H ιστορία του iced tea και μια συνταγή με Earl Grey, υβίσκο και δυόσμο

Με αφορμή την διεθνή ημέρα του iced tea που γιορτάζεται σήμερα στις ΗΠΑ, σας παρουσιάζουμε την ιστορία του παγωμένου τσαγιού ως ρόφημα και μία καλοκαιρινή, δροσιστική συνταγή - γιατί φυσικά η Madame Gâteaux δεν παύει να απολαμβάνει το τσάι τους καλοκαιρινούς μήνες!

To τσάι, λοιπόν, έχει μια εντυπωσιακή ιστορία που φτάνει τα 5000 έτη, αλλά τι γίνεται με το iced tea; Η παράδοσή του ξεκινά προφανώς μόνο τη στιγμή που ανακαλύφθηκε ο τρόπος να διατηρείται ο πάγος. Η αύξηση της δημοτικότητας του iced tea κινείται ανάλογα με την εξέλιξης της τεχνολογίας της ψύξης. Στο κάτω κάτω, τι να το κάνεις το παγωμένο τσάι μες το καταχείμωνο;

Αυτός ο κύριος με τη γουνίτσα, βέβαια, έχει διαφορετική γνώμη.

Το τσάι πίνεται παραδοσιακά παγωμένο σε πολλές χώρες του κόσμου (Ρωσία, Ινδία, Ταϊλάνδη κλπ.) ωστόσο εμείς σήμερα θα ασχοληθούμε με το "iced tea" όπως αυτό επινοήθηκε στις ΗΠΑ και την πορεία του εκεί, από τα τέλη του 18ου αιώνα, οπότε και πρωτοεμφανίστηκε. Το 1795, η Νότια Καρολίνα ήταν η μόνη αποικία της Αμερικής που παρήγε τσάι. Το φυτό έφτασε εκεί στα τέλη του 18ου αιώνα χάρη στον Γάλλο εξερευνητή και βοτανολόγο Αντρέ Μισό. Ο Μισό έφερε πολλά καινούργια φυτά (γαρδένιες, καμέλιες, αζαλέες κ.α.) στη Νότια Καρολίνα την εποχή εκείνη, προκειμένου να ικανοποιήσει τα γούστα των πλούσιων γαιοκτημόνων του Τσάρλεστον.

Χαρακτηριστικό αρχοντικό του 1800 σε φυτεία της Νότιας Καρολίνας

Με την άφιξη του φυτού, άρχισαν να εμφανίζονται και οι πρώτες συνταγές για iced tea στα βιβλία μαγειρικής της εποχής. Τόσο τα αγγλικά όσο και τα αμερικανικά βιβλία μαγειρικής δείχνουν ότι, αρχικά, το πράσινο τσάι ήταν αυτό που χρησιμοποιούνταν στα κρύα αλκοολούχα παντς, και όχι το μαύρο όπως σήμερα.

Η πρώτη βερσιόν παγωμένο τσαγιού όπως το γνωρίζουμε σήμερα, δημοσιεύτηκε το 1839, στο βιβλίο The Kentucky Housewife. Η κυρία Λετίς Μπράιανον γράφει:

"Φτιάξτε μιάμιση πίντα πολύ δυνατό τσάι κατά τον γνωστό τρόπο. Σουρώστε το και, όσο είναι καυτό, χύστε το μέσα σε ένα μπολ με δυόμισι φλυτζάνια ζάχαρη. Προσθέστε μισή πίντα παχιά, γλυκιά κρέμα και ανακατέψτε σταδιακά με ένα μπουκάλι σαμπάνια. Μπορείτε να το σερβίρετε ζεστό ή εντελώς κρύο, σε γυάλινα φλιτζάνια."

Το βιβλίο Housekeeping of Old Virginia, που κυκλοφόρησε το 1879,περιείχε μια συνταγή της Μάριον Κάμπελ Ταϊρί, σύμφωνα με την οποία πρέπει να βράσουμε το πράσινο τσάι και να το αφήσουμε όλη μέρα να σταθεί. Έπειτα, πρέπει να γεμίσουμε τα ποτήρια με πάγο, να βάλουμε δύο κουταλιές ζάχαρη, να χύσουμε το τσάι από πάνω και να σερβίρουμε με λεμόνι.

