Τάρτα με φιστίκι Αιγίνης και γέμιση panna cotta με ροδόνερο

Μια δροσερή, ανάλαφρη καλοκαιρινή τάρτα με ρομαντική διάθεση. Χρειάζεται αρκετή προετοιμασία, αλλά αν έχετε λίγη εμπειρία από τάρτες, όλα τα βήματα είναι εύκολα και το αισθητικό αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει για τον κόπο σας. Καλέστε τις φίλες σας για καφέ και σερβίρετε την τάρτα σε ένα κομψό, πορσελάνινο cake stand.

Υλικά (για μία τάρτα διαμέτρου 24 εκ.):

Για τη ζύμη:

185 γρ βούτυρο

75 γρ ζάχαρη κρυσταλλική

75 γρ αυγό

250 γρ αλεύρι μαλακό

50 γρ φιστίκι Αιγίνης σε σκόνη

3 γρ αλάτι

Για τη γέμιση panna cotta:

250 μλ γάλα πλήρες, κρύο

2 κτγ ζελατίνη σε σκόνη

2 κτσ ζάχαρη κρυσταλλική

250 μλ κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

ροδόνερο

Για το ζελέ τριαντάφυλλο και τη διακόσμηση:

250 μλ νερό

1 κτσ ζάχαρη κρυσταλλική

1 κτγ ζελατίνη σε σκόνη

ροδόνερο

ροζ ή κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής

αποξηραμένα τριαντάφυλλα (βρώσιμα)

χοντροκομμένο φιστίκι Αιγίνης 

ζαχαρωμένα ροδοπέταλα

Μέθοδος:

Για τη ζύμη:

Στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε τη ζάχαρη με το βούτυρο ώσπου να ασπρίσουν και να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το αυγό και συνεχίζουμε να χτυπάμε ώσπου να ενσωματωθεί. Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι και το τριμμένο φιστίκι. Προσθέτουμε το περιεχόμενό του στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε ώσπου το μείγμα να αρχίσει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Βγάζουμε το μείγμα και σχηματίζουμε μια μπάλα. Ζυμώνουμε μερικές φορές επάνω στον πάγκο. Τυλίγουμε τη ζύμη σε μεμβράνη και τοποθετούμε στο ψυγείο για 30' ώστε να ξεκουραστεί.

Βγάζουμε τη ζύμη και αφού μαλακώσει λίγο την ανοίγουμε επάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια με τον πλάστη, σε πάχος περίπου 3 χιλιοστά. Τυλίγουμε τη ζύμη στον πλάστη, τη μεταφέρουμε και την τοποθετούμε μέσα στην ταρτιέρα και κόβουμε όσο περισσεύει στις άκρες. Κάνουμε παντού τρύπες με ένα πηρούνι. Τοποθετούμε αντικολλητικό χαρτί μέσα στην τάρτα και τη γεμίζουμε με κεραμικά φασόλια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 170 βαθμούς φούρνο για 10'. Βγάζουμε την τάρτα, αφαιρούμε το χαρτί και τα φασόλια και συνεχίζουμε το ψήσιμο, ώσπου η ζύμη να ροδίσει ελαφρώς. Βγάζουμε την τάρτα και αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά.

Για τη γέμιση panna cotta:

Βάλτε το γάλα σε ένα κατσαρολάκι και πασπαλίστε τη ζελα

τίνη από πάνω. Περιμένετε 5' να σφίξει και έπειτα ζεστάνετε λίγο το γάλα σε χαμηλή φωτιά, για να λιώσει. Προσθέστε τη ζάχαρη και συνεχίστε το ζέσταμα ώσπου να διαλυθεί. Μην αφήσετε το γάλα να βράσει. Βγάλτε το γάλα από τη φωτιά και ανακατέψτε μέσα την κρέμα και το ροδόνερο. Αφήστε το μείγμα να κρυώσει και γεμίστε την τάρτα. Τοποθετήστε το στο ψυγείο.

Για το ζελέ τριαντάφυλλο και τη διακόσμηση:

Όταν η πανακότα έχει πήξει, μπορείτε να φτιάξετε το ζελέ. Βάλτε το νερό και τη ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι και πασπαλίστε με τη ζελατίνη. Περιμένετε 5'. Ζεστάνετε το νερό ώσπου να λιώσει η ζάχαρη και η ζελατίνη. Βγάλτε το κατσαρολάκι από τη φωτιά. Προσθέστε όσο ροδόνερο θέλετε και 1-2 σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής. Αφήστε το μείγμα να κρυώσει και έπειτα τοποθετήστε το μέσα στην τάρτα, επάνω από τη στρώση πανακότας, και βάλτε την τάρτα ξανά αμέσως στο ψυγείο. Αφήστε την τάρτα στο ψυγείο ώσπου να πήξει το ζελέ.

Διακοσμήστε την τάρτα με τα αποξηραμένα ροδοπέταλα, το φιστίκι ή/και τα ζαχαρωμένα ροδοπέταλα και σερβίρετε.

Οι φωτογραφίες είναι του Χρυσόστομου Γαλαθρή.

Η φωτογράφιση έγινε για το project Vintage Room by Chrysostomos Galathris.

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε τη συνέντευξη που μας έδωσε ο Χρυσόστομος και να δείτε περισσότερες φωτογραφίες της συνεργασίας μας, ενώ στην ιστοσελίδα του Χρυσόστομου μπορείτε να δείτε όλες τις φωτογραφίσεις του Vintage Room.

 
Previous
Previous

Τρίχρωμα mini bundt cakes με γεύση βανίλια, κακάο και φράουλα

Next
Next

Καλοκαιρινή τάρτα tatin με βερίκοκα