Χριστουγεννιάτικο Girls' Night In

Τις γιορτές πρέπει πάνω απ' όλα να τις απολαμβάνεις παρέα με αγαπημένα πρόσωπα. Και επειδή αυτές οι μέρες έχουν στο πρόγραμμα πολλές εξόδους, εμείς αποφασίσαμε να οργανώσουμε ένα ξεχωριστό girls' night in. Η Ιλιάδα, η Μαριάνα, η Ιφιγένεια κι εγώ - ή αλλιώς οι Kiss Laurenne, Blueberry Mints & Teapot- συναντηθήκαμε στην πολυτελή προεδρική σουίτα του Wyndham Grand Athens, φορέσαμε τα cozy & στιλάτα homewear μας από το women'secret και περάσαμε μια πολύ fun βραδιά, που τα είχε όλα:

→ μάσκα ομορφιάς από την Kiss Laurenne - γιατί girls' night in χωρίς beauté δεν νοείται

→ χριστουγεννιάτικο gingerbread cake & mince pies από τη Madame Gâteaux

→ Grey Goose Christmas Spiced Vodka από τη Madame Gâteaux

→ diy χριστουγεννιάτικα crafts από την Blueberry Mints

→ μαγικά clicks από τον φακό της Teapot, γιατί οι χαρούμενες στιγμές πρέπει να απαθανατίζονται

→ και φυσικά, άφθονο κέφι, μουσική, γέλια και κοριτσίστικο, χουχουλιάρικο κους κους!

Εδώ μπορείτε να βρείτε τις συνταγές για το gingerbread cake, τα mince pies & την Grey Goose Christmas Spiced Vodka. Είναι οι προτάσεις της Madame Gâteaux για το γιορτινό σας τραπέζι! 

Gingerbread cake με γλάσο κανέλας & cream cheese

Υλικά:

Για το κέικ gingerbread: 

350 γρ αλεύρι μαλακό

1/2 κτγ αλάτι

330 γρ ζάχαρη μαύρη μαλακή

2 κτγ τζίντζερ σε σκόνη

2 κτγ κανέλα τριμμένη

1 κτγ γαρύφαλο τριμμένο

1/2 κτγ μοσχοκάρυδο

1/2 κτγ μπαχάρι

1 κτσ μπέικιν πάουντερ

1 κτγ μαγειρική σόδα 

200 γρ βούτυρο ανάλατο, σε κομματάκια

3 αυγά

ξύσμα από 1 πορτοκάλι

2 κτγ μελάσσα

200 μλ γάλα πλήρες

Για το γλάσο κανέλας & cream cheese:

Υλικά:

200 γρ βούτυρο ανάλατο, σε θερμοκρασία δωματίου

250 γρ ζάχαρη άχνη

250 γρ τυρί κρέμα, σε θερμοκρασία δωματίου

1 κτγ κανέλα

Μέθοδος:

Για το κέικ gingerbread:

Βάζουμε όλα τα ξηρά υλικά στον κάδο του μίξερ και τα χτυπάμε με το βούτυρο για αρκετά λεπτά, ώσπου το μείγμα να μοιάζει με άμμο. Προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα, συνεχίζοντας να χτυπάμε. Προσθέτουμε τη μελάσσα και το ξύσμα και συνεχίζουμε να χτυπάμε. Τέλος, ανακατεύουμε μέσα το γάλα και χτυπάμε ώσπου το μείγμα να γίνει ομοιόμορφο. Μοιράζουμε το μείγμα σε δύο τσέρκια διαμέτρου 16 εκ, που έχουμε στρώσει με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε στους 170 βαθμούς. Τα κέικ είναι έτοιμα όταν, βυθίζοντας μέσα μια οδοντογλυφίδα, αυτή βγαίνει στεγνή. Βγάζουμε τα κέικ από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς πριν τα ξεφορμάρουμε και τα γλασώσουμε.

Για το γλάσο:

Χτυπάμε καλά το βούτυρο με την άχνη στον κάδο του μίξερ σε δυνατή ταχύτητα, ώσπου να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το τυρί και συνεχίζουμε να χτυπάμε. Προσθέτουμε την κανέλα και χτυπάμε ώσπου να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Κόβουμε τα δύο κέικ σε δύο φέτες το καθένα. Τα στήνουμε το ένα πάνω στο άλλο, αφού αλείψουμε με γλάσο την κάθε στρώση. Καλύπτουμε με γλάσο τα πλαϊνά και την επιφάνεια του κέικ και ισιώνουμε με σπάτουλα. Γεμίζουμε ένα κορνέ με στρογγυλή μύτη και σχηματίζουμε "σταγόνες" στην επιφάνεια του κέικ. Στολίζουμε με μπισκότα gingerbread και άφθονα sprinkles. 

