Battle of the food trends: ποιες τάσεις της ζαχαροπλαστικής μισούμε και ποιες λατρεύουμε
Food trends. Αγαπάμε να τα μισούμε και μισούμε να τα αγαπάμε. Μερικές φορές τους αντιστεκόμαστε με πείσμα και άλλες λυγίζουμε και ενδίδουμε. Παρακάτω θα αναλύσουμε 5 από αυτά που έχουμε βαρεθεί να βλέπουμε, αλλά και 5 που δεν θα μας κουράσουν ποτέ (ή τουλάχιστον έτσι νομίζουμε). Σε κάθε περίπτωση, μην πάρετε αυτή τη λίστα και πολύ στα σοβαρά.
Τα υβρίδια. Ο Ντόμινικ Άνσελ έφτιαξε το cronut το 2013 και άνοιξε τον ασκό του Αιόλου. Από εκεί και έπειτα, το χάος. Μacaronuts (μακαρόν-ντόνατ), cookie fries (μπισκότα σε στικς σαν τηγανητές πατάτες), cookie shots (σφηνοπότηρα από μπισκότο, γεμιστά με κρέμα ή παγωτό), churro dogs (χοτ ντογκ με τσούρος αντί λουκάνικου), brownie waffles (βάφλες από μείγμα για μπράουνι) είναι μόνο μερικά από αυτά και φυσικά είδαμε και την επάνοδο του ice cream cookie sandwich, ενός vintage υβριδίου (εντάξει, αυτό το αγαπώ, because nostalgia).
Μονόκεροι, γοργόνες και φλαμίνγκο. Παντού. Σε τούρτες, σε μαρέγκες, σε μπισκότα, σε ντόνατ, ακόμα και σε frappuccino στα Starbucks. Στην αρχή το διασκεδάζαμε κι εμείς, το ομολογούμε. Αλλά enough is enough, ώρα για κάποιο καινούργιο theme.
Freakshakes. Ή αλλιώς, εξωφρενικά milkshakes παραφορτωμένα με ένα τρίκιλο μπισκότα, ντόνατ, μάρσμαλοου, καραμέλες, σοκολατάκια, μακαρόν, sprinkles, πέρλες και άλλα μπιχλιμπίδια. Σύνολο θερμίδων: δεν θες να ξέρεις. Το πίνετε/τρώτε με δική σας ευθύνη ενώ στο background παίζει το My milkshake brings all the boys to the yard. H απορία μου είναι η εξής: πώς διάολο υποτίθεται ότι το τρως; Σοβαρά τώρα, less is more, people, less is more.
Το rolled ice cream. Παγωτό τυλιγμένο σε ρολά. Ειλικρινά, δεν το πιάνω. Τι πρόβλημα έχουν οι μπάλες δηλαδή;
Rainbow. Τα χρώματα του ουράνιου τόξου παντού, από τα cake (μέχρι εκεί καλά) ως τα bagel (εδώ το χοντρύναμε) και τα τοστ ζαμπόν-τυρί. Γιατί; Γιατί γράφει καλά στο φακό, άρα περισσότερα Instagram likes. Το ότι κάποιος έκατσε και σκέφτηκε να μπογιατίσει το τυρί του τοστ με ξεπερνά.
Και 5 τάσεις που αγαπάμε (για να μη λέτε ότι μόνο γκρινιάζουμε):
To ωμό cookie dough. Θυμάστε μικρά όταν η μαμά μας έφτιαχνε κέικ και λυσσούσαμε να γλείψουμε το μπολ στο τέλος; Λοιπόν, αυτό τώρα πωλείται και σε καταστήματα. Η τάση επικρατεί και στα cakes, ενώ πριν μία βδομάδα άνοιξε στο Λονδίνο ένα μαγαζί ονόματι Naked Dough, που πουλάει ωμή ζύμη μπισκότου σε διάφορες γεύσεις, με τα toppings της επιλογής σας.
Τα υγιεινα επιδόρπια. Smoothie bowls, chia seed puddings, yoghurt popsicles, nice cream και πάει λέγοντας. Γιατί ναι, αγαπάμε βούτυρο + ζάχαρη + σοκολάτα, αλλά κάπως πρέπει να προσέχουμε και τη σιλουέτα μας, ενώ παράλληλα ικανοποιούμε τη λαχτάρα μας για κάτι γλυκό.
Τα mirror cakes. Τούρτες με μους και γυαλιστερό γλάσο "καθρέφτη" σε χρωματισμούς που μαγνητίζουν.
Cotton candy. Ή ελληνιστί, το αγαπημένο μας μαλλί της γριάς. Μην είναι το nostalgia effect; Μην είναι η μπαμπακένια όψη του και η αίσθηση που αφήνει στο στόμα, σαν να τρως ένα σύννεφο; Το βρίσκω ακαταμάχητο και χαίρομαι που επανήλθε δυναμικά στο προσκήνιο. Εδώ μπορείτε να δείτε πώς που χρησιμοποιήσαμε κι εμείς το cotton candy, στο affogato μας και στα βαφλάκια με παγωτό βανίλια.
Περισσότερο αλμυρό στο γλυκό. Τέρμα στις λιγωτικές πάστες ποντικάκι και στις τούρτες με σαντιγί-στόκο των συνοικιακών ζαχαροπλαστείων. Τα γλυκά πλέον είναι άγλυκα και όλο και περισσότερα αλμυρά στοιχεία ήρθαν για να μείνουν: salted caramel, pretzels και αλμυρό ποπκόρν ως topping, brownies με μπέικον και μπέρμπον, σοκολάτα με ανθό αλατιού = λατρεία. Εδώ μπορείτε να δείτε το salted caramel cake μας και εδώ το pretzel και m&m chocolate cake μας.