Ατομικές πάβλοβες με σος κράνμπερι και ροζέ κρασί Κλέφτρα Κίσσα

Voilà! Η πιο ανάλαφρη και δροσιστική συνταγή που θα συνοδεύσει το εορταστικό σας δείπνο! Μίνι πάβλοβες - αυτά τα απολαυστικά γλυκά συννεφάκια- που θα γεμίσουν με αεράτη κρέμα και μια υπέροχη σως που θα φτιάξετε πανεύκολα με φρέσκα κράνμπερι και ροζέ κρασί. Αλλά όχι όποιο κι όποιο ροζέ κρασί! Για αυτή τη συνταγή, πηγή έμπνευσής μου ήταν το βραβευμένο ροζέ Κλέφτρα Κίσσα του κτήματος Κοκοτού, το οποίο δοκίμασα πρόσφατα στην επίσκεψή μου στο κτήμα. Μιλάμε για ένα τέλειο pairing: η Κλέφτρα Κίσσα αποτελείται από Merlot και Cabernet Sauvignon, που ταιριάζουν θαυμάσια με την οξύτητα του κράνμπερι, ενώ το φινετσάτο ροδακινί χρώμα του και η κομψή φιάλη του θα στολίσουν υπέροχα το τραπέζι σας πλάι στο εντυπωσιακό αυτό επιδόρπιο.

Fun fact - η Κλέφτρα Κίσσα παίρνει το όνομά της από την ομώνυμη όπερα του Ροσσίνι, οπότε θα μπορούσατε να τη σερβίρετε με τη διάσημη ουβερτούρα του έργου να παίζει στο background. Ο Ροσσίνι εμπνεύστηκε το έργο από μια αληθινή υπόθεση της εποχής του: μια υπηρέτρια κατηγορήθηκε ότι έκλεψε ένα ασημένιο κουταλάκι από το σπίτι όπου δούλευε και καταδικάστηκε σε θανατική ποινή. Αργότερα, ένα παιδάκι, σκαρφαλώνοντας σε ένα δέντρο, βρήκε το ασημένιο κουταλάκι στη φωλιά μιας κίσσας και έτσι αποκαλύφθηκε η κατάφωρη αδικία. Βλέπετε, η κίσσα λόγω της υψηλής νοημοσύνης της έχει και μεγάλη περιέργεια. Της κάνουν εντύπωση τα γυαλιστερά αντικείμενα και τα κρύβει στη φωλιά της - έχει, φαίνεται, το μικρόβιο του συλλέκτη. Προσοχή στις κίσσες, λοιπόν, στο τραπέζι σας για να μην θρηνήσουμε θύματα γιορτιάτικα - ίσως καλό θα είναι να αφήσετε τα ασημένια κουταλάκια για κάποια άλλη περίσταση!

Υλικά:

Για 10 τεμάχια

Για τις πάβλοβες:

6 ασπράδια από μεσαία αυγά

300 γρ ζάχαρη λευκή κρυσταλλική

Για τη σος:

250 μλ ροζέ κρασί Κλέφρα Κίσσα του κτήματος Κοκοτού

300 γρ ζάχαρη λευκή κρυσταλλική

250 γρ φρέσκα κράνμπερι

ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Για την κρέμα σαντιγί:

200 μλ κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

20 γρ ζάχαρη άχνη

Για το γαρνίρισμα:

φρέσκο δεντρολίβανο

φρέσκα κόκκινα φραγκοστάφυλα

Μέθοδος:

Για τις πάβλοβες:

  1. Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε τα ασπράδια, ώσπου να αρχίσουν να ασπρίζουν.

  2. Προσθέτουμε τη ζάχαρη σιγά-σιγά, σαν βροχή, συνεχίζοντας να χτυπάμε.

  3. Χτυπάμε ώσπου να έχουμε μια σφιχτή, λεία, γυαλιστερή μαρέγκα.

  4. Στρώνουμε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί.

  5. Με ένα κουτάλι, σχηματίζουμε φωλίτσες από μαρέγκα. Φροντίζουμε να αφήσουμε ένα βαθούλωμα στο κέντρο τους, ώστε να υπάρχει χώρος να υποδεχτούν αργότερα τη γέμιση.

  6. Ψήνουμε τις μαρέγκες σε προθερμασμένο φούρνο στους 100 βαθμούς, στις αντιστάσεις.

  7. Οι μαρέγκες θα χρειαστούν 3-4 ώρες να ψηθούν. Εάν δούμε ότι αρχίζουν να μαυρίζουν, ανοίγουμε λίγο την πόρτα του φούρνου και συνεχίζουμε να ψήνουμε έτσι, ώσπου να σκληρύνουν και να ξεκολλάνε από το χαρτί.

  8. Μπορούμε να ψήσουμε τις μαρέγκες από την προηγούμενη μέρα και να τις τοποθετήσουμε σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς, εκτός ψυγείου, ώσπου να έρθει η ώρα να τις γεμίσουμε.

Για τη σος:

  1. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το κρασί και τη ζάχαρη.

  2. Βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία ώσπου να διαλυθεί η ζάχαρη, να μειωθεί ο όγκος και να έχουμε ένα αραιό σιρόπι.

  3. Προσθέτουμε τα κράνμπερι και το ξύσμα πορτοκαλιού και βράζουμε για λίγα λεπτά, ώσπου τα κράνμπερι να μαλακώσουν.

  4. Μεταφέρουμε τη σος σε ένα μπολ και την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

  5. Μπορούμε να φτιάξουμε τη σος από την προηγούμενη μέρα και να την αφήσουμε σκεπασμένη εκτός ψυγείου.

Για την κρέμα σαντιγί:

  1. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος στον κάδο του μίξερ.

  2. Όταν αρχίσει να σφίγγει, προσθέτουμε τη ζάχαρη.

  3. Συνεχίζουμε να χτυπάμε την κρέμα ώσπου να σφίξει, αλλά να παραμένει λεία και γυαλιστερή.

  4. Μπορούμε να χτυπήσουμε την κρέμα ως και δύο ώρες πριν το σερβίρισμα και να τη φυλάξουμε στο ψυγείο, σκεπάζοντας τον κάδο με μεμβράνη.

Για τη συναρμολόγηση:

  1. Τοποθετούμε τις μαρέγκες σε μια μεγάλη πιατέλα.

  2. Γεμίζουμε με λίγη κρέμα.

  3. Γαρνίρουμε με τη σος κράνμπερι.

  4. Στολίζουμε με δεντρολίβανο και σερβίρουμε μαζί με μια φιάλη ροζέ κρασί Κλέφτρα Κίσσα!

Υ.Γ.1 Το κτήμα Κοκοτού βρίσκεται στη Σταμάτα Αττικής και είναι επισκέψιμο καθημερινά, κατόπιν ραντεβού, από τις 12:00 ως τις 16:00. Η ξενάγηση στους αμπελώνες και το οινοποιείο είναι μια υπέροχη εμπειρία και σας τη συνιστώ! Για ραντεβού, καλέστε στο 6946068010.

Υ.Γ.2 Δείτε σχετικές συνταγές:

 
 
Previous
Previous

Τούρτα με πραλίνα και σοκολατένια πουράκια Laurence

Next
Next

Άλειμμα με κάστανο και σοκολάτα