Το 1884, η διευθύντρια της Σχολής Μαγειρικής της Βοστώνης, κυρία Μέρι Λίνκολν, δημοσίευσε τη συνταγή της για παγωμένο τσάι, σύμφωνα με την οποία πρέπει να χύσουμε το τσάι σε ποτήρι με θρυμματισμένο πάγο, λεμόνι και δύο κύβους ζάχαρης. Η συνταγή ζητά να παρασκευάσουμε εκ των προτέρων μαύρο τσάι με ζάχαρη, πράγμα που αποδεικνύει ότι το γλυκό iced tea δεν είναι αποκλειστικά παράδοση του Νότου.

Το παγωμένο τσάι εξαπλώθηκε γρήγορα. Σύντομα μπηκε στα μενού των ξενοδοχείων και πωλούνταν σε σιδηροδρομικούς σταθμούς. Η δημοτικότητά του ωστόσο αυξήθηκε κατακόρυφα χάρη στον κύριο Ρίτσαρντ Μπλέτσιντεν, το 1904.Στη Διεθνή Έκθεση του Σεντ Λούις, ο Μπλέτσιντεν σέρβιρε δωρεάν ζεστό τσάι, το οποίο, όμως, δεν έπινε κανείς. Έτσι, συνειδητοποίησε ότι μια παγωμένη εκδοχή του τσαγιού θα ήταν πιο δημοφιλής σε μια τόσο ζεστή καλοκαιρινή μέρα. Γέμισε μερικά μπουκάλια με τσάι, τα τοποθέτησε ανάποδα σε σταντ και έβαλε το τσάι να ρέει μέσα από παγωμένους σωλήνες από μολύβι, έτσι ώστε να βγαίνει κρύο. Η ιδέα ήταν έξυπνη και με τόσους ανθρώπους που επισκέπτονταν από ολόκληρη τη χώρα και έψαχναν απεγνωσμένα κάτι για να δροσιστούν, το παγωμένο τσάι είχε μεγάλη επιτυχία. Αργότερα ο Μπλέτσιντεν πήγε τη συσκευή του με τους σωλήνες στη Νέα Υόρκη, όπου προσέφερε iced tea στους πελάτες του πολυκαταστήματος Bloomingdale.

Το παγωμένο τσάισύντομα εξαπλώθηκε σε όλη την Αμερική.Τη δεκαετία του '30, ο κόσμος αναφερόταν πια στα ψηλά γυάλινα ποτήρια ως "ποτήρια του iced tea".H Ποτοαπαγόρευση έκανε το iced tea ακόμα πιο δημοφιλές, αφού ο κόσμος αναγκάστηκε να καταφύγει σε εναλλακτικές ιδέες για ροφήματα. Κάπου εκεί εφευρέθηκε, άλλωστε, και το διάσημο κοκτέιλ Long Island Iced Tea. Στις ΗΠΑ, το iced tea έγινε τόσο δημοφιλές, που δημιουργήθηκε ειδικό συμπληρωματικό σετ κουταλιών του iced tea για τα σερβίτσια του τσαγιού: κουτάλια με μακρύ χερούλι, για να μπορεί κανείς να ανακατέψει το τσάι σε ψηλό γυάλινο ποτήρι.

Το 1928, στο βιβλίο Southern Cooking, δημοσιεύτηκε μια συνταγή της Ενριέτα Στάνλεϊ Νταλ, η οποία παρέμεινε “ο κανόνας” για το iced tea επί ολόκληρες δεκαετίες:

