Τάρτα για πρωινό με κινόα, γιαούρτι καρύδας και εσπεριδοειδή

 

(English recipe here)

Αν αισθάνεστε, όπως κι εμείς, ακόμα χορτάτοι από τα τραπέζια των γιορτών, αυτή η τάρτα είναι για εσάς! Ένα πεντανόστιμο, υγιεινό και ελαφρύ πρωινό, γεμάτο βιταμίνες και θρεπτικές ουσίες: τάρτα με βάση από αλεύρι κινόα και αμύγδαλο, γέμιση με γιαούρτι καρύδας και επικάλυψη με φιλεταρισμένα μανταρίνια και γκρέιπφρουτ και σιρόπι σφενδάμου. Και μιας και διανύουμε και τον περίφημο Veganuary, η συνταγή μας είναι vegan, lactose και gluten free - χωρίς όμως αυτό να στερεί τίποτα από τη νοστιμιά της! Σερβίραμε την τάρτα μας με μανταρίνια κλημεντίνες και γκρέιπφρουτ, αλλά εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κι άλλα εσπεριδοειδή, όπως ροζ γκρέιπφρουτ, πορτοκάλια ή και σαγκουίνι, μιας και πλησιάζει η εποχή τους.

Πηγή έμπνευσης για την τάρτα αυτή είναι το αγαπημένο μας κατάστημα 4 Seasons Bio, και όλα τα προϊόντα που χρησιμοποιήσαμε για να τη φτιάξουμε είναι βιολογικά! Στα υλικά θα βρείτε τα links για όλα τα προϊόντα που χρησιμοποιήσαμε και μπορείτε να τα παραγγείλετε κι εσείς από το e-shop του. Εάν δεν γνωρίζετε ήδη το 4 Seasons, ρίξτε μια ματιά, γιατί σας εγγυώμαι ότι θα σας εμπνεύσει, όπως κι εμένα, να βάλετε πιο υγιεινά τρόφιμα στη διατροφή σας. Στο e-shop (ή στο φυσικό κατάστημα που βρίσκεται στο Σύνταγμα), θα βρείτε χιλιάδες υγιεινά προϊόντα από όλο τον κόσμο, υπέροχα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, αλλά και ενδιαφέροντα καλλυντικά και είδη καθαρισμού φιλικά προς το περιβάλλον.

Υλικά:

(Για μία τάρτα διαμέτρου 20 εκ.)

Για τη βάση:

130 γρ αλεύρι κινόα

120 γρ αλεύρι αμυγδάλου

120 γρ λάδι καρύδας

4 κτσ σιρόπι σφενδάμου

Για τη γέμιση:

500 γρ vegan γιαούρτι καρύδας

1 γκρέιπφρουτ

4-5 βιολογικά μανταρίνια

2-3 κτσ σιρόπι σφενδάμου

γλυκό του κουταλιού ή μαρμελάδα εσπεριδοειδών (προαιρετικά)

Μέθοδος:

Για τη βάση:

  1. Στο κάδο του μίξερ, χτυπάμε όλα τα υλικά μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη που να ξεκολλά από τα τοιχώματα. (Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο περισσότερο αλεύρι κινόα.)

  2. Βάζουμε τη ζύμη μέσα στη φόρμα μας και την πιέζουμε με τα δάχτυλά μας έτσι ώστε να καλύψει όλη την επιφάνειά της.

  3. Κάνουμε τρύπες παντού με ένα πηρούνι.

  4. Ψήνουμε τη ζύμη σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς, ώσπου να ροδίσει.

  5. Βγάζουμε τη ζύμη από τον φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς προτού την ξεφορμάρουμε.

Για τη γέμιση:

  1. Γεμίζουμε τη βάση με το γιαούρτι και ισιώνουμε την επιφάνεια με μια σπάτουλα. Αν θέλουμε, μπορούμε να τοποθετήσουμε την τάρτα για λίγη ώρα στην κατάψυξη, ώστε να σφίξει το γιαούρτι.

  2. Φιλετάρουμε τα φρούτα και τα κόβουμε σε φέτες. Στολίζουμε την επιφάνεια της τάρτας.

  3. Περιχύνουμε με λίγο σιρόπι σφενδάμου, ή αν θέλουμε σερβίρουμε με λίγο γλυκού του κουταλιού εσπεριδοειδών ή μαρμελάδα εσπεριδοειδών.

 

Μερικές ακόμα υγιεινές ιδέες:

Breakfast tart with quinoa, coconut yoghurt and citrus fruit

If you feel, like us, still full from the holiday binge eating, this tart is for you! A delicious, healthy and light breakfast, full of vitamins and antioxidants: a breakfast tart, with a quina and almond flour base, a filling of coconut yoghurt and a topping of fileted mandarins, grapefruit and maple syrup. And since we are amidst the notorious Veganuary, our recipe is also vegan, lactose and gluten free - without it taking anything away from flavour! We served our tart with clementines and grapefruit, but you can top it with any citrus fruit you like: try pink grapefruit, oranges or even blood oranges, since their season is about to start soon.

The source of inspiration for this recipe is our beloved 4 Seasons Bio, and all the products we used to make it are organic! In the ingredients list you can find the links to all the products we used, so that you can order them from their e-shop and have them delivered to your home. Do check out this wonderful shop, because I am absolutely sure that it will inspire you to eat more healthy, just like it did with me. On their website (or the actual shop near Syntagma Square) you will find thousands of healthy products from all over the world, wonderful fresh produce and also cosmetics and environmentally friendly cleaning products.

Ingredients:

(For a 20 cm tart)

For the base:

130 g quinoa flour

120 g almond flour

120 g coconut oil

4 tbsp maple syrup

For the filling:

500 γρ vegan coconut yoghurt

1 grapefruit

4-5 clementine

2-3 tbsp maple syrup

citrus preserve or marmalade (if you want)

Method:

For the base:

  1. In the mixer’s bowl, beat all the ingredients until you have a dough that comes away from the sides of the bowl. If you need to, you can add a little bit more quinoa flour.

  2. Place the dough inside the tart case and press it with your fingers to spread it in order to cover the whole surface of the case and the sides.

  3. Pierce the base everywhere with a fork.

  4. Bake the base in a preheated oven, at 170 degrees, until golden brown.

  5. Remove the tart from the oven and leave it to cool down completely before de-moulding it.

For the filling:

  1. Fill the tart with the yoghurt and smooth the surface with a spatula. If you want, you can freeze it for a while, so that the yoghurt sets and is easier to cut into pieces.

  2. Filet and slice the fruit. Decorate the tart with the fruit.

  3. Pour some syrup on top of the tart. If you want, you can also top it with some citrus preserve or marmalade.

 

P.S. A few more healthy ideas:

 
Previous
Previous

Αμερικάνικη cranberry pie

Next
Next

To ταπεινό μελάτο αυγό και μια όμορφη παράδοση