Βρώσιμα άνθη και πώς θα τα εκμεταλλευτούμε στην κουζίνα μας

 

Αγαπώ όλα τα λουλούδια, από τις εξωτικές ορχιδέες και τα εντυπωσιακά λίλιουμ μέχρι τα ταπεινά αγριολούλουδα που φυτρώνουν στον δρόμο, μέσα απ’ το τσιμέντο, πλάι στο πεζοδρόμιο. Πιο πολύ απ’ όλα όμως, αγαπώ αυτά τα λουλούδια που μπορώ να χρησιμοποιήσω και στην κουζίνα μου. Λατρεύω όλες τις λουλουδένιες γεύσεις - είναι τόσο ντελικάτες! Πάμε να δούμε με ποια λουλούδια μπορείτε να φτιάξετε γλυκά και πώς θα τα χρησιμοποιήσετε;

Πασχαλιά

Ας ξεκινήσουμε από την πασχαλιά, μιας και είναι αυτό το φυτό που θα βρείτε ολάνθιστο αυτές τις μέρες. Το μοναδικό της χρώμα και το μεθυστικό της άρωμα είναι δύο από τα προφανή της προτερήματα, όμως δεν είναι πολλοί αυτοί που γνωρίζουν ότι η γεύση της είναι εξίσου μαγευτική. Μπορείτε να βράσετε τα ανθάκια της και να φτιάξετε σιρόπι, το οποίο στη συνέχεια θα χρησιμοποιήσετε σε κέικ, κοκτέιλ, λεμονάδες, σορμπέ και ένα σωρό άλλα!

Άνθη εσπεριδοειδών

Τα εσπεριδοειδή αφθονούν στις γειτονιές της Αθήνας - ίσως και να έχετε μια λεμονιά, νεραντζιά, μανταρινιά ή πορτοκαλιά στον κήπο σας κα να χρησιμοποιείτε ήδη τα φρούτα της. Έχετε σκεφτεί, όμως, ποτέ να συλλέξετε τα άνθη της και να τα χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε το δικό σας ανθόνερο; Φτιάχνοντας ένα σιρόπι από τα άνθη των εσπεριδοειδών, μπορείτε να αρωματίσετε κέικ, κοκτέιλ, κρέμες και ένα σωρό ακόμη!

Κουτσουπιά

Το δέντρο αυτό, που είναι γνωστό και με το όνομα δέντρο του Ιούδα, με το οποίο είναι γεμάτη όλη η Αθήνα, όταν ανθίζει, έχει το πιο εντυπωσιακό ροζ-μωβ χρώμα. Συλλέξτε τα ανθάκια του και φτιάξτε την πιο ντελικάτη μαρμελάδα!

Λεβάντα

Η λεβάντα είναι η μεγάλη αδυναμία μου κι ο κήπος της Madame Gâteaux είναι γεμάτος από θάμνους. Η λεβάντα χρησιμοποιείται ως ρόφημα, αφού έχει καταπραϋντική δράση και είναι ό,τι πρέπει για να χαλαρώσουμε πριν κοιμηθούμε, αλλά και να ηρεμήσουμε τα νεύρα μας. Έχει, όμως άφθονες εφαρμογές στη ζαχαροπλαστική: φτιάξτε λεμονάδα, κοκτέιλ, κέικ, τούρτες και παγωτά - ή ελάτε στο Tearoom μας να απολαύσετε την κρεμ μπριλέ μας με άρωμα λεβάντα!

Χαμομήλι

Αυτό το ταπεινό κι ευαίσθητο ανθάκι θα το βρείτε σε αφθονία την άνοιξη αν πάτε μια εκδρομή έξω από την πόλη - μη διστάσετε να μαζέψετε ολόκληρη αγκαλιά! Βράστε το και απολαύστε το ως ρόφημα, αφού είναι τρομερά χαλαρωτικό, αλλά βάλτε το και σε κέικ, φρούτα ποσέ και κοκτέιλ! Συνδυάζεται φανταστικά με τις φράουλες, τα λεμόνια, αλλά και τη λευκή σοκολάτα.

Ιβίσκος

Αυτό το πανέμορφο λουλούδι μπορείτε να το βρείτε εύκολα αποξηραμένο στο εμπόριο. Λίγα μόλις άνθη θα δώσουν την ιδιαίτερη γεύση τους αλλά και ένα βαθύ κόκκινο χρώμα σε οποιαδήποτε κρέμα, ενώ μπορείτε και να το χρησιμοποιήσετε σε συνδυασμό με κάποιο τσάι για να φτιάξετε iced tea, ή για να ποσάρετε σε αυτό φρούτα που θα πάρουν μια όμορφη ροζ απόχρωση!

Κενταύριο, καλέντουλα, ηλίανθος, πανσές

Πέρα από τα λουλούδια που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για τη γεύση και το άρωμά τους, υπάρχουν και άφθονες επιλογές στο εμπόριο για αποξηραμένα ανθάκια τα οποία μπορείτε να διακοσμήσετε τούρτες, σοκολάτες, κέικ, ακόμα και ροφήματα - γιατί όλα γίνονται αυτόματα πιο όμορφα όταν τα πασπαλίσεις με λουλούδια!

Και πολλά άλλα

Φυσικά, η λίστα δεν τελειώνει εδώ. Κάθε άνοιξη μου αρέσει να συλλέγω και να σας παρουσιάζω και ένα καινούργιο βρώσιμο λουλούδι - σε λίγες μέρες έρχεται και η φετινή μας προσθήκη που πιστεύω πως θας σας ενθουσιάσει. Όπως είπαμε, εκτός από τα φρέσκα, που μπορείτε να εκμεταλλευτείτε από τον κήπο σας, τη βεράντα σας, μια βόλτα στη γειτονιά ή την εξοχή, ή και ακόμα να αγοράσετε στο εμπόριο, υπάρχουν και πολλά άλλα που μπορείτε να αγοράζετε αποξηραμένα, όλο τον χρόνο. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν εξαιρετικές εταιρείες στην Ελλάδα που παράγουν, συσκευάζουν και πωλούν αποξηραμένα βρώσιμα άνθη, από ροδοπέταλα μέχρι βιολέτες, ενώ μπορείτε να βρίσκετε ακόμα και στο σουπερμάρκετ της γειτονιάς σας σταθερά ροδόνερο και ανθόνερο για να αρωματίζετε τα γλυκά σας!

 
 
Previous
Previous

Κοκτέιλ rum sour με σιρόπι χαμομηλιού

Next
Next

Κέικ με μπανάνες και μύρτιλα από το "Οδός Νοστιμιάς"