Cheesecake φούρνου με λευκή σοκολάτα και βανίλια

 

(English version here)

Ολόλευκο και απίστευτα κρεμώδες, αυτό το κλασικό cheesecake φούρνου έχει τόσο πλούσια γεύση που δεν χρειάζεται καμία επικάλυψη και καμία γαρνιτούρα, πέρα από λίγη επιπλέον λευκή σοκολάτα. Μας ζητάτε εδώ και καιρό να ανεβάσουμε μια συνταγή για ψητό cheesecake, και αυτή εδώ τα έχει όλα! Το cheesecake φούρνου θέλει λίγο παραπάνω κόπο και προσοχή στο ψήσιμο συγκριτικά με το cheesecake ψυγείου, όμως η γεμάτη, κρεμώδης γεύση του θα σας αποζημιώσει 100% για την προσπάθεια. Απλώς ακολουθήστε προσεκτικά τις οδηγίες μας βήμα-βήμα και όλα θα πάνε πρίμα.

Υλικά:

Για ένα τσέρκι διαμέτρου 20 εκ.

Για τη βάση:

250 γρ μπισκότα τύπου digestive ή πτι-μπερ

100 γρ βούτυρο ανάλατο, λιωμένο

Για τη γέμιση:

600 γρ τυρί κρέμα (πλήρες)

120 γρ γιαούρτι

100 γρ ζάχαρη

15 γρ κορνφλάουρ

σπόροι από ½ λοβό βανίλιας ή λίγο εκχύλισμα βανίλιας

3 αυγά μεσαίου μεγέθους

300 γρ κουβερτούρα λευκή ΙΟΝ

Για τη διακόσμηση:

150-200 γρ κουβερτούρα λευκή ΙΟΝ

Μέθοδος:

Για τη βάση:

  1. Στον πολυκόφτη, χτυπάμε τα μπισκότα ώσπου να γίνουν σκόνη.

  2. Ανακατεύουμε με το λιωμένο βούτυρο.

  3. Στρώνουμε το τσέρκι με αλουμινόχαρτο και το τοποθετούμε σε ένα ταψί.

  4. Απλώνουμε το μπισκότο μέσα στο τσέρκι και ισιώνουμε την επιφάνειά του, πιέζοντάς το με την ανάποδη πλευρά ενός κουταλιού.

  5. Τοποθετούμε το τσέρκι στο ψυγείο όση ώρα ετοιμάζουμε τη γέμιση.

Για τη γέμιση:

  1. Στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε με το φτερό το τυρί και το γιαούρτι.

  2. Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το κορνφλάουρ και τη βανίλια.

  3. Προσθέτουμε το περιεχόμενο του μπολ στο μίξερ και χτυπάμε ώσπου το μείγμα να ομογενοποιηθεί.

  4. Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά και συνεχίζουμε να χτυπάμε ώσπου να ενσωματωθούν.

  5. Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί ή στα μικροκύματα και μόλις κρυώσει λιγάκι, την προσθέτουμε στο μίξερ και χτυπάμε ώσπου να ενσωματωθεί.

  6. Μεταφέρουμε το μείγμα μέσα στο τσέρκι.

  7. Ψήνουμε στους 140 βαθμούς, σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 50’.

  8. Ελέγχουμε το τσίζκεϊκ. Θα πρέπει να έχει πήξει, αλλά στο κέντρο του να παραμένει χαλαρό όταν το κουνάμε.

  9. Είναι πολύ σημαντικό το τσίζκεϊκ να μη βγει αμέσως από τον φούρνο ώστε να πέσει απότομα η θερμοκρασία του, γιατί θα ξεφουσκώσει, θα μαζέψει και θα ραγίσει. Επομένως, πρώτα σβήνουμε τον φούρνο και αφήνουμε το τσίζκεϊκ μέσα για 10’.

  10. Έπειτα, ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου και αφήνουμε μέσα το τσίζκεϊκ για άλλα 20’.

  11. Βγάζουμε το τσίζκεϊκ από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

  12. Τοποθετούμε το τσίζκεϊκ στο ψυγείο για 12 ώρες ώστε να σφίξει.

