Οι 6 ωραιότεροι πίνακες με τσάι στον κήπο και το νέο, φθινοπωρινό μας μενού

 

Επιτέλους έρχεται σιγά-σιγά και το φθινόπωρο, η αγαπημένη μου εποχή του χρόνου. Όσο ο καιρός μας το επιτρέπει - που συνήθως είναι για τουλάχιστον έναν ακόμα μήνα- μπορείτε να απολαμβάνετε τα afternoon tea parties στον καταπράσινο κήπο μας!

Φέτος αποφάσισα να δημιουργώ κάθε μερικές βδομάδες ένα ειδικό εποχιακό μενού afternoon tea, εμπνευσμένο από τα φρούτα, τα λαχανικά και τα αρωματικά της κάθε εποχής! Το μενού αυτό θα προσφέρεται στην τιμή των 30€/άτομο και θα μπορείτε να το ζητήσετε με την κράτησή σας στο Tearoom για όσο διάστημα τρέχει, μέχρι να ανακοινωθεί το επόμενο!

Πρώτο μενού του φθινοπώρου

Ροφήματα

Ροζ λεμονάδα με ρόδι

Μαύρο τσάι Lady Grey

Αλμυρά

Finger Sandwiches με ζαμπόν φουέ και σως piccalilli (μουστάρδα & πίκλες)

Quiche με μανιτάρια, δεντρολίβανο και τυρί ρικότα

Γλυκίσματα

Scones με clotted cream και μαρμελάδα σύκο

Φινανσιέ με σταφύλι φράουλα

Tartelette με bitter σοκολάτα και αχλάδια κρυστάλλια

30€/άτομο (+φπα)

Διατίθεται από 21/9

Και για να εμπνευστούμε λίγο, σήμερα διάλεξα τους 6 αγαπημένους μου πίνακες ζωγραφικής με θέμα τσάι στον κήπο!

  1. The Terre-Cuite Tea Set , (γνωστό επίσης και ως French Tea Garden), 1910, Childe Hassam (1859-1935), ίδρυμα Hassam.

Ο Αμερικανός ζωγράφος Τσάιλντ Χάσαμ έπαιξε σημαντικό ρόλο στην καθιέρωση του κινήματος του ιμπρεσιονισμού στις ΗΠΑ. Για όσους απορούν -ήμουν κι εγώ ανάμεσά σας- το όνομά του είναι όντως Τσάιλντ (παιδί) και το πήρε από έναν θείο του. Μου αρέσει πολύ η ηρεμία αυτού του πίνακα - γενικώς νομίζω πως τίποτα δεν συγκρίνεται με τις στιγμές χαλάρωσης που μπορεί να περάσει κανείς με τον εαυτό του σε έναν ολάνθιστο κήπο.

2. Tea in the Park, Edward Alfred Cucuel (1875-1954), λάδι σε καμβά, ιδιωτική συλλογή.

Λατρεύω τις φθινοπωρινές αποχρώσεις αυτού του πίνακα - τα κίτρινα, μπορντώ κα πορτοκαλί φύλλα των δέντρων είναι ένας από τους λόγους που αγαπώ τόσο το φθινόπωρο. Ο Cucuel ήταν ένας Αμερικανός ιμπρεσιονιστής που αποτύπωνε στα έργα του κυρίως τοπία και φιγούρες, ενώ συχνά χρησιμοποιούσε μέλη της οικογένειάς του ως μοντέλα.

 
 

3. The Tea Garden, 1790, George Morland, 1763–1804, λάδι σε καμβά, Tate Britain.

Τα πιο δημοφιλή έργα του Βρετανού καλλιτέχνη Τζορτζ Μόρλαντ προορίζονταν για εκτύπωση. Αυτή η χαρακτηριστική σκηνή του τσαγιού μιας μεσοαστικής οικογένειας τοποθετείται στους κήπους Ranelagh στο Φούλαμ του Λονδίνου, όπου το κοινό μπορούσε να πάρει το τσάι του έπειτα από έναν απογευματινό περίπατο. Το χαρακτικό δημιουργήθηκε το 1790 και ανατυπώθηκε πολλές φορές μετέπειτα, αφού παρέμεινε εξαιρετικά δημοφιλής μέχρι και τα μέσα του 19ου αιώνα. Τέτοιου είδους χαρακτικά, επιχρωματισμένα και ορνιζωμένα, κοσμούσαν πολλά σπίτια “καλών οικογενειών” της εποχής.

4. An Afternoon Tea, περίπου 1900 (Federico Andreotti, 1847-1930), λάδι σε καμβά, ιδιωτική συλλογή

Ο Ιταλός ζωγράφος Φεντερίκο Αντρεότι γεννήθηκε και σπούδασε στη Φλωρεντία. Το ύφος του ανήκει στο κίνημα της αναβίωσης του Ροκοκό και τις περισσότερες φορές αποτυπώνει στους πίνακές του παιχνιδιάρηδες αριστοκράτες, όπως αυτό υπαγορεύει.

5. Tea Table in the Garden, περίπου 1925, Esther Borough Johnson (1866-1958), λάδι σε καμβά, Brighton & Hove Museums & Art Galleries

H Βρετανίδα Έστερ Μπόρο Τζόνσον (γεννηθείσα Τζορτζ) παντρεύτηκε τον ζωγράφο Έρνεστ Μπόρο Τζόνσον και ξεκίνησε να ζωγραφίζει υπογράφοντας με το επώνυμό του. Στη διάρκεια της ζωής της εξέθεσε σε σημαντικές συλλογές. Ο συγκεκριμένος πίνακας έχει ιδιαίτερη ευαισθησία και κίνηση, ενώ μου αρέσει πολύ και το πώς η ζωγράφος έχει αποτυπώσει το διάφανο ύφασμα του φορέματος της κεντρικής φιγούρας.

 
 

6. In the Spring, περίπου 1908, Harold Knight (1874-1961), λάδι σε καμβά, Laing Art Gallery, Newcastle upon Tyne, Tyne and Wear Museums

Ο τίτλος του πίνακα είναι “Την Άνοιξη”, αλλά εμάς σε τι μας εμποδίζει αυτό; Σε τίποτα. Το τσάι στον κήπο πρόσφερε απελευθέρωση από τους αυστηρούς κανόνες κοινωνικής συμπεριφοράς της βικτωριανής και της εδουαρδιανής εποχής, κι έτσι ήταν ένα θέμα ιδιαίτερα αγαπητό στους καλλιτέχνες αυτής της περιόδου. Παρεμπιπτόντως, σαν να βλέπω και κάτι μπισκοτάκια shortbread εκεί στο πιατάκι. Μήπως είναι ώρα να φτιάξετε μία από τις συνταγές μας για shortbread;

 
 
Previous
Previous

Φθινοπωρινό brunch στον κήπο με ελληνικές γεύσεις παρέα με το The Healthy Cook και το Bliss Buzz

Next
Next

Ικιγκάι, το γιαπωνέζικο μυστικό της μακροζωίας και πώς βρήκα το δικό μου Ικιγκάι με τη ζαχαροπλαστική