Guest Post: Ο Λευτέρης Σοφαντζής του Point α Bar μας φτιάχνει punch

 

O Λευτέρης γεννήθηκε στην Αθήνα κάπου τη δεκαετία του '80. Στο αίμα του κυλάει ταμπεραμέντο από τέσσερα νησιά. Δοκίμασε αλκοόλ για πρώτη φορά στη τρυφερή ηλικία των τεσσάρων χρόνων. Η μοίρα του καταδικάστηκε εκείνη τη μέρα. Τελείωσε Ναυτιλιακά αλλά τον κέρδισε η εστίαση. Τα τελευταία χρόνια έχει αναλάβει με επιτυχία το point α, το bar στο roof garden του ξενοδοχείου Herodion, δίπλα από το νέο μουσείο της Ακρόπολης.

Nα πάτε. Έχει φανταστικά κοκτέιλ. Και φυσικά, εκπληκτική θέα.

point a

Καθώς οι ζέστες αρχίζουν να σφίγγουν και έχει σχεδόν καλοκαιριάσει, ζήτησα από τον Λευτέρη να μας φτιάξει ένα δροσιστικό cocktail, το οποίο, όμως, να περιέχει τσάι, ειδικά για τους tealover αναγνώστες μας! Ο Λευτέρης εμπνεύστηκε τη συνταγή για τo cocktail που μας παρουσιάζει σήμερα ως έναν φόρο τιμής στους Βρετανούς ναυτικούς, διαβάζοντας ένα βιβλίο για cocktails και πίνοντας τσάι με θέα την Ακρόπολη, θέλοντας, λέει, να νιώσει σας τουρίστας. Δίνω το μικρόφωνο: 

Δεν θα προτιμούσατε, όταν έχετε καλέσει φίλους και οικογένεια στο σπίτι, να τους προσφέρετε κάτι γευστικό, εύκολο στην παραγωγή, πρωτότυπο και ταυτόχρονα να μην σας στερεί τον χρόνο σας μαζί τους φτιάχνοντας όλο το βράδυ ποτά ; Η απάντηση στην ερώτηση δίδεται με μια λέξη: Punch!!!

Μια μικρή ιστορία για το Punch:

Η ιστορία του μας πηγαίνει πίσω στο μακρινό 1632, στην Ινδία. Ήταν η χρονιά που καταγράφηκε για πρώτη φορά  η λέξη "paanstch" που σημαίνει "πέντε" στη σανσκριτική γλώσσα, υπονοώντας ένα μεγάλο ποτό που αποτελούνταν από πέντε βασικά στοιχεία: γλυκό, ξινό, αλκοόλ, νερό και μπαχαρικά. Ωστόσο, το πρώτο punch φτιάχτηκε από Βρετανούς ναύτες, χρόνια αργότερα, κατά την διάρκεια των ταξιδιών τους για λογαριασμό της East India Company.

eastindia

Τα χρόνια εκείνα, οι ναυτικοί κατανάλωναν μεγάλες ποσότητας μπύρας, την οποία αποθήκευαν στα αμπάρια τους. Το ζεστό κλίμα, όμως, που συναντούσαν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού αλλοίωνε την μπύρα, με αποτέλεσμα να αρχίσουν να στρέφονται στα τοπικά προϊόντα της Ινδίας. Έτσι, από την Ινδία, με την βοήθεια των Βρετανών ναυτικών, το punch έφτασε στην Αγγλία και από εκεί διαδόθηκε και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Τι χρειαζόμαστε για να φτιάξουμε ένα punch;

Αρχικά διάθεση και φαντασία. Η διαδικασία για να φτιαχτεί ένα punch είναι απλή και καθόλου χρονοβόρα.

α) Επιλέγουμε την (ή τις) αλκοολική βάση που θέλουμε ( Ρούμι, Τζιν, Τεκίλα, Ουίσκι, Βότκα)

β) την ξινή μας ουσία ( λάιμ, λεμόνι)

γ) το γλυκαντικό στοιχείο που θα εξισορροπήσει το ξινό (μέλι, σιρόπι ζάχαρης, αγαύη κτλ)

δ) τα αγαπημένα μας φρούτα   

ε) τα μπαχάρια μας ή το τσάι που προτιμούμε.

lefteris 3

Τι εργαλεία χρειαζόμαστε;

Τίποτα που δεν έχουμε ήδη στη κουζίνα μας!

Καταρχάς, επιλέγουμε το κατάλληλο σκεύος για το σερβίρισμα. Ένα μεγάλο μπολ με την κουτάλα του, μια μεγάλη κανάτα, ένα βάζο ή μια σαμπανιέρα είναι ό,τι πρέπει.

