Αυγουστιάτικο brunch στον κήπο της Madame Gâteaux παρέα με το The Tasty Other και το Teapot

Δεν υπάρχει τίποτα ωραιότερο από τη σύμπνοια αισθητικής και όταν ξέρεις με βεβαιότητα ότι οι αγαπημένες σου φίλες είναι οι καλύτερες δυνατές συνεργάτιδες για τα πιο δημιουργικά projects, είναι πραγματικά το πιο όμορφο συναίσθημα στον κόσμο. Κάπως έτσι αποφασίσαμε να συνεργαστούμε για άλλη μία φορά με τις αγαπημένες μου Ιφιγένεια Φιλοπούλου και Αμαρυλλίς Τσέγκου, διαχειρίστριες των Teapot και The Tasty Other και να ετοιμάσουμε παρέα ένα απολαυστικό, κοριτσίστικο καλοκαιρινό brunch στον καταπράσινο κήπο του καινούργιου εργαστηρίου της Madame Gâteaux.

Λευκά φορέματα, κεντήματα, λινό τραπεζομάντηλο και λευκές κορδέλες επιλέχθηκαν για τη διασκόσμηση, γιατί τα φαγητά μας είχαν από μόνα τους όλα τα χρώματα του καλοκαιριού. Δεν θα πω περισσότερα, γιατί οι εικόνες μιλούν από μόνες τους και νομίζω πως μπορείτε να δείτε ότι -όπως πάντα- το καταδιασκεδάσαμε. Θα σας δώσω όμως τις συνταγές για τα δύο γλυκίσματα που έφτιαξα ειδικά για την περίσταση.

Φυσικά, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τα αγαπημένα μου blogs Teapot και The Tasty Other για να βρείτε ακόμα περισσότερες φωτογραφίες. Στο The Tasty Other, θα βρείτε τις υπέροχες συνταγές για τα αλμυρά του brunch μας, που δημιούργησε η Αμαρυλλίς, τα αυγά en cocotte, την crostata με τομάτες και ροδάκινα και το ρόφημα με καρπούζι και λάιμ. Στο Teapot, θα απολαύσετε περισσότερες καλοκαιρινές στιγμές, όπως μόνο ο φακός της Ιφιγένειας ξέρει να απαθανατίζει. Η τέταρτη της παρέας είναι η one and only Αλκυόνη Τσέγκου, foodie πρωτίστως και δίδυμη αδερφή της Αμαρυλλίδος κατά δεύτερον, η οποία δεν λείπει ποτέ από καμία από τις φωτογραφικές/γαστρονομικές μας δραστηριότητες!

Cheesecake με σύκα, με βάση από σοκολάτα, καρύδι και αποξηραμένο σύκο.

Υλικά:

(Για μία φόρμα των 20 εκ.)

Για τη βάση:

160 γρ μπισκότα πτι-μπερ με κακάο

75 γρ βούτυρο

40 γρ καρύδια

80 γρ αποξηραμένα σύκα

Για τη γέμιση:

200 μλ κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

300 γρ τυρί κρέμα πλήρη λιπαρά

150 γρ ζάχαρη κρυσταλλική

80 γρ σύκα αποξηραμένα

150 μλ κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

7 γρ ζελατίνη (φύλλα)

κόκκινο χρωμα ζαχαροπλαστικής σε υγρή μορφή

Για τη διακόσμηση:

φρέσκα σύκα (περίπου 1/2 κιλό)

20 γρ καρύδια ψιλοκομμένα 

Μέθοδος:

Για τη βάση:

Τυλίγουμε την φόρμα με αλουμινόχαρτο και την τοποθετούμε επάνω σε μια πιατέλα ή χαρτονένιο δίσκο. Ψιλοκόβουμε τα αποξηραμένα σύκα. Τα βάζουμε στον πολυκόφτη και τα χτυπάμε καλά, να γίνουν πολύ μικρά κομματάκια. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα μπισκότα και τα καρύδια και χτυπάμε όλα τα υλικά μαζί. Λιώνουμε το βούτυρο στον φούρνο μικροκυμάτων ή σε ένα κατσαρολάκι και το προσθέτουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε πολύ καλά και μεταφέρουμε το μείγμα στη φόρμα. Με μια σπάτουλα, ισιώνουμε το μείγμα όσο πιο καλά μπορούμε. Το τοποθετούμε στο ψυγείο για 1 ώρα ώσπου να σφίξει καλά.

Για τη γέμιση:

Στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε το τυρί κρέμα μαζί με τη ζάχαρη και τα 200 μλ κρέμα γάλακτος. Ψιλοκόβουμε τα σύκα και έπειτα τα χτυπάμε στον πολυκόφτη, ώσπου να γίνουν πολύ ψιλοκομμένα. Προσθέτουμε τα σύκα στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε. Μουσκεύουμε τη ζελατίνη μέσα σε ένα μπολάκι με κρύο νερό και μερικά παγάκια για πέντε λεπτά. Σε ένα κατσαρολάκι, ζεσταίνουμε τα 150 μλ κρέμα γάλακτος. Μόλις αρχίσει να σιγοβράζει, ρίχνουμε μέσα τη ζελατίνη (αφού τη στύψουμε καλά με το χέρι μας), ανακατευουμε με τον αναδευτήρα και αφήνουμε στην άκρη για λίγα λεπτά ώσπου να κρυώσει. Στη συνέχεια, ρίχνουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας μέσα στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε καλά. Μεταφέρουμε όλο το μείγμα μέσα στη φόρμα και τοποθετούμε στο ψυγείο ώσπου να σφίξει. 

