Τάρτες τριαντάφυλλα με μήλο και σφολιάτα

Το φθινόπωρο μπορεί φέτος να μας φαίνεται λίγο αναποφάσιστο, αλλά τα ίδια λέγαμε και τον Ιούνιο για το καλοκαίρι, όπως επίσης τα ίδια θα λέμε από εδώ και στο εξής για τον καιρό γενικότερα, γιατί let’s face it, κλιματική αλλαγή - αλλά!- τα μήλα είναι ήδη ωραιότατα και ζουμερά και επομένως δεν μας κρατάει τίποτα από το να αρχίσουμε τις αγαπημένες μας συνταγές με τα φρούτα του φθινοπώρου! Τάρτες, πίτες, loaf cakes και bundt cakes θα έχουν την τιμητική τους το επόμενο διάστημα, οπότε ανασκουμπωθείτε και αναμένετε στο ακουστικό σας.

Σήμερα, λοιπόν, έχουμε μια συνταγή που είναι πραγματικά παιχνιδάκι, αλλά το αποτέλεσμα είναι και εντυπωσιακότατο και νοστιμότατο (και πάρα πολύ comfort). Φυσικά αν έχουμε χρόνο και διάθεση, μπορούμε να φτιάξουμε τη σφολιάτα from scratch, καθώς επίσης και τη μαρμελάδα, όμως εδώ θα σας δώσω μια απλοποιημένη εκδοχή που υλοποιείται πολύ πιο γρήγορα και εύκολα. Με αυτές τις τάρτες “τριαντάφυλλα” μπορείτε να συνοδεύσετε τον απογευματινό σας καφέ ή να τις σερβίρετε ως επιδόρπιο στο τέλος ενός δείπνου.

Υλικά:

1 πακέτο ζύμη σφολιάτας (2 φύλλα)

4 μεγάλα μήλα Στάρκιν

χυμός από 1/2 λεμόνι

1 βαζάκι μαρμελάδα μήλο

κανέλα

ζάχαρη άχνη

Εξοπλισμός:

Πινέλο ζαχαροπλαστικής

Χάρακας

Μέθοδος:

Πλένουμε καλά τα μήλα και τα κόβουμε στη μέση κατά μήκος. Έπειτα, τα κόβουμε σε φέτες, οι οποίες πρέπει να είναι πολύ πολύ λεπτές: αυτό είναι το πιο σημαντικό σε αυτή τη συνταγή, αλλιώς δεν θα μπορέσουμε να τυλίξουμε τα μήλα με τη σφολιάτα σε ρολό στο επόμενο στάδιο.

Τοποθετούμε όλες τις κομμένες φέτες μέσα σε ένα μεγάλο μπολ γεμάτο με νερό και με χυμό από 1/2 φρεσκοστυμμένο λεμόνι. Βάζουμε το μπολ στον φούρνο μικροκυμάτων και ζεσταίνουμε για 7-8 λεπτά. Θέλουμε οι φέτες μήλου να μαλακώσουν τόσο ώστε να λυγίζουν χωρίς να σπάνε, οπότε καλό είναι κάθε 1-2 λεπτά να ελέγχουμε την πορεία τους.

Αλευρώνουμε τον πάγκο μας και απλώνουμε επάνω το πρώτο φύλλο σφολιάτας, το οποίο πρέπει να έχει ξεπαγώσει εντελώς.

Με τον χάρακα κόβουμε τη σφολιάτα σε λωρίδες πάχους 6-7 εκατοστά.

Με το πινέλο ζαχαροπλαστικής αλείφουμε την κάθε λωρίδα με μαρμελάδα. Αν η μαρμελάδα είναι πολύ πηχτή, την αραιώνουμε με λίγο νεράκι.

Τοποθετούμε φέτες μήλου επάνω σε κάθε λωρίδα ζύμης στη σειρά, τη μία επάνω στην άλλη, επικαλύπτοντας την κάθε φέτα κατά το ήμισυ με την επόμενη, και αφήνοντας να εξέχει η καμπύλη πλευρά της κάθε φέτας. Αφήνουμε στην κάτω πλευρά της ζύμης περιθώριο 2 εκατοστά.

Αλείφουμε την επιφάνεια των μήλων με μαρμελάδα και πασπαλίζουμε παντού με κανέλα.

Διπλώνουμε τη ζύμη που εξέχει στην κάτω πλευρά της λωρίδας, έτσι ώστε να σκεπάσει τα μήλα και να τα “κλείσει” σαν φάκελος.

Πιέζουμε καλά τη ζύμη παντού με τα δάχτυλά μας ώστε να κολλήσει και τυλίγουμε όλη τη λωρίδα σε ρολό.

Τοποθετούμε τις τάρτες που τυλίγουμε μέσα στη φόρμα των μάφιν, σε χάρτινες αντικολλητικέςς θήκες και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, που ρυθμίζουμε να ψήνει μόνο κάτω, στους 170 βαθμούς.

Ψήνουμε για 20’ και στη συνέχεια σκεπάζουμε τις τάρτες με ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί για να μην πάρουν άλλο χρώμα τα μήλα και συνεχίζουμε να ψήνουμε ώσπου η ζύμη να ροδίσει.

Αφήνουμε τις τάρτες να κρυώσουν λίγο, αλλά φροντίζουμε να τις σερβίρουμε ζεστές. Αλείφουμε τα “τριαντάφυλλα” με το πινέλο με λίγη μαρμελάδα για να γυαλίσουν, πασπαλίζουμε με άχνη και επιπλέον κανέλα και, αν θέλουμε, συνοδεύουμε με παγωτό βανίλια!

 

Y.Γ. Είστε κι εσείς φθινοπωρινός τύπος όπως η Madame Gâteaux; Για δείτε κι αυτήν εδώ τη συνταγή για σοκολατένια τάρτα frangipan με αχλάδια ποσέ σε κόκκινο κρασί - είναι ονειρεμένη! - και αυτήν εδώ τη γλυκιά american pie με κολοκύθα!

Και βέβαια, γράψτε μας στα σχόλια στο Facebook και το Instagram τι φθινοπωρινή συνταγή θα θέλατε να φτιάξουμε προσεχώς!

Previous
Previous

Βρετανική τάρτα Bakewell με μαρμελάδα κεράσι & κρέμα αμυγδάλου

Next
Next

Quiche με καπνιστό σολομό, κατσικίσιο τυρί & κρεμμυδάκι