Για τα μπισκότα gingerbread:

Υλικά:

125 γρ βούτυρο ανάλατο

100 γρ ζάχαρη καστανή

120 γρ golden syrup

1 αυγό

375 γρ αλεύρι μαλακό

1 κτσ τζίντζερ

1 κτγ κανέλα

1/4 κτγ γαρύφαλο

1/4 κτγ μοσχοκάρυδο

1/4 κτγ μπαχάρι

1 κτγ μαγειρική σόδα

Για το γλάσο:

2 ασπράδια αυγού

330 γρ ζάχαρη άχνη 

2 κτγ χυμός λεμόνι

Μέθοδος:

Για τη ζύμη:

Στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το αυγό και συνεχίζουμε να χτυπάμε. Προσθέτουμε το golden syrup και χτυπάμε ώσπου να ενσωματωθεί. Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι με τη σόδα και τα μπαχαρικά με έναν αναδευτήρα. Τα προσθέτουμε στον κάδο σταδιακά, συνεχίζοντας να χτυπάμε, ώσπου η ζύμη να γίνει ομοιόμορφη. Με έναν πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη σε πάχος 3 χιλ. επάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια. Κόβουμε δεντράκια με το κουπ-πατ (ή ό,τι σχήμα μας αρέσει) και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. Ψήνουμε ώσπου να σφίξουν τόσο που να ξεκολλάνε από το χαρτί και να κρατάνε το σχήμα τους όταν τα σηκώνουμε με μια σπάτουλα.

Για το γλάσο:

Χτυπάμε τα ασπράδια στον κάδο του μίξερ σε δυνατή ταχύτητα. Όταν αρχίσουν να αφρατεύουν, αρχίζουμε να προσθέτουμε σταδιακά τη ζάχαρη, ρίχνοντάς τα από πάνω σαν βροχή και συνεχίζοντας να χτυπάμε, ώσπου το γλάσο να σφίξει. Προσθέτουμε και το λεμόνι και ανακατεύουμε καλά. Μεταφέρουμε σε ένα κορνέ με πολύ λεπτή μύτη. Ξεκινάμε σχηματίζοντας το περίγραμμα του δέντρου και όταν αυτό στεγνώσει λίγο, μπορούμε να συνεχίσουμε και στο εσωτερικό. Περιμένουμε να στεγνώσουν εντελώς τα μπισκότα κι έπειτα τα αποθηκεύουμε σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς με αντικολλητικό χαρτί ανάμεσα στις στρώσεις. 

Mince pies (χριστουγεννιάτικα ταρτάκια με φρούτα και ξηρούς καρπούς)

Τα mince pies είναι το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο γλύκισμα της Αγγλίας. Για τους Βρετανούς, είναι ιεροτελεστία - κάτι σαν τα δικά μας μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες! Η ζύμη τους είναι η κλασική ζύμη τάρτας (pâte sucrée) και η γέμιση είναι πανεύκολη και μπορείτε να τη φτιάξετε σε μεγαλύτερη ποσότητα και να τη χρησιμοποιήσετε και για άλλες συνταγές, όπως μια μεγάλη τάρτα ή κλειστά πιτάκια. 

Υλικά:

(για περίπου 30 ταρτάκια διαμέτρου 5 εκ.)

Για τη ζύμη: 

150 γρ αλεύρι

40 γρ ζάχαρη

1/4 κτγ αλάτι

90 γρ βούτυρο

40 γρ αυγό

ξύσμα από 1/2 λεμόνι

Για τη γέμιση mincemeat: 

Για να μην απορείτε, όχι, δεν περιέχει κρέας. Tο όνομα είναι ένα απομεινάρι του παρελθόντος, γιατί το mincemeat, πριν από μερικούς αιώνες, ήταν μια γέμιση για πίτες που όντως περιείχε κιμά. Σταδιακά, η γέμιση άρχισε να γίνεται όλο και πιο γλυκιά, και στο τέλος του 18ου αιώνα συναντάμε πια τη συνταγή χωρίς κρέας, καθαρά σαν επιδόρπιο.

120 γρ σταφίδα κορινθιακή

120 γρ σουλτανίνα

120 γρ κράνμπερι

120 γρ ανάμεικτο φρουί γλασέ

1 μικρό κόκκινο μήλο, ψιλοκομμένο

50 γρ αμύγδαλο, ασπρισμένο, χονδροκομμένο

200 γρ ζάχαρη καστανή μαλακή

125 γρ βούτυρο κρύο, σε κυβάκια

1/2 κτγ κανέλα

1/2 κτγ τζίντζερ

1/4 κτγ μοσχοκάρυδο

1/4 κτγ γαρύφαλο

1/4 κτγ μπαχάρι

100 μλ κονιάκ ή μπράντι

Μέθοδος:

Για τη ζύμη και τη συναρμολόγηση:

Στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε τη ζάχαρη με το βούτυρο ώσπου να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το αυγό και το ξύσμα και συνεχίζουμε να χτυπάμε. Προσθέτουμε το αλάτι και το αλεύρι και χτυπάμε ώσπου η ζύμη να αρχίσει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου. Κάνουμε τη ζύμη μπάλα και την τοποθετούμε επάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια. Τη ζυμώνουμε λίγο ακόμα με το χέρι, την τυλίγουμε σε μεμβράνη και την τοποθετούμε στο ψυγείο για μισή ώρα να ξεκουραστεί. Στο μεταξύ, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς.

