Afternoon tea στο διάστερο Sketch του Λονδίνου

Οι επαγγελματικές μου υποχρεώσεις δεν με αφήνουν να επισκέπτομαι το Λονδίνο όσο συχνά θα ήθελα, ωστόσο δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθώ στη βρετανική πρωτεύουσα και να μην πάω τουλάχιστον μία φορά για afternoon tea - σε τελευταία ανάλυση, το λες και market research ή έστω "το τερπνόν μετά του ωφελίμου"!

Στο πρόσφατο ταξίδι μου επισκέφθηκα μαζί με τις αγαπημένες μου φίλες το Sketch, που για όσους δεν το γνωρίζουν είναι ένα εστιατόριο με δύο αστέρια Michelin και εκπληκτικό design.

Το κτίριο που στεγάζει σήμερα το Sketch είναι καταρχάς ιστορικό, πράγμα όχι ιδιαίτερα δύσκολο να συμβεί στο κέντρο του Λονδίνου, θα μου πείτε, ωστόσο, αξίζει να αναφέρουμε ότι κάποτε στέγαζε το ατελιέ του επαναστατικού σχεδιαστή Christian Dior. Αυτό από μόνο του τού δίνει, θαρρώ, μια ιδιαίτερη αύρα, η οποία κατά κάποιο τρόπο αντανακλάται και στο διάσημο tearoom του:

sketch-2

Το tearoom, που έχει σχεδιάσει η interior designer India Mahdavi, είναι λες και έχει φτιαχτεί για τη Madame Gâteaux: το dusty pastel ροζ κυριαρχεί και η 1960s-1970s αισθητική συμπληρώνεται από μεταλλικά στοιχεία στο χρώμα του χαλκού, ενώ το ντεκόρ ολοκληρώνεται με τα χιουμοριστικά ασπρόμαυρα σκίτσα του David Shrigley στους τοίχους.

sketch-shrigley

Οι καταπληκτικές πολυθρόνες είναι από πολυτελές ροζ βελούδο και έχουν σχήμα που θυμίζει το γαλλικό επιδόρπιο charlotte, τα σερβίτσια είναι επίσης σχεδιασμένα από τον David Shrigley και αναγράφουν διάφορες χιουμοριστικές ατάκες, ενώ τα πολύχρωμα πλακάκια στο πάτωμα, διατεταγμένα σε zig zag, σου φέρνουν στο μυαλό τα διάσημα πλεκτά του οίκου Missoni. Η απόλυτη συμμετρία και οι παστέλ αποχρώσεις της αίθουσας σίγουρα θα σας θυμίσουν έντονα και την ταινία Grand Budapest Hotel του Wes Anderson. (Btw, εσείς είδατε το post-φόρο τιμής στο γλυκό λατρεία του Grand Budapest Hotel που ετοιμάσαμε την περασμένη εβδομάδα;)

sketch-1

Από την πρώτη στιγμή που μπαίνει κανείς στο Sketch, αισθάνεται ότι πρόκειται για μια ξεχωριστή αισθητική εμπειρία - η είσοδος, το lobby, το bar, ακόμα και οι τουαλέτες- όλα είναι φτιαγμένα για να σου δώσουν μια αίσθηση πως έχεις μεταφερθεί σε άλλο χρονοχώρο. Δεν θα πω περισσότερα, όμως, ώστε να επικεντρωθώ στο afternoon tea!

Το service, όπως αναμένεται σε ένα τέτοιου κύρους εστιατόριο, είναι εξαιρετικά προσεγμένο και το pampering δεν σταματάει, από την ώρα που θα μπείτε μέχρι την ώρα που θα αποχωρήσετε.

