Oι 10 καλύτερες vintage fashion στιγμές της σειράς Feud: Bette & Joan

Χθες τελείωσε (κλαψ) η μίνι σειρά Feud, που με παρηγόρησε έστω και για 8 μονάχα επεισόδια για τον καημό μου που δεν έχουμε πια Mad Men. Καταπληκτική στο σύνολό της, ολοκληρωμένη σεναριακά και φυσικά, εξαιρετικά juicy για τους απανταχού vintage lovers. Δεν θα σταθώ στο περιεχόμενο της σειράς και τις εντυπωσιακές ερμηνείες, θα σας προτείνω μόνο να τη δείτε πάραυτα αν δεν το έχετε κάνει ήδη και εδώ θα σας δείξω απλά τις 10 αγαπημένες μου vintage fashion στιγμές της σειράς.1) H Jessica Lange είναι θεά γενικότερα και έχει μια πραγματικά αξιοθαύμαστη σιλουέτα, πόσο μάλλον για την ηλικία της. Η Joan Crawford σε όλη τη δεκαετία του '60 αγαπούσε τα bombshell brocade φορέματα με μεγάλα ντεκολτέ, και από όλα τα συνολάκια που φόρεσε η Jessica Lange στα 8 επεισόδια της μίνι σειράς, αυτό το χρυσοπράσινο ήταν μακράν το πιο εντυπωσιακό - ο συνδυασμός δε με το κολιέ με 5 σειρές πέρλες με πέθανε.

2) Ως γνωστόν, μεταξύ των δύο σταρ, η πιο κομψή και καλοντυμένη ήταν αναμφίβολα η Joan. Στην Bette άρεσε να φοράει άνετα παντελόνια και πουκάμισα, για τα οποία η Joan ουκ ολίγες φορές είχε κάνει αιχμηρά σχόλια. Ωστόσο, αυτή ήταν μία από τις καλύτερες στυλιστικά στιγμές της Susan Sarandon ως Bette: γούνα mink σε απόχρωση chestnut ριγμένη στους ώμους, μπορντώ κραγιόν, κεχριμπαρένια βραχιόλια και μεγάλα, στογγυλά γυαλιά ηλίου.

3) Φυσικά, από αυτή τη λίστα δεν θα μπορούσε να λείπει η Hedda Hopper. Σημαντική περσόνα της εποχής, με εντελώς sui generis στυλ, που έμεινε στην ιστορία για την αιχμηρή της γλώσσα και τα χαρακτηριστικά, φανταχτερά καπέλα της. Η Judy Davies είναι εξαιρετική στον ρόλο και παρόλο που η gossip queen, όπως την αποκαλούσαν στο Χόλιγουντ, έχει απαθανατιστεί από αρκετές σπουδαίες ηθοποιούς (Helen Mirren στο Trumbo, Tilda Swinton στο Hail, Caesar! κ.α.), αυτή ήταν για μένα η καλύτερη ερμηνεία της αξιομνημόνευτης δημοσιογράφου που έχτιζε και κατέστρεφε καριέρες με το καλημέρα σας. Σε κάθε περίπτωση, η Hedda ήταν μια ιδιαίτερη προσωπικότητα και δεν αποκλείω σύντομα το Χόλιγουντ να γυρίσει ένα biopic και για τη δική της, πολυτάραχη ζωή. 

4) Το καλύτερο, ίσως, επεισόδιο της σειράς ήταν το νο.5, που παρουσίαζε τη μεγαλοφυή και εντελώς bitchy εκδίκηση της Joan Crawford αφενός για το σνομπάρισμά της από την Ακαδημία στα Όσκαρ και αφετέρο για το εξίσου bitchy τρολάρισμα που της έκανε η Bette στα γυρίσματα της ταινίας Whatever Happened to Baby Jane? Long story short (αν δεν το είδατε, δε ξέρω τι κάθεστε ακόμα), με το που ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες του 1963, η Joan σκύλιασε τόσο πολύ που ήταν υποψήφια η Bette και όχι η ίδια, που όχι μόνο έκανε καμπάνια εναντίον της, αλλά κανόνισε και με τις υπόλοιπες υποψήφιες εάν κέρδιζαν, να παραλάμβανε αυτή το Όσκαρ στη θέση τους. Όπως και έκανε, εκ μέρους της νικήτριας, με αποτέλεσμα να κερδίσει τα πολυπόθητα λεπτά επάνω στη σκηνή αγκαλιά με το χρυσό αγαλματίδιο, κι ας μην ήταν δικό της. Κορυφαίο fashion statement: H Joan ντύθηκε, όπως αυτοαποκαλέστηκε, "ασημένιο Όσκαρ", με μια ασημί κολωνάτη μάξι τουαλέτα με κρόσια, γόβες με ασημί γκλίτερ, ασημόδετα διαμαντικά και ασημί ανταύγειες στα μαλλιά.

