Κέικ μπανάνα με κραμπλ καρύδι

Αυτό το banana bread είναι απλά ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ, πιο ζουμερό, πιο υγρό, πιο μπανανάτο κέικ μπανάνας που έχω φτιάξει ποτέ και -πιστέψτε με- έχω δοκιμάσει ΠΟΛΛΑ, here, there and everywhere.

Υλικά:

Για το κραμπλ:

40 γρ αλεύρι

50 γρ καστανή ζάχαρη

½ κτγ κανέλα

1 πρέζα αλάτι ψιλό

40 γρκαρύδια χοντροκομμένα

40 γρβρώμη

40 γρ βούτυρο κρύο σε μικρά κομματάκια

Για το κέικ:

4 πολύ ώριμες μπανάνες

75 γρ λιωμένο βούτυρο ανάλατο

150 γρ ζάχαρη καστανή demerara

1 αυγό μεσαίου μεγέθους, χτυπημένο

1 κτγ βανίλια

1 κτγ κανέλα

1 πρέζα μοσχοκάρυδο

1 πρέζα αλάτι

1 κτγ μαγειρική σόδα

185 γρ αλεύρι μαλακό

Μέθοδος:

Για το κραμπλ:

Βάλτε το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη βρώμη, την κανέλα, το αλάτι και τα καρύδια σε ένα μπολ και ανακατέψτε τα.

Προσθέστε το βούτυρο και τρίψτε το με τα χέρια σας έτσι ώστε να ενσωματωθεί. (Θέλουμε να είναι σε μικρούς σβώλους.)

Βάλτε το κραμπλ στο ψυγείο να σφίξει.

Για το κέικ:

Το ΠΙΟ σημαντικό για το banana bread είναι οι μπανάνες να είναι ΠΟΛΥ ώριμες. Αυτές τις μαυρισμένες που δεν θέλει να τις φάει πια κανείς; Αυτές θέλουμε.

Πολτοποιήστε τις μπανάνες στον κόφτη και βάλτε τις στο μπολ του μίξερ. Προσοχή με τις μπανανόφλουδες, μη σας πέσει καμία στο πάτωμα και έχουμε ατυχήματα.

Προσθέστε το λιωμένο βούτυρο και χτυπήστε. Προσθέστε τη ζάχαρη και το αυγό και συνεχίστε να χτυπάτε.

Σε ένα μπολ ανακατέψτε την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, το αλάτι, τη σόδα και το αλεύρι και τα προσθέστε τα όλα μαζί στο μίξερ και χτυπήστε αλύπητα.

Ανακατεύτηκαν όλα καλά; Βάλτε το μείγμα στη φόρμα του κέικ (αφού την έχετε βουτυρώσει).

Από πάνω, πασπαλίστε το κραμπλ.

Ψήστε στους 170 βαθμούς. Το κέικ είναι έτοιμο όταν βυθίζετε μέσα μία οδοντογλυφίδα και βγαίνει καθαρή.

Αφήστε το να κρυώσει καλά. Φυλάξτε το σε δοχείο με καπάκι, εκτός ψυγείου.

Υ.Γ. Εγώ βέβαια έχω και μια απορία, που ποτέ το γκουγκλ, αλλά ούτε και κανένας σεφ κατάφεραν να μου τη λύσουν. Γιατί το banana bread λέγεται banana BREAD και όχι banana cake; Αν ξέρει κάτι κάποιος από εσάς, ας μας πει τελοσπάντων.

 
Previous
Previous

Guest post: Η Julianna του Jardin Sucré μας φτιάχνει βραζιλιάνικα brigadeiros

Next
Next

Πάβλοβα μπλακ φόρεστ με σιρόπι βύσσινο