Μπορούμε, αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε φρέσκα σύκα στη γέμιση, χτυπώντας τα λίγο στον πολυκόφτη και ανακατεύοντάς τα με το τυρί κρέμα στην αρχή. Επίσης, αν θέλουμε, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λίγο κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής στο μείγμα. Εγώ πρόσθεσα 2-3 σταγόνες χρώμα σε υγρή μορφή, στο τελευταίο χτύπημα.

Για τη διακόσμηση:

Για να ξεφορμάρουμε, χρησιμοποιούμε ένα φλόγιστρο με προσοχή, ή περνάμε ένα λεπτό μαχαιράκι μέσα από τη φόρμα περιμετρικά, ώστε να ελευθερωθεί το cheesecake. Εάν χαλάσουν τα πλαϊνά του, μπορούμε να τα ισιώσουμε με μια σπάτουλα που έχουμε βρέξει με καυτό νερό.

Κόβουμε μερικά φρέσκα σύκα (περίπου 1/2 κιλό) και τα τοποθετούμε στην επιφάνεια του cheesecake. Εάν θέλουμε, πασπαλίζουμε με σπασμένα καρύδια. Μπορούμε επίσης να περιχύσουμε το cheesecake με λίγο μέλι ή να φτιάξουμε ένα απλό σιρόπι και να γυαλίσουμε τα σύκα με ένα πινέλο. Έτσι θα διατηρήσουν το χρώμα τους και για περισσότερη ώρα.

Pannacotta με ζελέ μάνγκο και σμέουρου

Υλικά:

(Για 4 ποτήρια)

Για το ζελέ μάνγκο:

60 μλ χυμός μάνγκο

320 γρ  μάνγκο

3,5 γρ ζελατίνη

Για το ζελέ σμέουρου:

375 γρ φρέσκα σμέουρα

3,5 γρ ζελατίνη

50 γρ ζάχαρη

Για την πανακότα:

60 γρ γάλα

320 γρ κρέμα γάλακτος

3,5 γρ ζελατίνη

50 γρ ζάχαρη

Για τη διακόσμηση:

μάνγκο

σμέουρα

δυόσμος

αποξηραμένα/αφυδατωμένα σμέουρα

Μέθοδος:

Για το ζελέ μάνγκο:

Καθαρίζουμε και κόβουμε το μάνγκο σε κομμάτια, το τοποθετούμε στον πολυκόφτη μαζί με τον χυμό και πολτοποιούμε καλά. Μουσκεύουμε τη ζελατίνη σε ένα μπολ με κρύο νερό και μερικά παγάκια για πέντε λεπτά. Ζεσταίνουμε το μισό μείγμα σε ένα κατσαρολάκι και μόλις αρχίσει να σιγοβράζει, ρίχνουμε μέσα τη ζελατίνη (αφού τη στύψουμε καλά με το χέρι μας) και ανακατεύουμε με έναν αυγοδάρτη. Βγάζουμε από τη φωτιά και χύνουμε το περιεχόμενο μέσα στο υπόλοιπο μείγμα. Ανακατεύουμε καλά και μεταφέρουμε το μείγμα στα ποτήρια. Τοποθετούμε τα ποτήρια σε λοξή θέση στο ψυγείο (μέσα σε μπολάκια ή φορμάκια των cupcakes). Όταν το μείγμα πήξει εντελώς, μπορούμε να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο.

Για το ζελέ σμέουρου:

Πολτοποιούμε τα σμέουρα στον πολυκόφτη. Συνεχίζουμε όπως για το ζελέ σμέουρου. Χύνουμε το μείγμα στα ποτήρια και τα τοποθετούμε λοξά στο ψυγείο ώσπου να πήξει το ζελέ.

Για την πανακότα:

Μουσκεύουμε τη ζελατίνη σε ένα μπολάκι με κρύο νερό και μερικά παγάκια. Σε ένα κατσαρολάκι, βάζουμε το γάλα, την κρέμα και τη ζάχαρη. Μόλις αρχίσουν να σιγοβράζουν και η ζάχαρη διαλυθεί, ρίχνουμε μέσα τη ζελατίνη (αφού τη στύψουμε καλά με το χέρι) και ανακατεύουμε με έναν αυγοδάρτη. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει και το χύνουμε μέσα στα ποτήρια. 

Διακοσμούμε με φρεσκοκομμένο μάγκο, σμέουρα και λίγο δυόσμο και σερβίρουμε.

Concept & διακόσμηση: Madame Gâteaux, Ιφιγένεια Φιλοπούλου, Αμαρυλλίς Τσέγκου

Food styling: Αμαρυλλίς Τσέγκου & Madame Gâteaux

Φωτογράφιση: Ιφιγένεια Φιλοπούλου & Αμαρυλλίς Τσέγκου

Συνταγές: Αλμυρά & Ρόφημα: The Tasty Other - Γλυκά: Madame Gâteaux

Περισσότερες ιδέες για καλοκαιρινές συνταγές για brunch μπορείτε να βρείτε στα blog μας. Εδώ θα βρείτε ένα υπέροχα δροσιστικό cheesecake με λάιμ και αβοκάντο (επίσης ό,τι πρέπει για brunch!) και εδώ θα διαβάσετε πώς να φτιάξετε τη δική σας χειροποίητη λεμονάδα με λεβάντα. Επίσης, διαβάστε εδώ για περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς θα φτιάξετε τα αυγά en cocotte! Εύχομαι να ετοιμάσετε και να απολαύσετε στο μάξιμουμ το δικό σας αυγουστιάτικο brunch - και αν δεν σας πρόλαβα και βρίσκεστε ήδη σε κάποια παραλία, καλές διακοπές!

Previous
Previous

La Cocotte: vintage ραπτική στα μέτρα σας

Next
Next

Battle of the food trends: ποιες τάσεις της ζαχαροπλαστικής μισούμε και ποιες λατρεύουμε