Μετά, χρειαζόμαστε μια μεζούρα για την μέτρηση των συστατικών, ένα σουρωτήρι για τους χυμούς, μια κουτάλα για το ανακάτεμα και φυσικά, τα ποτήρια που θα χρησιμοποιήσουμε.

Tips για καλύτερο αποτέλεσμα

  • Πλένουμε καλά τα φρούτα των οποίων τη φλούδα θα χρησιμοποιήσουμε

  • Χρησιμοποιούμε φρέσκους χυμούς ή συσκευασμένους πουρέδες

  • Για έξτρα άρωμα, μαζί με τον χυμό βάζουμε και τις φλούδες στο μείγμα (χωρίς το άσπρο, γιατί προσδίδει και πικρά στοιχεία)

  • Αν θελήσουμε να χρησιμοποιήσουμε ζάχαρη στο punch μας, καλύτερο θα ήταν να την αναμείξουμε πρώτα με τα υπόλοιπα συστατικά ώστε να διαλυθεί και μετά να προσθέσουμε το αλκοόλ, ειδάλλως να φτιάξουμε σιρόπι ζάχαρης (ένα μέρος νερού προς ένα μέρος ζάχαρης (1:1) )

  • Χρησιμοποιούμε μεγάλα κομμάτια πάγου μέσα στο punch ώστε να μην νερώσει γρήγορα το ποτό μας

H συνταγή για το Nautilus Punch:

punch

Υλικά:

(H πρώτη ποσότητα είναι για 8-10 άτομα. Η δεύτερη ποσότητα είναι για ατομικό κοκτέιλ.)

Κονιάκ 200ml/20ml

Τζιν 100ml/20ml

Ρούμι 200ml/20ml

Λικέρ μαστίχας 100ml/20ml

Λικέρ Marie Brizard Vanilla Madagascar 100ml/15ml

Σιρόπι με κόκκινο τσάι rooibos και μέλι 200ml/20ml

Χυμός λεμόνι (στυμμένος) 100ml/20ml

Χυμός γκρέιπφρουτ 100ml/20ml

Χυμός ανανά 400ml/40ml

Ginger beer 30ml

Γαρνιτούρα: κόκκινο τσάι, φλούδα πορτοκαλιού, κορυφή μέντας

Μέθοδος:

Για να φτιάξουμε το σιρόπι, αρχικά φτιάχνουμε το τσάι μας. Παίρνουμε ζεστό νερό, βάζουμε μέσα μια καλή δόση κόκκινου τσαγιού rooibos και το αφήνουμε για 3-5 λεπτά. Σουρώνουμε και αναμειγνύουμε 2 μέρη μέλι με ένα μέρος τσαγιού σε ένα δοχείο (2:1). Αφού διαλυθεί το μέλι, το αποθηκεύουμε σε μπουκάλι στο ψυγείο για μέχρι 5 μέρες.  

Τοποθετούμε τους χυμούς και το σιρόπι σε μία κανάτα ή σε ένα μπολ και τα αφήνουμε για λίγο μέσα στο ψυγείο. Λίγο πριν σερβίρουμε στους καλεσμένους μας, προσθέτουμε το αλκοόλ και μεγάλα κομμάτια πάγου και ανακατεύουμε καλά με μια κουτάλα. Βάζουμε τη γαρνιτούρα και την ginger beer και είμαστε έτοιμοι.

Εναλλακτικά αν θελήσουμε να φτιάξουμε ατομικές μερίδες, τοποθετούμε όλα τα υλικά (εκτός της ginger beer) σε ένα shaker, κουνάμε με μπόλικο πάγο και το αδειάζουμε σε ποτήρι ή μπολ της αρεσκείας μας. Βάζουμε την ginger beer, ένα μεγάλο κομμάτι πάγου, την γαρνιτούρα και σερβίρουμε.

Τον Λευτέρη Σοφαντζή μπορείτε να τον βρείτε πίσω από την μπάρα του Point α, του rooftop bar restaurant του ξενοδοχείου Herodion. Σε λίγες μέρες εγκαινιάζει το νέο μενού των καλοκαιρινών του cocktail, αλλά στο μεταξύ, πάρτε μία γεύση από τις δημιουργίες του:

 

cocktail lefteris 3

Στη φωτογραφία βλέπετε το Green Power (gin, cucumber, kiwi, apple sour, sugar) που σερβίρεται με tapas Beijing duck επάνω στο ποτήρι του. Στον κατάλογο θα βρείτε κι άλλα cocktails, που προτείνονται το καθένα με το δικό του tapas!

Previous
Previous

CelebriTea #17: H Barbie

Next
Next

Δέκα ταινίες set in the 1960s και τι ζήλεψα από αυτές