Γλειφιτζούρια με σος Sriracha

Εσείς που ξέρετε, ΞΕΡΕΤΕ. Τη sriracha ή τη λατρεύεις ή τη μισείς. Εμείς που ανήκουμε στην πρώτη κατηγορία, καταλήγουμε να τη βάζουμε στα πάντα. Εντάξει, κάποιοι έχουμε και κάποια όρια. Κάποιοι ιερόσυλοι, όπως ο Ντόμινικ, τη ρίχνουν μέχρι και μέσα στο πιτόγυρο. Για αυτούς, λοιπόν, που είστε σαν τον Ντόμινικ, αλλά και για τους πιο φυσιολογικούς, που απλά απολαμβάνετε τη γλυκιά και καυτερή γεύση της, έφτιαξα αυτήν εδώ τη συνταγή.

Αν δεν έχετε δοκιμάσει ποτέ Sriracha και δεν ξέρετε καν για τι μιλάω, πάρτε ένα μπουκάλι ΤΩΡΑ (Θα τη βρείτε στα μεγάλα supermarket και στα ασιατικά παντοπωλεία).

Κι αν είστε από τους άλλους, που δεν τους αρέσει η Sriracha; Ε, μόλις μάθατε πώς να φτιάχνετε γλειφιτζούρια. Απλώς μη βάλετε Sriracha. (Αλλά να το κοιτάξετε λίγο αυτό, που δεν σας αρέσει η Sriracha.)

Το να φτιάξετε γλειφιτζούρια είναι εξαιρετικά απλό. Αυτό που χρειάζεστε οπωσδήποτε είναι ένα θερμόμετρο. Κι αν σας αρέσει να φτιάχνετε γλυκά, χαμένο δεν θα πάει - ούτε είναι και κάτι ακριβό, εξάλλου. Πάρτε το το ρημάδι, να φτιάχνετε βουτυρόκρεμες, πραλίνες και καραμελίτσες! Αν δεν έχετε φόρμα για γλειφιτζούρια, μπορείτε να τα φτιάξετε freestyle, χύνοντας την καραμέλα πάνω σε αντικολλητικό χαρτί.

Δείτε ΠΟΣΟ απλό είναι στο βίντεο και είμαι σίγουρη πως θα μπείτε στον πειρασμό να φτιάξετε κι εσείς τη συνταγή.

Υλικά:

Για περίπου 15 γλειφιτζούρια

250 γρ ζάχαρη

100 γρ σιρόπι γλυκόζης (θα το βρείτε στο τμήμα ζαχαροπλαστικής στα περισσότερα σουπερμάρκετ)

100 μλ νερό

λίγη Sriracha (η ποσότητα ξεκάθαρα εξαρτάται από το ΠΟΣΟ σας αρέσει η Sriracha - είστε περισσότερο Καλλιόπη ή Ντόμινικ;)

1-2 σταγόνες πορτοκαλί χρώμα ζαχαροπλαστικής σε υγρή μορφή, προαιρετικά (ή κόκκινο και κίτρινο)

sticks για γλειφιτζούρια (ή ξυλάκια για σουβλάκι)

Μεθοδος:

  1. Σε ένα κατσαρολάκι, ζυγίζουμε τη ζάχαρη, το νερό και το σιρόπι.

  2. Το βάζουμε στο μάτι, σε μέτρια προς δυνατή θερμοκρασία.

  3. Προσθέτουμε τη Sriracha και ανακατεύουμε. Αν βάλουμε πολλή σος, δεν χρειάζεται να προσθέσουμε χρώμα. (Γενικώς, δεν είναι απαραίτητο να προσθέσουμε χρώμα, παρά μόνο για λόγους αισθητικής.)

  4. Τοποθετούμε το θερμόμετρο μέσα στο κατσαρολάκι.

  5. Ετοιμάζουμε τις φόρμες μας με τα sticks πάνω στον πάγο μας. Αν δεν έχουμε φόρμες, στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί επάνω στον πάγκο.

  6. ΜΟΛΙΣ το θερμόμετρο δείξει 150 βαθμούς, αφαιρούμε αμέσως το κατσαρολάκι από το μάτι.

  7. Περιμένουμε λίγα δευτερόλεπτα να υποχωρήσουν οι φυσαλίδες και χύνουμε πολύ προσεκτικά την καραμέλα μέσα στις φόρμες (ή πάνω στο χαρτί, έτσι ώστε να σχηματίσει κύκλους).

  8. Περιμένουμε περίπου 30’ μέχρι η καραμέλα να κρυώσει και να σκληρύνει (Ο χρόνος εξαρτάται από τη θερμοκρασία και την υγρασία της μέρας).

  9. Ξεφορμάρουμε και απολαμβάνουμε!

  10. Αν θέλουμε να αποθηκεύσουμε τα γλειφιτζούρια, τα τοποθετούμε σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς, εκτός ψυγείου, με αντικολλητικό χαρτί ανάμεσα στις στρώσεις.

Θα σας πω και ένα τρικ που μου έμαθε ο head chef μου την εποχή που δούλευα στο Wolseley, στο Λονδίνο. Ξέρετε αυτά τα μικρά ασπρα πακετάκια που βρίσκουμε μέσα στα κουτιά παπουτσιών όταν αγοράζουμε ένα καινούργιο ζευγάρι παπούτσια; Είναι silica gel και τοποθετείται στα κουτί για να απορροφά την υγρασία. Η ζάχαρη είναι υγροσκοπική, δηλαδή έχει την τάση να “ρουφάει” υγρασία από το περιβάλλον, πράγμα που θα κάνει τα γλειφιτζούρια μας να αρχίσουν να κολλάνε. Αν βάλετε ένα τέτοιο πακετάκι μέσα στο δοχείο που θα φυλάξετε τα γλειφιτζούρια, θα τα κρατήσει στεγνά για μέρες!

Υ.Γ. Σνακ & κεράσματα:

 
Previous
Previous

Ρόφημα bitter σοκολάτας με εσπρέσο και ταχίνι

Next
Next

Σουδάκια κρακελέν με γέμιση λευκής σοκολάτας