Τα Do's & Don'ts του Afternoon Tea

 

Χτυπάει το τηλέφωνο· είναι μια φίλη σας και σας καλεί στο σπίτι της για απογευματινό τσάι. Δεν έχετε ξαναπάει σε afternoon tea; Κανένα πρόβλημα, μην πανικοβάλλεστε: η Madame Gâteaux θα σας λύσει όλες τις απορίες, μία προς μία.

marilyn

1. Τι να φορέσω σε μια τέτοια περίσταση:

Σε παλαιότερες δεκαετίες, για τις κυρίες υπήρχαν τα λεγόμενα tea dresses. Τη δεκαετία του '50, για παράδειγμα, το ιδανικό tea dress ήταν ένα day dressμε full skirt και μήκος μέχρι τη μέση της γάμπας. Αναμενόμενο ήταν να φορεθούν επίσης γάντια και καπέλο, πόσο μάλλον σε ένα garden tea party. Σήμερα, φυσικά, οι κανόνες είναι πιο χαλαροί, αλλά καλό θα ήταν να αφήσετε το σχισμένο τζιν και τα sneakers για μια άλλη μέρα. Απολαύστε το· εξάλλου, δεν έχουμε κάθε μέρα την ευκαιρία να ντυθούμε λίγο πιο ιδιαίτερα!

mary poppins

2. Τι να φέρω στην οικοδέσποινα;

Αφού, ως γνωστόν, το afternoon tea δεν περιλαμβάνει αλκοόλ και έχει άφθονα γλυκίσματα, μην φέρετε ούτε κρασί ούτε γλυκά, που θα ήταν ό,τι πρέπει αν ήσασταν καλεσμένοι σε δείπνο. Το καταλληλότερο δώρο είναι λουλούδια, που η οικοδέσποινα μπορεί να στολίσει κατευθείαν και να ομορφύνει το τραπέζι. Τα λουλούδια είναι πάντα μια ασφαλής επιλογή· ποτέ κανείς δεν απογοητεύτηκε όταν του χάρισαν λουλούδια. Κοινώς, πείτε το με λουλούδια. Ή με ένα γλαστράκι!

dean

3.Πώς καθόμαστε στην καρέκλα;

Μπορεί να ακούγεται προφανές, αλλά δεν είναι. Ένα από τα συνηθέστερα πράγματα που θα προδώσουν κάποιον που δεν έχει καλούς τρόπους, είναι το πώς κάθεται. Οι καρέκλες της τραπεζαρίας είναι ψηλές. Καθίστε με όρθια την πλάτη και τα γόνατα ίσια μπροστά σας. Μην ακουμπάτε τους αγκώνες στο τραπέζι και, το κυριότερο, μη χύνεστε βαριεστημένα στην καρέκλα, ακόμα κι όταν έχετε φάει πολύ και κουραστήκατε.

antoinette

4. Τι να κάνω με την πετσέτα μου;

Χαιρετίσατε, καθίσατε, τακτοποιηθήκατε. Και τι κάνουμε τώρα με την πετσέτα; Πιάστε την πετσέτα, ξεδιπλώστε την απαλά (μην την τινάζετε σαν ταυρομάχος) και απλώστε την επάνω στα πόδια σας. Εάν θέλετε να σηκωθείτε για λίγο, βάλτε τη μισοδιπλωμένη δίπλα στο πιάτο σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες, διαβάστε αυτό το άρθρο που δημοσιεύσαμε πρόσφατα για το σαβουάρ βιβρ της πετσέτας.

edward

5. Πώς ανακατεύω το τσάι μου;

Μπορείτε να προσθέσετε ζάχαρη και γάλα στο τσάι σας κατά βούληση, αλλά σε κάθε περίπτωση, ο τρόπος να το ανακατέψετε είναι ένας: τοποθετείτε το κουταλάκι με τρόπο που να κοιτάει προς το μέρος σας και “διπλώνετε” με απαλές κινήσεις προς την αντίθετη κατεύθυνση, μπρος-πίσω. Προσοχή, μην κάνετε θόρυβο με το κουταλάκι!

mix tea

6. Μπορώ να βουτήξω τα μπισκότα και τα cakes στο τσάι μου;

Mon dieu, φυσικά και όχι. Όχι, όχι και πάλι όχι. Δια ροπάλου όχι.

obama

7. Να σηκώσω το δαχτυλάκι όταν κρατάω το φλυτζάνι μου;

