La Cocotte: vintage ραπτική στα μέτρα σας

 

Η La Cocotte δεν είναι απλώς ένα brand που με ελκύει: η δημιουργός του, Βιβέτα Στρατηγού, είναι για μένα αυτό που λέμε kindred spirit. Όπως και η Madame Gâteaux, όχι απλώς αγαπά το vintage, αλλά για εκείνη είναι στάση ζωής. Η φιλοσοφία που τη διαμορφώνει ως δημιουργό είναι η αγάπη της για το προσωπικό στυλ, το χειροποίητο και το μοναδικό.

Η Βιβέτα έχει -όπως κι εγώ- αδυναμία στη δεκαετία του '50 και του '60, τις circle φούστες με μήκος ως τη μέση της γάμπας, τα λουλουδάτα υφάσματα, τη δαντέλα, το βελούδο και τα ρετρό patterns. Θα τη δείτε όμως να επεκτείνεται και σε άλλες δεκαετίες, αφού βρίσκεται στη διάθεσή σας για να ικανοποιήσει κάθε βίντατζ ανάγκη! Το πιο σημαντικό, όμως, είναι πως το ρούχο που θα σας ετοιμάσει, θα ραφτεί επάνω στο σώμα σας, στις δικές σας αναλογίες και όχι σύμφωνα με τα πρότυπα που προστάζει η αγορά, έτσι ώστε να έχει άψογη εφαρμογή. Τα υφάσματα που χρησιμοποιεί είναι άριστης ποιότητας και μπορείτε να τα διαλέξετε μαζί της, και το ρούχο που θα σας παραδώσει θα έχει δουλευτεί με αγάπη και προσοχή στη λεπτομέρεια.

Η ίδια η Βιβέτα έχει -φυσικά- μοναδικό στιλ και της αρέσει να ανακατεύει κομμάτια με διαφορετικό ύφος από διάφορες δεκαετίες, τα οποία συνδυάζει με statement αξεσουάρ, όπως το απαραίτητο φουλάρι στα μαλλιά ή κάτι από την τεράστια συλλογή της με mid century βραχιόλια από βακελίτη και themed costume jewellery καρφίτσες. Το κραγιόν στις αποχρώσεις του κόκκινου και το μαύρο eye liner πάντα συμπληρώνουν και τονίζουν το ιδιαίτερο look της.

Η δική μου sur mesure εμπειρία:

Η αφορμή ήταν η εμφάνισή μου στην τηλεοπτική εκπομπή Στη Φωλιά των Κου Κου του Star Channel, όπου με κάλεσαν να μιλήσω για το afternoon tea, το σαβουάρ βιβρ του και πώς διοργανώνουμε ένα tea party στο σπίτι μας (δείτε το βίντεο στο κανάλι της Madame Gâteaux στο you tube). Η Βιβέτα μού έραψε για την περίσταση ένα υπέροχο φόρεμα σε γραμμή 1950s. Μόλις μου έδειξε το  ύφασμα -βελούδο άριστης ποιότητας σε μια υπέροχη κεχριμπαρένια απόχρωση- το ερωτεύτηκα κεραυνοβόλα. Την επισκέφθηκα συνολικά τρεις φορές, μία για να συζητήσουμε τι θέλω και να διαλέξουμε ύφασμα, μία για να το προβάρουμε και να γίνουν προσαρμογές και μία για να το ξαναφορέσω, να το τσεκάρουμε και να το παραλάβω. Το φόρεμα είναι πανέμορφο, άνετο και ήδη ανυπομονώ για την επόμενη περίσταση που θα το ξαναβάλω.

Και μερικές ερωτήσεις για τη Βιβέτα:

Τι φοράς σήμερα;

Φοράω ένα παραδοσιακό vintage γιλέκο κεντημένο στο χέρι το οποίο πιστεύω ότι είναι ουγγρικής προέλευσης, ένα vintage 70s πουκάμισο, μία ζώνη και μία αντρική γραβάτα αγορασμένα από το αγαπημένο Yesterday's bread, ένα 60s φουλάρι στα μαλλιά και μια σύγχρονη φούστα.   

Ας αυτοψυχαναλυθούμε λίγο: γιατί πιστεύεις ότι μας ελκύει τόσο το vintage; Είναι νοσταλγία κι εξιδανίκευση εποχών που πέρασαν ανεπιστρεπτί; Είναι το design των εποχών αυτών απλά αξεπέραστο; Ή είναι άρνηση να προσαρμοστούμε στις επιταγές της μόδας; 

To έχω σκεφτεί και εγώ πολλές φορές και έχω καταλήξει πως τουλάχιστον για μένα είναι ένα μέσο διαφυγής από την πραγματικότητα. Κάτι τέτοιο είχε ειπωθεί και στην ταινία του Woody Allen "Midnight in Paris".

Πέρα από τα ρούχα που ράβεις για τον εαυτό σου, από πού ψωνίζεις; Πού βρίσκεις τα vintage κομμάτια της συλλογής σου; Υπάρχουν σύγχρονα brands που να σε εμπνέουν;

Γενικά, αν θέλω κάτι original vintage 1940s ή 1950s, από το internet. Εδώ ψωνίζω αρκετά από thrift shops και ειδικά από το Υesterday's bread, αλλά αρκετά κομμάτια τα έχω βρει και στις ντουλάπες γιαγιάδων, θείων κλπ. Έχω βρει και στα σκουπίδια αριστουργηματα κατά καιρούς. Τώρα, στα σύγχρονα brands, κατά καιρούς έχω βρει κομμάτια που να μου αρέσουν, ναι.

Σε ποια μαγαζιά μπορεί να διασκεδάσει κάποιος που αγαπάει το vintage lifestyle στην Αθήνα; Εσύ πού συχνάζεις για να το ζήσεις στο φουλ;

Ωχ, εδώ ίσως σε στεναχωρήσω.... πουθενά. Οπότε και εγώ συχνάζω σε μαγαζιά όπου απλά έχει καλή μουσική και καλή παρέα.

Πες μας τρεις ταινίες εποχής (παλιές ή σύγχρονες) που λάτρεψες τα κοστούμια τους και αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τις δικές σου δημιουργίες.

Θα σου πω τέσσερις σύγχρονες που μου έρχονται στο μυαλό με κοστούμια 1950s & 1960s, που θα τα φόραγα. 

Beyond the sea

Βrooklyn

The Help

Mona Lisa Smile

και φυσικά ό,τι κοστούμια είχε η σειρά Μad Men.

Πληροφορίες:

Για παραγγελίες μπορείτε να απευθυνθείτε στη Βιβέτα τηλεφωνικά στο 698 571 9329.

Το ατελιέ της La Cocotte βρίσκεται στην οδό Παράσχου 39 στους Αμπελόκηπους και μπορείτε να το επισκεφθείτε κατόπιν ραντεβού.

Τη La Cocotte θα τη βρείτε επίσης στο Facebook και το Instagram, ενώ μπορείτε να παραγγείλετε ηλεκτρονικά και από το Etsy Shop της.

 
Previous
Previous

Blooming tea, το τσάι που ανθίζει στην τσαγιέρα σας

Next
Next

Αυγουστιάτικο brunch στον κήπο της Madame Gâteaux παρέα με το The Tasty Other και το Teapot