Αλμυρόγλυκη σαλάτα με πεπόνι, καρπούζι, προσούτο, γιαούρτι και αγαύη

Ε ναι, ας το παραδεχτούμε, όταν ο υδράργυρος ξεπερνάει τους 40, δεν υπάρχουν και πολλά πράγματα που μπορείς να φας με ευχαρίστηση, ακόμα και όντας ξαπλωμένος/η σαν αστερίας κάτω από το ερκοντίσιον. Ευτυχώς, αυτό το πιάτο είναι ένα από αυτά. Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι το melon bowler, δηλαδή το ειδικό εργαλειάκι που κάνει το πεπόνι μπαλίτσες. Αλήθεια, υπάρχει άραγε όνομα για αυτό στα Ελληνικά; Πεπονομπαλιέρα; Καρπουζοσφαιροποιητής; Αν δεν έχει κάποιος κάτι υπόψη του θα πατεντάρω ένα από αυτά τα δύο. Τέλοσπάντων, δεν χρειάζεστε σώνει και καλά αυτό το εργαλείο, μπορείτε να κόψετε τα φρούτα σε κυβάκια. Ή σε ακανόνιστα σχήματα, γιατί πολύ απλά δεν είστε ψυχαναγκαστικούλης/α όπως εγώ. Αλλά πιστέψτε με αυτό, το εργαλειάκι, είναι πολύ διασκεδαστικό στη χρήση του, πολύ ζεν. Όπως ο αποπυρηνωτής κερασιών, ρε παιδί μου (Αυτός όντως έτσι λέγεται, δεν το επινόησα μόνη μου.) Ή ο διακορευτής ντοσιέ (Επίσης ο όρος είναι δόκιμος.)

Πάμε παρακάτω. Οι αλμυρόγλυκες γεύσεις είναι το καλύτερό μου, τα ‘χουμε πει (βλ. ειδική κατηγορία Αλμυρόγλυκα στις Συνταγές). Ο συνδυασμός μας για σήμερα είναι: καρπούζι, πεπόνι και σιρόπι αγαύης, μαζί με προσούτο και γιαούρτι, ενώ λίγος φρέσκος δυόσμος δίνει την έξτρα πινελιά δροσιάς που θα κάνει τη διαφορά. Μπορείτε να αντικαταστήσετε το γιαούρτι με ανθότυρο, μπαλίτσες μοτσαρέλας ή κατίκι. Μπορείτε αντί για προσούτο να βάλετε λούντζα ή jamon. Μπορείτε να βάλετε σταφύλι αντί για πεπόνι.Ή λεμονοθύμαρο αντί για δυόσμο. Ή μέλι αντί για αγαύη. Βέβαια, μετά θα έχετε μια εντελώς άλλη συνταγή, αλλά μην πείτε ότι δεν σας προειδοποίησα. (Ναι, προφανώς και ο καύσωνας με έχει πειράξει στον εγκέφαλο. Ότι τι, δηλαδή, εσείς είστε οκ, ας πούμε;)

Υλικά:

1 πεπόνι πράσινο

1 πεπόνι πορτοκαλί (cantaloupe)

1 καρπούζι, κατά προτίμηση μίνι, γιατί θα έχει λιγότερα κουκούτσια

φρέσκος δυόσμος

προσούτο

γιαούρτι πλήρες

σιρόπι αγαύης

Μέθοδος:

  1. Φροντίζουμε τα φρούτα μας να είναι κρύα από το ψυγείο.

  2. Με το ειδικό εργαλείο, σχηματίζουμε μπαλίτσες.

  3. Σερβίρουμε σε φρουτιέρα ή πιατέλα με προσούτο, γιαούρτι και δυόσμο.

  4. Περιχύνουμε με αγαύη τελευταία στιγμή πριν το σερβίρισμα.

Υ.Γ. Περισσότερες συνταγές για καύσωνα:

 


Previous
Previous

Η ροζ λεμονάδα της Barbie

Next
Next

Παγωμένο Aperol Spritz