Loaf cake με λεμόνι και φιστίκια Αιγίνης

Λατρεύω τα loaf cakes, γιατί πραγματικά δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από μια φέτα κέικ για να συνοδεύσει κανείς ένα ζεστό φλυτζάνι τσάι. Και ποιες είναι παρακαλώ οι δύο σημαντικότερες αρετές ενός σωστού loaf cake;

1ον) Να είναι πολύ αφράτο και

2ον) Να είναι όσο πρέπει υγρό

Για σήμερα, λοιπόν, ένα πολύ αφράτο και όσο πρέπει υγρό loaf cake με την τέλεια ισορροπία γλυκού και ξινού και μπόλικο ξηροκάρπιο!

Εκτός από τα loaf cakes, όμως, αγαπώ πολύ και τα αιγινήτικα φιστίκια κι αυτό για δύο λόγους:

1ον) έχουν τέλεια γεύση

2ον) έχουν τέλειο χρώμα

Και μιας και το αναφέραμε, ας πούμε και ότι έχουν χαρακτηριστεί ως υπερτροφή, αφού είναι από τα λίγα τρόφιμα που σε μικρή ποσότητα μας παρέχουν μια πληθώρα ευεργετικώνε συστατικώνε:

Ενέργεια, καλά μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά συστατικά. 

Σε μια φέτα από αυτό το κέικ περιέχονται φιστικάκια αρκετά για να σας δώσουν το 10% από τις ημερήσιες σας ανάγκες σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία όπως η βιταμίνη B6, θειαμίνη, μαγνήσιο, φωσφόρο και χαλκό και φυτικές ίνες. Πού να φάτε και δυο και τρεις, δηλαδή. (Τι είπατε; Παχαίνουν; Σουτ, παλιοκουβέντες!)

Α και να πούμε και ότι τα φιστίκια Αιγίνης θεωρούνται από τα καλύτερα κελυφωτά φιστίκια παγκοσμίως. Η αιγινήτικη φιστικιά είναι μια ποικιλία που ονομάζεται κοιλαράτη. Οι πρώτες φιστικιές ήρθαν στην Αίγινα στα τέλη του 19ου αιώνα και αργότερα, μεταξύ 1920 και 1940, φυτεύτηκαν στο νησί πολύ περισσότερα δέντρα, αφού είχε πια παρατηρηθεί η καλή εδαφική προσαρμογή τους. Τα ειδικά εδαφικά και κλματικά χαρακτηριστικά του νησιού είναι αυτά που κάνουν το φιστίκι Αιγίνης τόσο ιδιαίτερο: ξηρό περιβάλλον, ασβεστώδες έδαφος και η γειτνίαση των δέντρων με τη θάλασσα, φυσικά. Από το 1997, δε, το φυστίκι Αιγίνης είναι και προϊόν ΠΟΠ. (Να τα λέμε αυτά, καλό είναι να γνωρίζουμε και από ΠΟΠ culture.)

Πιστακία η Γνησία

Υλικά:

Για το κέικ:

250 γρ βούτυρο (μαλακό)

250 γρ ζάχαρη

4 αυγά, χτυπημένα

2 λεμόνια ξύσμα (και ο χυμός από μισό)

120 γρ φιστίκια Αιγίνης, άψητα και ανάλατα (χελόου)

100 γρ αμύγδαλα χωρίς φλούδα 

40 γρ αλεύρι μαλακό

Για το σιρόπι:

Χυμός και ξύσμα από ένα μεγάλο λεμόνι

70 γρ ζάχαρη

60 γρ φυστίκια, χοντροκομμένα

Μέθοδος:

Για το κέικ:

Χτυπάω στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψουν.

Προσθέτω τα αυγά και το ξύσμα και χτυπάω καλά.

Στο μεταξύ, στον κόφτη χτυπάω τα φυστίκια, τα αμύγδαλα και το αλεύρι, ώσπου να γίνουν πούδρα. Πούδρα, λέμε!

Τόσο πούδρα που ακόμα και ο Τόνι Μοντάνα θα την ενέκρινε

Ρίχνω το μείγμα των ξηρών υλικών στο μίξερ και προσθέτω και τον χυμό λεμονιού.

Βάζω το μείγμα σε μακρόστενη φόρμα που έχω βουτυρώσει και ψήνω στους 170 για περίπου μία ώρα. Τεστάρω βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα και αν βγαίνει στεγνή, το κέικ είναι έτοιμο.

Αφήνω να κρυώσει καλά πριν το περιχύσω με το σιρόπι.

Για το σιρόπι:

  1. Σε ένα κατσαρολάκι βάζω το ξύσμα, τον χυμό και τη ζάχαρη.

  2. Βράζω ώσπου να πήξει το σιρόπι.

  3. Ανακατεύω μέσα και τα φυστίκια και περιχύνω το κέικ.

 
Previous
Previous

Η Αμαρυλλίς Τσέγκου του The Tasty Other μας φτιάχνει Dutch baby με λευκή σοκολάτα

Next
Next

Τραγανά μπισκότα παλμιέ με μπαχαρικά