Ανοιξιάτικη τούρτα με φρέσκιες φράουλες και λευκή σοκολάτα

Αυτό το layer cake με φρέσκιες φράουλες είναι σαν να γεύεσαι την άνοιξη την ίδια. Επιβάλλεται να καταναλωθεί -υπεύθυνα πάντα, ε;- κάτω απ’ τον ήλιο, στον κήπο ή το μπαλκόνι. Και μην ξεχνάτε, την περίοδο της καραντίνας, οι θερμίδες μετράνε αρνητικά. Όλοι το ξέρουν αυτό!

  • Tip για πιο εύκολη συνταγή:

Αν δεν έχετε τσέρκια, ή δεν έχετε όρεξη να φτιάξετε ολόκληρη τούρτα, μπορείτε να μετατρέψετε αυτή τη συνταγή σε ένα γρήγορο και εύκολο loaf cake! Η ποσότητα για το παντεσπάνι δίνει 2 loaf cakes, τα οποία μετά μπορείτε να διακοσμήσετε με τη βουτυρόκρεμα ή μόνο με το γλάσο λευκής σοκολάτας και μερικές χοντροκομμένες φρέσκιες φράουλες!

Υλικά:

Για ένα 4 layer cake διαμέτρου 16 εκ.

Για το παντεσπάνι:

110 γρ βούτυρο μαλακό

200 γρ ζάχαρη λευκή κρυσταλλική

4 κρόκκοι

270 γρ αλεύρι μαλακό

12 γρ μπέικιν πάουντερ

1/2 κτγ αλάτι

180 μλ γάλα

110 γρ λευκή σοκολάτα

 10 φράουλες ψιλοκομμένες (όχι πολύ ώριμες για να μη διαλυθούν)

Για τη βουτυρόκρεμα:

200 γρ βούτυρο ανάλατο, μαλακό

400 γρ ζάχαρη άχνη

(προαιρετικά) 100 γρ λευκή σοκολάτα

(προαιρετικά) λίγο ροζ χρώμα ζαχαροπλαστικής

(προαιρετικά) μερικές σταγόνες εσάνς φράουλας ή ροδόνερο

Για το γλάσο και τη διακόσμηση:

150 γρ λευκή σοκολάτα

50 μλ κρέμα γάλακτος

φρέσκιες φράουλες

αποξηραμένες φράουλες (προαιρετικά)

ροζ sprinkles ή ό,τι άλλο διακοσμητικό μας αρέσει

Ειδικός εξοπλισμός:

2 τσέρκια διαμέτρου 16 εκ.

σακούλα κορνέ με μύτη αστέρι

Μέθοδος:

Για το παντεσπάνι:

Προθερμαίνω τον φούρνο στους 180 βαθμούς, στρώνουμε τα τσέρκια με αλουμινόχαρτο από κάτω και γύρω-γύρω και τα τοποθετούμε μέσα στο ρηχό ταψί του φούρνου.

Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί ή στον φούρνο μικροκυμάτων και την αφήνουμε να κρυώσει λίγο.

Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τα ξηρά υλικά.

Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη στο μίξερ ώσπου να αφρατέψουν και να ασπρίσουν.

Προσθέτουμε τους κρόκκους έναν-έναν και συνεχίζουμε να χτυπάμε.

Προσθέτουμε τη σοκολάτα και συνεχίζουμε να χτυπάμε.

Προσθέτουμε τα ξηρά υλικά και το γάλα σταδιακά εναλλάξ και χτυπάμε ώσπου να δημιουργηθεί ένα ομοιόμορφο μείγμα.

Μοιράζουμε το μείγμα στα τσέρκια και ψήνουμε. Τεστάρουμε βυθίζοντας στα κέικ μια οδοντογλυφίδα: εάν βγαίνει στεγνή, είναι έτοιμα.

Βγάζουμε τα παντεσπάνια από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς προτού τα ξεφορμάρουμε.

Κόβουμε τα δύο παντεσπάνια σε δύο οριζόντιες φέτες το καθένα.

Για τη βουτυρόκρεμα:

Στον κάδρο του μίξερ, χτυπάμε με το φτερό το βούτυρο με την άχνη για αρκετή ώρα, ώσπου να δημιουργηθεί μια λεία κρέμα. Αν θέλουμε, προσθέτουμε λίγο ροζ χρώμα και εσάνς φράουλας ή ροδόνερο. Επίσης, μπορούμε να λιώσουμε 100 γρ λευκή σοκολάτα στον φούρνο μικροκυμάτων ή σε μπεν μαρί και μόλις κρυώσει να την προσθέσουμε στη βουτυρόκρεμα, χτυπώντας ώσπου να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

  • Μια άλλη ιδέα είναι να χτυπήσουμε 2-3 φράουλες στο μπλέντερ, να τις σουρώσουμε και να χτυπήσουμε τον πολτό αυτό με τη βουτυρόκρεμα. Έτσι η βουτυρόκρεμάς μας θα έχει φυσική φραουλογεύση.

Αλείφουμε τις 4 φέτες παντεσπάνι με βουτυρόκρεμα και τις τοποθετούμε τη μία επάνω στην άλλη. Με μια σπάτουλα, αλείφουμε και τα πλαϊνά της τούρτας. Την τοποθετούμε στο ψυγείο για να σφίξει.

Για το γλάσο και τη διακόσμηση:

Τοποθετούμε την κρέμα σε ένα μπρίκι και μόλις πάρει βράση τη χύνουμε πάνω στη σοκολάτα. Ανακατεύουμε καλά ώσπου ναλιώσουν και να δημιουργηθεί ένα ωραίο, λείο γλάσο. Περιμένουμε να κρυώσει λιγάκι και έπειτα, με μια σπάτουλα, απλώνουμε το γλάσο επάνω στην επιφάνεια της τούρτας, αφήνοντας να στάξει λίγο περιμετρικά ώστε να δημιουργήσουμε αυτό το “drip effect” που βλέπουμε στη φωτογραφία. Βάζουμε την τούρτα στο ψυγείο.

Όταν το γλάσο σφίξει, μπορούμε να συνεχίσουμε με την υπόλοιπη διακόσμηση της τούρτας. Βάζουμε λίγη βουτυρόκρεμα στο κορνέ μας και σχηματίζουμε ροζέτες επάνω στην τούρτα. Ολοκληρώνουμε με φρέσκιες φράουλες πάνω σε κάθε ροζέτα, αποξηραμένες φράουλες στη βάση της τούρτας και ροζ sprinkles! Voila, έτοιμη η ανοιξιάτικη τούρτα φράουλα!

Φωτογράφιση: Κωνσταντίνος Τζέμης

Υ.Γ. Ξέρετε τι ταιριάζει ΑΠΙΘΑΝΑ με την τούρτα αυτή; Η ροζ λεμονάδα μας με σμέουρα που βλέπετε στις φωτογραφίες. Αν θέλετε τη συνταγή, ζητήστε τη μας στα σχόλια και θα την ανεβάσουμε. Ως τότε, καλή απόλαυση!

 
Previous
Previous

Πασχαλινά αυγά για ονειροπόλους με ένα πανεύκολο τρικ

Next
Next

Focaccia με τοματίνια, δεντρολίβανο και χοντρό αλάτι