Όχι! Πρόκειται περί παρανόησης. Ο “κανόνας” αυτός έχει προκύψει από τη ρωμαϊκή εποχή, όταν οι ευγενείς έτρωγαν με τρία δάχτυλα και οι πληβείοι με πέντε. Η συνήθεια θεωρείται παρωχημένη και περιττή. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το θέμα, διαβάστε το σχετικό άρθρο μας!

tom hanks

8. Όταν πίνω τσάι, σηκώνω μόνο το φλυτζάνι ή και το πιατάκι;

Μόνο το φλυτζάνι, εκτός αν πρόκειται για εκδήλωση ορθίων! Πιάστε το φλυτζάνι από το χερούλι με τρία δάχτυλα. Μην περάσετε το δάχτυλό σας μέσα από το χερούλι. Σηκώστε το και φέρτε το στα χείλη σας. Εάν είναι πολύ γεμάτο, στηρίξτε και με τα ακροδάχτυλα του άλλου χεριού.

gun

9. Πώς πίνουμε το τσάι;

Κι όμως, υπάρχει σωστός και λάθος τρόπος. Ας ξεκινήσουμε από το προφανές: δεν κάνουμε θόρυβο όταν ρουφάμε. Ένας άλλος κανόνας, που ίσως να μην γνωρίζετε, είναι πως όταν κρατάμε το φλυτζάνι μας και πίνουμε, τα μάτια μας πρέπει να κοιτάνε το φλυτζάνι. Δεν σηκώνουμε το βλέμμα και δεν κοιτάμε τους άλλους στα μάτια ενώ πίνουμε.

downton2

10. Μπορώ να σερβιριστώ τσάι μόνος/η μου;

Κατά κανόνα, το τσάι το σερβίρει η οικοδέσποινα ή το υπηρετικό προσωπικό. Μην σερβίριστε μόνοι σας, επειδή σκέφτεστε ότι θα την ξεκουράσετε: γι' αυτό σας κάλεσε, για να σας περιποιηθεί. Σε μία τσαγερί, συνήθως ο σερβιτόρος θα σας φέρει την προσπική σας τσαγιέρα και θα την αφήσει στο τραπέζι σας, ώστε να σερβιριστείτε μόνοι σας.

alice tea

11. Επιτρέπεται να φάω με τα χέρια;

Βεβαίως, αλλά εξαρτάται τι τρώτε. Τα σάντουις τρώγονται πάντοτε με το χέρι (γι' αυτό, άλλωστε, λέγονται "finger sandwiches"), όπως και τα μπισκότα ή τα loaf cakes, αλλά και ό,τι είναι σε μέγεθος “μπουκιάς”. Για τα scones, χρησιμοποιήστε το μαχαίρι για να τα αλείψετε και έπειτα φάτε τα με το χέρι. Για οτιδήποτε ενδέχεται να λερώνει, χρησιμοποιήστε το πηρούνι και το κουτάλι του γλυκού.

ron

12. Πώς τρώγονται τα scones;

Παίρνουμε ένα scone, το πιάνουμε με τη μία παλάμη από κάτω και την άλλη από πάνω και στρίβουμε, ώστε να ανοίξει σε δύο κομμάτια. Απλώνουμε την clotted cream και τη μαρμελάδα στο κάθε μισό. Σε καμία περίπτωση δεν ξαναενώνουμε τα δύο μισά σαν να είναι σάντουιτς! Όσο για το ποιο μπαίνει πρώτα, κρέμα ή μαρμελάδα, υπάρχει ολόκληρο ντιμπέιτ μεταξύ Κορνουάλης και Ντέβονσαϊρ, με τους μεν να θέλουν πρώτα τη μαρμελάδα και τους δε πρώτα την κρέμα. Σε κάθε περίπτωση, αυτό είναι θέμα προσωπικής προτίμησης.

scones

Θαρρώ πως κάλυψα όλες τις συνήθεις απορίες - ή τουλάχιστον αυτά τα πράγματα για τα οποία με ρωτάτε πιο συχνά. Το σημαντικότερο που πρέπει να θυμάστε, όμως, είναι να το απολαύσετε! Δεν υπάρχει πιο διασκεδαστική περίσταση από μια συγκέντρωση με φίλες που έχουμε να δούμε καιρό, αλλά είναι και μια ωραία ευκαιρία να γνωρίσουμε νέα πρόσωπα που θα εξελιχθούν σε καινούργιες φίλες! Το afternoon tea ευνοεί τη συζήτηση, και το καλύτερο; Είστε περιτριγυρισμένοι από πεντανόστιμες λιχουδιές.

keep calm 2

 
Previous
Previous

CelebriTea #25: Μάικλ Κέιν

Next
Next

CelebriTea #24: Matt Damon