Το τσάι που επέλεξα ήταν το Darjeeling 2nd flush, που δεν με απογοήτευσε, ενώ το herbal infusion που δοκίμασαν οι φίλες μου με ολόκληρα μπουμπούκια τριαντάφυλλου είχε εκπληκτικό άρωμα. Το φλιτζάνι μου, σχεδιασμένο από τον David Shrigley, έφερε την παιχιδιάρικη επιγραφή Forget about it.

sketch-teacup

Το νοστιμότερο κομμάτι του afternoon tea ήταν με διαφορά τα finger sandwiches. Κλασικοί μα διόλου ευκαταφρόνητοι αγγλικοί συνδυασμοί, όπως ο καπνιστός σολομός με κρέμα και εστραγκόν ή το coronation chicken, αλλά και πιο πρωτότυπες ιδέες, όπως το croque monsieur με μαύρη τρούφα, που ακόμα το σκέφτομαι. To croque monsieur ξεχώρισε και για έναν άλλο λόγο: κατέφθασε σερβιρισμένο ζεστό, τυλιγμένο σε ένα χάρτινο πακετάκι και μου έκανε εντύπωση, αφού δεν συνηθίζεται να σερβίρονται ζεστά σαντουιτσάκια σε ένα τυπικό afternoon tea. Πρωτότυπη βρήκαμε επίσης και την παρουσίαση του egg & mayo sandwich με χαβιάρι, που ήρθε στολισμένο με ένα μικροσκοπικό αυγό ορτυκιού μάτι.

sketch_afternoon_tea

Τα scones και τα γλυκά ήταν επίσης ενδιαφέροντα, αν και όχι τόσο εντυπωσιακά σε εμφάνιση ή γευστικά όσο άλλα afternoon teas του ίδιου βεληνεκούς, όπως του Savoy ή του Ritz.

Η τάρτα με καρύδι ήταν κάπως αδιάφορη, ενώ το Battenberg με φιστίκι και βανίλια που το περίμενα πώς και τι, ήταν υπερβολικά σφιχτό. Ξεχώρισαν κατά γενική ομολογία το mandarin & cinnamon cheesecake σε σφηνάκι και το Malabar marshmallow που ήρθε δεμένο σε ένα τσαχπίνικο φιογκάκι. Η choco lover της παρέας, πάλι, προτίμησε το chocolate & caramel gateau.  Τα επιπλέον γλυκίσματα του trolley στο τέλος (swiss roll με μασκαρπόνε & σμέουρα και κορμός με μπίτερ σοκολάτα & μαύρα φραγκοστάφυλα), μας άφησαν ελαφρώς αδιάφορες, και δυσκολευτήκαμε να τα φάμε, αφού ήμασταν ήδη φουλ. (Tip: κάντε skip τα scones που δεν είναι κάτι το αξιομνημόνευτο και κρατήστε χώρο για περισσότερα pastries!)

sketch-christmas_afternoon_tea

Όλα αυτά, βέβαια, τα λέω με απόλυτη αυστηρότητα, αφού το τσάι του Sketch είναι σίγουρα μέσα στα 10 καλύτερα του Λονδίνου.

Η ετυμηγορία: για 75 λίρες, δεν είναι όσο value for money θα θέλαμε. Ωστόσο, το πιο οικονομικό πακέτο τους, στις 50 λίρες (που δεν συμπεριλαμβάνει sparkling wine και επιπλέον γλυκά από το trolley), ίσως είναι μια καλύτερη λύση. Πάτε τουλάχιστον μία φορά, για να απολαύσετε την υπέροχη αίθουσα.

Επίλογος: Η πρώτη μου εμπειρία από το Sketch ήταν το 2012, όταν μπήκα για μία ολόκληρη ημέρα στην κουζίνα του στα πλαίσια ενός δοκιμαστικού, που πρέπει να ήταν ένα από τα πιο συμπυκνωμένα πακέτα εμπειριών που έχω πάρει ποτέ ως pastry chef. Το πρώτο πράγμα που μου είπε η ρεσεψιονίστ που με υποδέχθηκε ήταν ότι δεν έπρεπε με τίποτα να παραλείψω να πάω στις τουαλέτες. Μη φύγετε, λοιπόν, χωρίς μια επίσκεψη στα αποχωρητήρια: το 1960s space age chic design θα σας κάνει να αισθανθείτε ότι παίζετε σε ταινία επιστημονικής φαντασίας - κάτι ανάμεσα σε 2001: A Space Odyssey και Solaris.

toilets-sketch

Previous
Previous

CelebriTea #31: H Lucy και ο Ricky

Next
Next

Τα 10 ομορφότερα vintage φλιτζάνια του τσαγιού