"Είναι απαραίτητο το τσάι να είναι φρεσκοβρασμένο, εάν επιθυμούμε ένα iced tea καλής ποιότητας. Το νερό, όπως και για τον καφέ, πρέπει να το βράσετε και να το χύσετε επάνω στο τσάι, και να περιμένετε λίγα λεπτά. Αφού επιτευχθεί η επιθυμητή ένταση, τα φύλλα μπορούν να αφαιρεθούν. Το τσάι, όταν προορίζεται για παγωμένο, πρέπει να είναι πολύ πιο δυνατό, αφού θα προστεθεί και πάγος. Στους περισσότερους αρέσει το τσάι μέτριας έντασης. Ένα καλό μείγμα μαύρου τσαγιού είναι το πιο δημοφιλές για iced tea, ενώ το πράσινο και το μαύρο χρησιμοποιούνται για ζεστό τσάι. Το παγωμένο τσάι μπορεί να σερβιριστεί με ή χωρίς λεμόνι, με ένα κλαράκι μέντα, μια φράουλα, ένα κεράσι, μια φέτα πορτοκάλι ή ανανά. Μπορεί να είναι φρέσκα ή φρούτα σε κονσέρβα. Στο παγωμένο τσάι δεν χρησιμοποιείται γάλα."

iced tea 2

To iced tea, σήμερα, κυκλοφορεί σε πολλές παραλλαγές. Στις νότιες πολιτείες σερβίρεται γλυκό και στις υπόλοιπες συνήθως είναι μαύρο και σκέτο. Η Lipton πρωτολάνσαρε το iced tea σε σκόνη στις ΗΠΑ το 1964, το οποίο κυκλοφόρησε στην Ευρώπη το 1978. Από το 1991, το iced tea πωλείται εμφιαλωμένο και είναι εξαιρετικά δημοφιλές ως αναψυκτικό, με πιο επιτυχημένες τις γεύσεις λεμόνι και ροδάκινο. Συσκευασμένο, απαντάται σε παραλλαγές σε όλες τις ηπείρους. Από τα αλκοολούχα παντς του τέλους του 18ου αιώνα ως τα σημερινά συσκευασμένα φρουτοποτά με iced tea, το παγωμένο τσάι έχει διανύσει πολύ δρόμο μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα - τουλάχιστον συγκριτικά με το ζεστό.

Πάντως, απορώ πραγματικά, γιατί δεν βλέπουμε σχεδόν ποτέ σε καφέ και τσαγερί κανονικό παγωμένο τσάι, παρά μόνο την ετοιματζίδικη, υπερβολικά γλυκιά εκδοχή του απο τις γνωστές εταιρείες αναψυκτικών; Είναι τόσο εύκολο να το φτιάξει κανείς και ό,τι πιο δροσιστικό και υγιεινό για τους καλοκαιρινούς μήνες. Οι δυνατότητες που δίνει είναι απεριόριστες, αφού μπορεί κανείς να του προσθέσει ωραιότατα μυρωδικά, μπαχαρικά και φρούτα και να φτιάξει διαφορετικά ροφήματα για κάθε μέρα του καλοκαιριού.

iced tea

Έτσι, λοιπόν, φτιάξαμε σήμερα για εσάς το δικό μας iced tea με τσάι Earl Grey, υβίσκο, μέλι και μέντα, που είναι υγιεινό, δροσιστικό, λουλουδένιο και συν τοις άλλοις έχει κι αυτό το υπέροχο, κατακόκκινο ρουμπινί χρώμα!

Υλικά:

1 λίτρο βρασμένο νερό

1 κτσ Earl Grey

4 κτσ υβίσκος αποξηραμένος

1 λεμόνι στυμμένο και μερικά φετάκια για στόλισμα

2 κτσ μέλι

φρέσκος δυόσμος (ένα κλαράκι σε κάθε ποτήρι)

Mέθοδος:

Βάζουμε το τσάι και τον υβίσκο σε μια κανάτα και χύνουμε το βρασμένο νερό. Προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε το τσάι να σταθεί για μία ώρα.

Προσθέτουμε το λεμόνι και ανακατεύουμε. Γεμίζουμε τα ποτήρια μας με πάγο. Σερβίρουμε στα ποτήρια με ένα φετάκι λεμόνι και ένα κλαράκι δυόσμο. Απολαμβάνουμε αποκλειστικά σε μπαλκόνι, κήπο ή αυλή.

 
Previous
Previous

CelebriTea #22: Tom Hiddleston

Next
Next

CelebriTea #21 : Ο Μοχάμεντ Άλι