Βγάζουμε τη ζύμη, την ανοίγουμε με πλάστη σε πάχος περίπου 3 χιλ. Με ένα στρογγυλό κουπ πατ κόβουμε κύκλους και στρώνουμε τα φορμάκια μας, που τα έχουμε πρώτα βουτυρώσει. Μέσα σε κάθε φορμάκι τοποθετούμε αντικολλητικό χαρτί και τα γεμίζουμε με κεραμικά φασόλια ή κανονικά όσπρια. Ψήνουμε για 10 λεπτά. Αφαιρούμε το χαρτί και τα όσπρια και γεμίζουμε τα ταρτάκια. Σε ένα δεύτερο ταψάκι, κόβουμε αστεράκια από τη ζύμη μας, όσα και τα ταρτάκια. Βάζουμε τα ταρτάκια και τα αστεράκια στον φούρνο και ψήνουμε ώσπου τα αστεράκια και η ζύμη να πάρουν ρόδινο χρώμα. Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν. Ξεφορμάρουμε, τοποθετούμε από ένα αστεράκι πάνω σε κάθε ταρτάκι και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Για τη γέμιση mincemeat:

Βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το μπράντι σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε ώσπου να λιώσει το βούτυρο και η ζάχαρη και να μαλακώσουν αρκετά οι σταφίδες και το κράνμπερι. Αφαιρούμε από τη φωτιά και μεταφέρουμε σε ένα μπολ. Όταν το μείγμα κρυώσει καλά, προσθέτουμε το αλκοόλ και το σκεπάζουμε. Μπορούμε να φυλάξουμε το mincemeat σε βάζα για αρκετές εβδομάδες.

Grey Goose Christmas Spiced Vodka

H Spiced Vodka είναι μια παραλλαγή του χριστουγεννιάτικου κρασιού με μπαχαρικά (mulled wine). Φτιάξτε την Grey Goose Christmas Spiced Vodka από τώρα, βάλτε την σε μια όμορφη κρυστάλλινη καράφα και φυλάξτε την για όλη τη διάρκεια των γιορτών, ώστε να κερνάτε όποιον σας επισκέπτεται!

Υλικά:

2 μπουκάλια Grey Goose vodka των 700 μλ

4 ξυλάκια κανέλας

φλούδα από 3 πορτοκάλια

20 γαρύφαλα

10 αστεροειδείς γλυκάνισοι

10 καρποί κάρδαμου, στουμπισμένοι

200 γρ ζάχαρη κρυσταλλική

Μέθοδος:

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα όλα τα υλικά σε χαμηλή φωτιά και σιγοβράζουμε με κλειστό καπάκι, ώσπου να λιώσει η ζάχαρη. Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την αφήνουμε στην άκρη για 30' με κλειστό το καπάκι. Σουρώνουμε σε σινουά και σερβίρουμε με ένα ξυλάκι κανέλας και έναν αστεροειδή γλυκάνισο σε κάθε ποτήρι.

Στη φωτογράφιση συμμετέχουν οι:

Ιλιάδα Κλάγκου, beauty journalist & διαχειρίστρια του blog Kiss Laurenne. Συντονιστείτε εδώ για να βρείτε τη συνταγή για τη μάσκα ομορφιάς με κακάο, γιαούρτι & μέλι που μας έφτιαξε η Ιλιάδα.

Μαριάννα Ηλιοπούλου, diy & food blogger, διαχειρίστρια του blog Blueberry Mints. Εδώ θα βρείτε τις αναλυτικές οδηγίες για τα crafts της Μαριάννας: snow globes, κεριά με διακόσμηση από ξυλάκια κανέλας και κορνίζες με αληθινά κουκουνάρια - όλες τους υπέροχες ιδέες για χριστουγεννιάτικα δώρα, αλλά και για να στολίσετε το σπίτι σας! 

Ιφιγένεια Φιλοπούλου, φωτογράφος & διαχειρίστρια του blog Teapot.

Eυχαριστούμε θερμά τη women'secret και την Grey Goose Vodka για την ευγενική τους χορηγία.

Η φωτογράφιση πραγματοποιήθηκε στην υπέρκομψη προεδρική σουίτα του ξενοδοχείου Wyndham Grand Athens.

Cheers & καλές γιορτές!

Previous
Previous

Vintage girls' night in με χαρτιά και cocktails

Next
Next

Blooming tea, το τσάι που ανθίζει στην τσαγιέρα σας