμε, λοιπόν, δέκα απολαυστικές διαφημίσεις ψυγείων από τη δεκαετία του '50: θα παρατηρήσετε ότι επικεντρώνονται στις προαναφερόμενες καινοτομίες, καθώς και ότι κοινό τους χαρακτηριστικό είναι η νοικοκυρά που, πάντα περιποιημένη, με το τακούνι της και την ποδιά της, στέκεται μπροστά στο ανοιχτό, τιγκαρισμένο με λιχουδιές ψυγείο, θαυμάζοντας συνήθως μεταξύ άλλων και την τεράστια χωρητικότητά του.

  1. Η General Electric είναι μία από τις επικρατούσες μάρκες της εποχής στην Αμερική. Παρακαλώ, προσέξτε το très fashionable για την εποχή τρικολόρε ζελέ που βάζει η κυρία στο ψυγείο.

2. Εδώ έχουμε ξανά επανάληψη του μοτίβου νοικοκυρά μπροστά στο ψυγείο, σε version fashionista, ενώ η Crosley μας υπενθυμίζει ότι μπορούμε να συντονίσουμε το χρώμα του ψυγείου με τα χρώματα της κουζίνας μας.

3. Τα ψυγεία έγιναν χρωματιστά, και η Frigidaire (άλλη μία επιτυχημένη μάρκα της εποχής) ήταν ένα βήμα μπροστά: χρωματιστά ψυγεία όχι μόνο έξω, αλλά και μέσα! 

4. Εδώ η International Harvester μάλλον την πάτησε, διότι τη στιγμή που η General Electric λανσάρει χρωματιστά ψυγεία, αυτή για κάποιο περίεργο λόγο είχε τη φαεινή ιδέα να σας προτείνει να συντονίσετε το χερούλι του ψυγείου με τα χρώματα της κουζίνας σας. Fail.

5.  Κάπου εδώ νομίζω ότι η International Harvester την ξαναπάτησε. Δεν φαντάζομαι το μοντέλο με το χρωματιστό χερούλι να είχε μεγάλη επιτυχία, οπότε είπαν να ξαναδοκιμάσουν με αυτή την επαναστατική ιδέα: διακοσμήστε το ψυγείο σας με ύφασμα ώστε να το σετάρετε με την κουρτίνα της κουζίνας σας - δεν θέλει κόπο, μόνο 1 και 3/4 γυάρδα ύφασμα. 

6. Μια χιουμοριστική διαφήμιση από την General Electric. Ο Αη-Βασίλης, very χολοσκασμένος, διότι όλες οι νοικοκυρές θέλουν ψυγείο δώρο για τα Χριστούγεννα (και πού να ρίξει ο δόλιος τόσο κουβάλημα).

7. H General Electric και πάλι ξεχωρίζει με διαφορά, αφού προτείνει εντοιχισμένα ψυγεία που φέρνουν τα τρόφιμα στο ύψος των ματιών σας για να μη χρειάζεται να σκύβετε! Kι όχι μόνο αυτό, αλλά σας ελευθερώνει τα χέρια για να κάνετε multitasking, όπως ας πούμε να μιλήσετε στο τηλέφωνο με τις φίλες σας ενώ αποφασίζετε αν για βραδινό θα φτιάξετε μίτλοφ ή ροσμπίφ.

  8. Εδώ πια μιλάμε για την απόλυτη επανάσταση, με αυτό το Frigidaire του '57 που φτιάχνει και παγάκια. Και όχι απλά φτιάχνει παγάκια. 27 παγάκια σε 4 δευτερόλεπτα! Και είναι και ροζ. Μέσα-έξω.

9. Το Shelvador της Crosley, σώζει ζωές, όχι αστεία.  It's a timesaver. It's a worksaver. It's a wifesaver.

10. Τελευταίο σας έχω το απόλυτο ψυγείο, που δεν είναι άλλο από το Foodarama Kelvinator. Μια τέτοια ψυγειάρα θα με έπειθε ακόμα και σήμερα - πού βέβαια χώρος στις ελληνικές κουζινίτσες για ένα τέτοιο κτήνος, θα μου πείτε και θα έχετε δίκιο. A girl can dream, παρόλα αυτά.

 
Previous
Previous

Τι βάζουμε πρώτα στο φλιτζάνι: γάλα ή τσάι;

Next
Next

10 vintage πράγματα που λάτρεψα στο Marvelous Mrs. Maisel