10 vintage πράγματα που λάτρεψα στο Marvelous Mrs. Maisel

 

Καιρό τώρα είχα τη σειρά αυτή στη λίστα μου, αλλά περίμενα να έχω αρκετό χρόνο να τη δω με την ησυχία μου, γιατί ήξερα ότι θα την αγαπήσω παράφορα, αφού είναι ακριβώς αυτό που λένε στο χωριό μου my cup of tea: δεκαετία του '50 στη Νέα Υόρκη, καταλαβαίνετε, τίγκα στο συνολάκι και στο κλασάτο mid century design. Για όσους δεν γνωρίζουν τη συγκεκριμένη τηλεοπτική σειρά, πρόκειται για μια 30something Εβραία μεγαλοαστή στη Νέα Υόρκη τη δεκαετία του '50 που αφού την παρατήσει ο άντρας της για τη γραμματέα του (πιο 50s πεθαίνεις) αποφασίζει να κάνει καριέρα στη stand up comedy. Η σειρά προβλήθηκε πριν από μερικούς μήνες και αποτελείται από 8 επεισόδια, ενώ ο ο επόμενος κύκλος αναμένεται το ερχόμενο φθινόπωρο. Πρόκειται για μια άψογη παραγωγή με εξαιρετικά καλογραμμένο σενάριο, ενώ φυσικά έχει δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην αυθεντικότητα, με τα κοστούμια της Donna Zakowska και τα σκηνικά του Bill Groom να κλέβουν συχνά την παράσταση -αν βέβαια είναι ποτέ δυνατόν- από τη σπιρτόζα Midge Maisel (Rachel Brosnahan).

Αφού λοιπόν κυριολεκτικά ρούφηξα τα 8 απολαυστικά επεισόδια και τα έκανα και μια επανάληψη για να τα εμπεδώσω, ιδού 10 πράγματα που ξεχώρισα και θα ήθελα με πάθος να βρεθούν με κάποιο μαγικό τρόπο είτε επάνω μου είτε στο σπίτι μου.

  1. ΑΥΤΟΣ Ο ΦΙΟΓΚΟΣ. Ή μάλλον όλο το πακέτο, έτσι όπως είναι, με τον ριγέ φιόγκο, αυτό το γκριζογάλαζο sharkskin φόρεμα με τα λευκά μανικέτια, τον λευκό γιακά, τον μπερέ και το κόκκινο κραγιόν. Γενικώς, αν μπορούσα να βγαίνω κάθε μέρα έτσι απ' το σπίτι, καλά θα ήταν.

2. Και ΑΥΤΟΣ ο φιόγκος. (ΝΕ ΤΙ;) Όχι όσο ο άλλος φιόγκος, αλλά still. Πουά, πράσινο κυπαρισσί ΚΑΙ καρφίτσα λέλουδο. Κι επί τη ευκαιρία, όλες οι σκηνές που είναι γυρισμένες στο τμήμα καλλυντικών του πολυκαταστήματος στο οποίο δουλεύει η Midge με κάνουν να ζηλεύω. Πόσο θα ήθελα ένα τέτοιο σταντ με 50s προϊόντα μακιγιάζ να διακοσμεί την τουαλέτα μου σαν αυτό στη φωτογραφία αριστερά!

3. Το νυφικό της κυρίας Maisel. Μήκος tea, βέλο με φιόγκο (ΝΕ ΤΙ;), διαφάνεια και κοντό μανικάκι, άφθονο τούλι και κρινολίνο με πολύ όγκο. (Ξαναπαντρευόμουν.)

4.  Η κουζίνα στο διαμέρισμα των γονιών της Midge. Όλη, όπως είναι, τη θέλω ίδια, με αυτά τα ντουλάπια και αυτές τις συσκευές. (Ίσως να άλλαζα το κόκκινο χρώμα με κάποιο παστέλ. Όπως ας πούμε mint green, σαν το τηλέφωνο στον τοίχο.) Προσέξτε παρακαλώ και το χρωμέ καρεκλάκι από φορμάικα για το τάισμα του μωρού στη γωνία κάτω δεξιά.

5. Ο κόκκινος καναπές στο διαμέρισμα των γονιών της Midge. Πάντα ήθελα έναν βελούδινο καπιτονέ καναπέ. Αυτός εδώ έχει το ΤΕΛΕΙΟ κόκκινο ρουμπινί χρώμα και μου έχει κλέψει την καρδιά. Τον θέλω ΤΩΡΑ για το σαλόνι μου και θέλω να χυθώ επάνω του έτσι ακριβώς όπως η Midge (και με αυτό το συνολάκι κατά προτίμηση). Κι επειδή δεν μπορείτε να τον δείτε σε όλο του το μεγαλείο στη φωτό, σας πληροφορώ ότι έχει ΚΑΙ κροσάκια.

6. Η φάση ξάπλα στο πάτωμα μπρούμυτα και οι δίσκοι να παίζουν στο φορητό πικάπ. Γενικότερα, δεν νοείτο έφηβη στα 50s και τα 60s να μην έχει φορητό πικάπ και ίσως να έχετε παρατηρήσει στις ταινίες ότι για κάποιον λόγο οι νεαρές κοπέλες κάθονται πάντα σε αυτή την πόζα στο δωμάτιό τους και ακούνε μουσική. Αυτή η εικόνα της Midge, έτσι όπως κάθεται στο πάτωμα με το καπρί παντελόνι της, είναι πολύ χαρακτηριστική. Αν είχα φορητό πικάπ, σίγουρα κι εγώ έτσι θα άκουγα τους δίσκους μου. 

