Φλωρεντίνες με φιστίκι Αιγίνης, cranberries και μαύρη σοκολάτα

Λατρεύω τις Φλωρεντίνες, σε οποιονδήποτε συνδυασμό. Από τη μέρα που τις πρωτοέφτιαξα, όταν δούλευα στο τμήμα του afternoon tea του εστιατορίου Wolseley στο Λονδίνο, μπήκαν στο ρεπερτόριο των γλυκών που φτιάχνω τακτικά και που μου αρέσει να προσφέρω και σε φίλους ως δώρο - και βέβαια δεν θα μπορούσαν να λείπουν και από το μενού της Madame Gâteaux. Είναι πραγματικά αυτό που λέμε people’s pleaser - και πώς να μήν είναι; Καραμέλα, ξηροί καρποί και σοκολάτα: ο συνδυασμός αυτός είναι από μόνος του εγγύηση για επιτυχία.

Τις έχω φτιάξει με κάθε πιθανό συνδυασμό ξηρών καρπών, αποξηραμένων φρούτων και σοκολάτας, και νομίζω ότι το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να πειραματιστείτε κι εσείς μέχρι να βρείτε τον δικό σας αγαπημένο συνδυασμό! Χρησιμοποιείστε αυτή τη συνταγή ως βάση και παραλλάξτε τα υλικά, φροντίζοντας να μένουν βέβαια ίδιες οι αναλογίες ξηρών καρπών, φρούτων και σοκολάτας.

Οι σημερινές φλωρεντίνες είναι με φιστίκι Αιγίνης και cranberries, ένας χρυσός συνδυασμός που δουλεύει πολύ ωραία και για μπισκότα shortbread ή ακόμα και για ένα απλό loaf cake, και στο τέλος μπορείτε να βουτήξετε τη μία τους πλευρά σε μαύρη σοκολάτα - ή και όχι, είναι πεντανόστιμα έτσι κι αλλιώς!

Υλικά:

110 γρ φιστίκι Αιγίνης ανάλατο, άψητο, χοντροκομμένο

75 γρ αποξηταμένα cranberries, χοντροκομμένα

75 γρ κρέμα γάλακτος

75 γρ ζάχαρη κρυσταλλική

50 μλ μέλι

40 γρ βούτυρο ανάλατο

150 γρ σοκολάτα μαύρη

Εξοπλισμός:

Θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής

Φόρμα για φλωρεντίνες από σιλικόνη ή φόρμα για μάφιν από σιλικόνη

Μέθοδος:

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα την κρέμα, τη ζάχαρη, το μέλι και το βούτυρο και αφήνουμε να πάρουν βράση. Μόλις το θερμόμετρο δείξει 120 βαθμούς, αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε το φιστίκι και τα cranberries και ανακατεύουμε με μια κουτάλα ώστε να καλυφθούν καλά. Γεμίζουμε τις φόρμες και πιέζουμε μια μια σπάτουλα ώστε οι φλωρεντίνες να είναι όσο πιο επίπεδες γίνεται. Αν δεν έχουμε φόρμα για φλωρεντίνες, κάνουμε το ίδιο πράγμα με μια φόρμα για μάφιν, αλλά δεν γεμίζουμε τις θήκες πάνω από 5 χιλιοστά.

Ψήνουμε για μερικά λεπτά στους 180 βαθμούς, ώσπου να σκουρύνουν ελαφρώς. Οι φλωρεντίνες θα είναι μαλακές μόλις βγάλουμε τη φόρμα από τον φούρνο: περιμένουμε να κρυώσουν εντελώς και να σκληρύνουν και ξεφορμάρουμε.

Λιώνουμε τη σοκολάτα στον φούρνο μικροκυμάτων ή σε μπεν μαρί και βουτάμε μέσα τις φλωρεντίνες. Τινάζουμε να φύγει η περιττή σοκολάτα. Τις τοποθετούμε ανάποδα επάνω σε αντικολλητικό χαρτί ώσπου να πήξει η σοκολάτα.

 
Previous
Previous

Quiche με καπνιστό σολομό, κατσικίσιο τυρί & κρεμμυδάκι

Next
Next

Πασχαλιάτικο στεφάνι από μαρέγκες με λεμονόκρεμα και σοκολατένια αυγά