Παγωτό με μαύρα βατόμουρα και λεβάντα
Απορώ και εξίσταμαι διότι οι λεβάντες του κήπου μου φέτος αρνούνται πεισματικά να ανθίσουν παρόλο που κοντεύει Αύγουστος! Παρόλα αυτά δεν πτοούμαι, διότι υπάρχει πάντοτε και η λύση της αποξηραμένης λεβάντας, την οποία βρίσκουμε εύκολα ακόμα και στα σουπερμάρκετ. Δεν ήθελα άλλωστε να αφήσω να περάσει ένα ολόκληρο καλοκαίρι χωρίς να ανεβάσω συνταγή για λεβάντα - το έχω πια και λίγο σαν παράδοση. Έτσι, τηρώντας και την υπόσχεσή μου για περισσότερα παγωτά τώρα που έχω στα χέρια μου τη φοβερή παγωτομηχανή της Smeg, σήμερα ετοίμασα ένα φανταστικό παγωτό με μαύρα βατόμουρα και λεβάντα. Είναι φρουτένιο, είναι φουλ αρωματικό και έχει το πιο όμορφο, εντυπωσιακό μοβ χρώμα!
Μπορείτε επίσης να φτιάξετε το ίδιο παγωτό με μύρτιλα - ταιριάζουν εξίσου αρμονικά με τη λεβάντα - ενώ μια ακόμα ενδιαφέρουσα ιδέα θα ήταν, αντί να ανακατέψετε τα βατόμουρα στην κρέμα, να χτυπήσετε την κρέμα στην παγωτομηχανή και πριν καταψύξετε τη βάση του παγωτού να τα ανακατέψετε μέσα ελάχιστα, δημιουργώντας “νερά” με το μοβ χρώμα.
Υλικά:
100 γρ κρόκοι (περίπου 5 αυγά)
80 γρ ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
20 γρ σιρόπι γλυκόζης
300 γρ κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
300 γρ γάλα πλήρες
1 κτσ λεβάντα αποξηραμένη (και λίγη επιπλέον για πασπάλισμα στο σερβίρισμα)
200 γρ μαύρα βατόμουρα κατεψυγμένα
μερικά φρέσκα βατόμουρα, για το σερβίρισμα
Μέθοδος:
Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη με αυγοδάρτη.
Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε τη γλυκόζη, την κρέμα και το γάλα.
Μόλις πάρουν βράση, αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε μέσα τη λεβάντα και σκεπάζουμε με καπάκι.
Αφήνουμε την κατσαρόλα όπως είναι για 15’.
Σουρώνουμε το μείγμα και το χύνουμε μέσα στο μπολ με τα αυγά, ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη και επιστρέφουμε όλο το μείγμα στην κατσαρόλα.
Μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία για μερικά λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς, ώσπου το μείγμα να πήξει.
Μεταφέρουμε το μείγμα σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς, χωρίς να το σκεπάσουμε προς το παρόν, και αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Σκεπάζουμε και τοποθετούμε το μείγμα στο ψυγείο.
Τοποθετούμε την παγωτομηχανή μας στην κατάψυξη.
Έπειτα από 12 ώρες, μεταφέρουμε το μείγμα στην παγωτομηχανή και το χτυπάμε για 20-30’ (ή σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή).
Τοποθετούμε το παγωτό στην κατάψυξη για αρκετές ώρες, ώσπου να παγώσει καλά.
Σερβίρουμε το παγωτό με φρέσκα βατόμουρα και πασπαλισμένη λεβάντα.
Υ.Γ. Τα αγαπημένα μας παγωτά!