7. Το ροζ pyrex της Midge. Κι όμως, μπορεί να ακούγεται αστείο, αλλά παίζει κομβικό ρόλο στη σειρά. Στο πυρέξ αυτό η Midge κάθε βδομάδα φτιάχνει τη σπεσιαλιτέ της, το περίφημο brisket, προκειμένου να καλοπιάσει τους υπεύθυνους του κλαμπ στο οποίο ευελπιστεί να της δώσουν ένα time slot για να παρουσιάσει το stand up νούμερό της. Και παρόλο που δεν σας κρύβω ότι κάθε φορά λιγουρεύομαι άσχημα το brisket (Άνετα θα τσάκιζα τώρα ένα μπέργκερ με brisket. Άνετα.), εξίσου άσχημα λιγουρεύομαι και το ροζ pyrex. Και για την ιστορία, τα pyrex ήταν το απόλυτο σκεύος των 50s, μαζί ίσως με τα Tupperware. Δεν νοείτο κουζίνα χωρίς ένα σετ από διάφορα μεγέθη. Αυτά τα συγκεκριμένα, όμως, έχουν και το τέλειο ροζ παστέλ χρώμα. Παρεμπιπτόντως, αν έχετε κάποιο ροζ pyrex από καμία γιαγιά ή θεία σας, την κάνατε λαχείο: είναι άκρως συλλεκτικά, αφού το συγκεκριμένο χρώμα παρήχθη μόνο για λίγα χρόνια κατά τη δεκαετία του '50 και δεν ξανακυκλοφόρησε. Γενομένης της συζήτησης, εκτός από το brisket που όπως είπαμε έχει την τιμητική του, η σειρά είναι γεμάτη αναφορές σε κλασικά πιάτα της κουζίνας των Αμερικανοεβραίων, όπως η babka, το challah, τα matzo balls, το gefilte fish και ένα σωρό άλλα. 

8. Το μικρόφωνο του comedy club. Πάντα ήθελα ένα τέτοιο μικρόφωνο. Τι να το κάνω, θα μου πείτε. Τι σημασία έχει; Θα το είχα στο σπίτι μου για όταν παριστάνω ότι κέρδισα το Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου ή ότι τραγουδάω σε τζαζ κλαμπ ή κάνω το νούμερο της Gilda με τα γάντια και άλλες τέτοιες περιστάσεις. (Μερικές φορές, το μπουκάλι του σαμπουάν ή η βούρτσα μαλλιών δεν αρκούν. Χρειάζεσαι μια κάποια αυθεντικότητα.) Υ.Γ. Το συνολάκι στην κάτω φωτό, μαύρο σατέν φόρεμα με γάντια ως τον αγκώνα και φιογκάκια στους ώμους, το αγαπώ επίσης.

9. Η καράφα και τα ποτήρια για λεμονάδα. Κάθε νοικοκυρά στην Αμερική του '50 που σεβόταν τον εαυτό της είχε στην κουζίνα της κι ένα σετ καράφα με ποτήρια Blendo, της Virginia Glass Company. (Φυσικά έχει και η Madame Gateaux το δικό της σετ και μπορείτε να πιείτε σε αυτό τη λεμονάδα σας εάν μας επισκεφθείτε στο Pastry Lab & Tearoom!) 

10. Η γραμματοσειρά των τίτλων. Ενδεχομένως να μην το έχετε παρατηρήσει, αλλά αυτή είναι η πιο χαρακτηριστική γραμματοσειρά που χρησιμοποιείται από τους graphic designers όταν θέλουν να δώσουν έναν ρετρό χαρακτήρα. Δημιουργήθηκε τη δεκαετία του '90 και λέγεται fontdinerdotcom. Ο σχεδιαστής της, Stuart Sandler είπε ότι ήθελε να φτιάξει μια γραμματοσειρά που θα φέρνει στο μυαλό την αίσθηση της οικογενειακής θαλπωρής του κλασικού νοικοκυριού των προαστίων των 50s, με το γκαζόν και τον λευκό ξύλινο φράχτη. Νομίζω τα κατάφερε μια χαρά.

Κάπου εδώ ολοκληρώνεται η λίστα μας. Βέβαια, θα μπορούσα να συνεχίζω για ώρες. To diner στο οποίο συχνάζει η Midge (Επιχρωμιωμένα τραπεζοκαθίσματα από φορμάικα, δερμάτινοι καναπέδες στα booths. Σερβιτόρες με καπελάκι και ποδίτσα. Θέλω να διακτινιστώ σε αυτό το σκηνικό και να παραγγείλω ένα μιλκσέικ ΤΩΡΑ.) Τα swing coats της Midge. ( Σε κάθε επεισόδιο βλέπουμε και από δύο-τρία, κάθε φορά σε άλλο χρώμα.) Όλες οι οικοσυσκευές. Τα μπικουτί της Midge. Και πάει λέγοντας. Αλλά ίσως καλύτερα να τα αφήσουμε για την επόμενη σεζόν!

 
 
Previous
Previous

Το ψυγείο τη δεκαετία του '50 και 10 απίθανες vintage διαφημίσεις

Next
Next

Το baby shower της Madame Gâteaux