5) To δεύτερο αγαπημένο μου αξεσουάρ που φορούσε με άπταιστο στυλ η Joan Crawford ήταν αδιαμφισβήτητα οι γούνες, που στα early 1960s ήταν στα καλύτερά τους. Όποια φωτογραφία της και αν δείτε, θα διαπιστώσετε πως ξέρει καλά και να τις κρατάει και να τις φοράει, ενώ την Bette (και πολλές άλλες γυναίκες, διάσημες και μη) συνήθως την φοράνε, δεν τις φοράει. Η Jessica φυσικά στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων: σε αυτή την κορυφαία σκηνή, η Jessica/Joan μπουκάρει στο γραφείο του Jack Warner, κοπανάει το Όσκαρ της πάνω στο γραφείο του και του λέει με θράσος: "This is my Oscar. I want another one." Και όλα αυτά, με ένα εκπληκτικό πράσινο taffeta ταγιεράκι με mink γιακά και ασορτί mink καπέλο και φυσικά το sine qua non διαμαντένιο σετάκι σκουλαρίκι-καρφίτσα.

6) ΑΥΤΟ το κόκκινο φόρεμα. Έχετε δει ποτέ πιο ΚΟΚΚΙΝΟ από ΑΥΤΟ το κόκκινο; Και επιπλέον, υπέροχο κόψιμο και η πιο ωραία πιεταρισμένη full skirt που έχω δει. Η Joan συνομώτησε με την Bette ώστε αυτή η ασήμαντη ξανθιά νεαρή να απολυθεί από το καστ του Whatever happened to Baby Jane?, ώστε να μην τους κλέψει την παράσταση. Δεν τις αδικώ. 

7) Να πούμε και για την Katherine Zeta-Jones, που αν και λίγο άκαμπτη στον ρόλο της ως Olivia de Havilland, ήταν όπως πάντα κούκλα και υπέρκομψη. Σε αυτή τη σκηνή ζήλεψα αυτό το φόρεμα που είναι η επιτομή του 1960s wool day dress, σε ένα πανέμορφο, γλυκό γαλάζιο, σεταρισμένο με μια υπέροχη καρφίτσα και ασορτί σκουλαρίκια. Να πω επίσης ότι αυτή η σειρά με έκανε να θέλω να αρχίσω να φοράω περισσότερες vintage καρφίτσες.

8) Στη διόλου ευκαταφρόνητη κατηγορία "αραχνοϋφαντη νυχτικιά", προφανώς και η Joan Crawford κερδίζει και πάλι με διαφορά. Εδώ έχουμε ένα σπλιτάκι με τις δύο καλύτερες. Φυσικά, χρυσή μου, εάν κατοικείς σε έπαυλη στο Μπέβερλι Χιλς δεν μπορείς να κυκλοφορείς με φανελένιες καρό πιτζάμες.

9) Εμένα προσωπικά, για να λέμε και του στραβού το δίκιο, το καθημερινό casual ανδρόγυνο στυλ της Bette μου άρεσε, και ειδικά σε αυτή τη σκηνή, που είναι ντυμένη σε γήινες αποχρώσεις, με πράσινη καπαρντίνα, καφέ cropped αντρικό παντελονι και λευκό πουκάμισο δεμένο κόμπο. Όταν αυτά σετάρονται με ένα μοιραίο κόκκινο κραγιόν και ένα σωστό γυαλί ηλίου, προκειμένου το συνολάκι να μην δείξει μαμαδίστικο, έχετε ένα κομψό διαχρονικό look. Στο κάτω-κάτω της γραφής, θεά η Τζόαν, αλλά δεν μπορούμε να φοράμε και κάθε μέρα φούξια, σατέν και πέρλες.

10) Τέλος, το καλύτερο για μένα fashion αξεσουάρ της σειράς ήταν τα γυαλιά που φορέθηκαν από όλες τις κυρίες - ειδικά τα μάυρα, που προστατεύουν από τον δυνατό καλιφορνέζικο ήλιο του Χόλιγουντ. Για το κλείσιμο, πάρτε ένα μίνι αφιέρωμα στα γυαλιά του Feud, με κορυφαίο φυσικά τον απόλυτο, all time fashion cat-eye σκελετό της Joan. Θέλω.

Θα το ξαναπώ, λοιπόν, άλλη μια φορά, για έμφαση: δείτε το Feud, δεν θα το μετανιώσετε. Α και, αγαπητό Χόλιγουντ, θα θέλαμε περισσότερες ταινίες και σειρές εποχής, παρακαλώ. 

Previous
Previous

Keukenhof, το παραμυθένιο πάρκο με τις πολύχρωμες τουλίπες

Next
Next

Ένα ghost afternoon tea