  13. Για να ξεφορμάρουμε, γυρίζουμε το τσίζκεϊκ στο πλάι και ξεφλουδίζουμε το αλουμινόχαρτο. Έπειτα, τοποθετούμε το τσίζκεϊκ σε μια πιατέλα και περνάμε ένα λεπτό μαχαιράκι περιμετρικά μέσα από το τσέρκι. Με προσοχή, σηκώνουμε το τσέρκι και το αφαιρούμε.

  14. Για το σερβίρισμα, βγάζουμε το cheesecake από το ψυγείο λίγη ώρα πριν, για να μαλακώσει.

  15. Για τη διακόσμηση: με τον αποφλοιωτή των λαχανικών, φτιάχνουμε ξύσματα κουβερτούρας. Γυρνάμε την κουβερτούρα ανάποδα (στη λεία πλευρά της) και πιέζουμε τον αποφλοιωτή από πάνω προς τα κάτω σε όλο το μήκος της. Διακοσμούμε το τσίζκεϊκ με τα ξύσματα.

  16. Το cheesecake που περίσσεψε, το φυλάμε στο ψυγείο, μέσα σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς ή σε τουρτιέρα με καπάκι, για 3-4 μέρες.

Υ.Γ. Για τους λάτρεις της λευκής σοκολάτας:

 

Baked cheesecake with white chocolate and vanilla

Totally white and absolutely creamy, this classic baked cheesecake has such a rich flavour and texture, that it doesn’t need garnish, other than perhaps a little extra white chocolate. You’ve been asking us for a while to post a recipe for baked cheesecake, and this one has everything!

Baked cheesecake needs a little bit more effort and attention compared to raw cheesecake, but its creaminess will compensate you for your trouble. Just read our instructions carefully, follow them step by step and it’s all smooth sailing.

Ingredients:

For a 20 cm cake ring

For the base:

250 g digestive or petit beurre biscuits

100 g unsalted butter, melted

For the filling:

600 g cream cheese (full fat)

120 g Greek yoghurt (5% fat)

100 g white caster sugar

15 g cornflour

1/2 a vanilla been (or extract)

3 medium eggs

300 g white chocolate ION

For decorating:

150-200 g white chocolate ION

Method:

For the base:

  1. In the food processor, beat the biscuits until ground.

  2. Mix with the melted butter in a bowl.

  3. Lay the cake ring with aluminum foil and place it on a tray.

  4. Spread the biscuit inside the tray and smoothen the surface with the back of a spoon.

  5. Place the ring in the fridge while you prepare the filling.

For the filling, decorating and serving:

  1. In the mixer’s bowl, beat the cheese and yoghurt with the paddle.

  2. In a bowl, mix the sugar with the cornflour and the vanilla seeds.

  3. Add the bowl’s content to the mixer’s bowl and beat until you have a homogenised mixture.

  4. Add the eggs one by one and beat until incorporated.

  5. Melt the chocolate in a bain marie or in the microwave and as soon as it cools down a little bit, add it to the mixer’s bowl and beat until incorporated.

  6. Transfer the mixture to the cake ring.

  7. Bake the cheesecake at 140 degrees, in a preheated oven, for about 50’.

  8. Check the cheesecake: it must have solidified, but still be a little jiggly in the centre.

  9. It’s very important to not remove the cheesecake from the oven immediately. If its temperature changes massively all of a sudden, it will deflate, shrink and crack. So firstly, turn the oven off and leave the cheesecake inside for another 10’.

  10. Then, open the oven door and leave the cheesecake inside for another 20’.

  11. Then, take the cheesecake out and leave it to cool down completely.

  12. Then, place the cheesecake in the fridge for 12 hours.

  13. To demould, turn the cheesecake sideways and peel off the aluminum foil. Then, run a small knife around the ring and then carefully lift the ring to remove it.

  14. To serve, take the cheesecake off the fridge 30’ before, so that it softens up.

  15. To decorate: use a potato peeler to grate a chocolate. Turn the chocolate on its back (the smooth side) and pressing with the peeler from top to bottom, grate. Decorate with the chocolate gratings.

  16. Keep any leftover cheesecake in the fridge, inside an airtight container or cake box, for 3-4 days.

P.S. More ideas for all you white chocolate lovers out there:

 
 
Previous
Previous

Bundt cake με μήλα, χριστουγεννιάτικα μπαχαρικά και γιαούρτι

Next
Next

Κέικ με μπανάνες και μύρτιλα από το "Οδός Νοστιμιάς"